BSV Bennekom met hakken over sloot langs Wageningen 2

BENNEKOM – Met de hakken over de sloot of voor de poorten van de hel weggesleept. Twee superlatieven, die beiden op de winst van BSV Bennekom in denksportcentrum De Commanderij op het team van SV Wageningen 2 van toepassing zijn. De thuisclub kwam met 2,5-3,5 achter. Formidabele prestaties van Hotze Tette Hofstra en van Benno van der Veen betekende een 4,5-3,5 winst.

,,Wij hebben vandaag de meest bizarre wedstrijd van het jaar gespeeld. Winst leek bij de 2,5-1,5 tussenstand voor het grijpen. Echter remise-achtige stellingen gingen verloren en Houdini moest er aan te pas komen om ons te redden’’, zei assistent-coach Ed de Beule na afloop kortweg over de gang van zaken.

 

Sterke speler En bizar was het. Na een klein uur ging het aan Bennekomse kant verschrikkelijk mis. Martin Markering liet zich na 12 zetten kinderlijk eenvoudig – hij speelde tegen het 17-jarige talent Anna Martinez — van het bord zetten. Blunder in de opening. Geen lekker begin dus voor Bennekom. De eerste meevaller was de goede remise van Noël Bovens tegen Hans Dam. Een sterke speler met weinig punten, die dit seizoen door Wageningen veelal kennelijk bewust onderin wordt geplaatst.

Martijn Pauw (links) boekte een fraaie zege

 

In het vervolg speelde Martijn Pauw een fraaie partij: Hij kreeg een Pirc-achtige stelling, waarbij Cees van de Waerdt een vroeg Pe4 speelde. Pauw kon een paard slaan en de zwarte pion op e4 vervolgens aanvallen. Even later deed hij op de koningsvleugel ook nog een paard in de aanbieding, maar dat was een verboden vrucht. Uiteindelijk gaf Pauw een mooi mat op de koningsvleugel.

Martijn Bakker (rechts) moest een domper verwerken

 

Meesterlijk Er was toen een kleine 3,5 uur gespeeld en het leek nog goed te komen. Eerst won Rembrandt Bruil met zwart op bord 1 van Thomas Slijper. En hij deed dat volgens een toeschouwer ’meesterlijk’. Bruil speelde een sterke positionele partij. Het is zijn vierde zege en tilde zijn score naar 4,5 punten uit vijf partijen. Bennekom leidde met 2,5-1,5 en op de andere borden zag het er niet slecht uit. Toch kwam er nog een tik. Ed de Beule ging er af na bijna vier uur spelen tegen Tjerk Sminia. Hij raakte in een ingewikkelde stelling twee pionnen kwijt en kon dat niet repareren (2,5-2,5).

Rembrandt Bruil (eerste links) en Hotze Tette Hofstra (naast Rembrandt) zette BSV Bennekom op winst

 

En het werd nog erger voor BSV Bennekom. Martijn Bakker ging mat tegen Clement Vos. Bijna zeker onnodig. Bakker stond goed, maar koos het verkeerde plan. Vos kwam daardoor weer in de partij, maar deed het op zijn beurt niet goed. Bakker kwam een toren voor. Hij deed echter drie slechtte zetten op rij en belandde in een remisestelling. Dat werd het niet. Na een nieuwe fout van Bakker zette Vos hem in één zet mat!

 

Winnen Alle hoop was bij BSV Bennekom nu gericht op Hotze Tette Hofstra en Benno van der Veen. Beiden moesten winnen. Hofstra keek tegen een ingewikkelde stelling aan met gelijke lopers en elk drie pionnen. Van der Veen had een pion veroverd, had nog weinig materiaal en ging ook voor de winst. In een paard-pion eindspel wist Van der Veen van zijn pion een dame te maken en 25 zetten later was mat een feit.

 

Van der Veen met Hofstra matchwinnaar. Want, die maakte weer uit niets iets. Grootmeesterlijk gaf Hofstra in een eindspel met loper en pionnen zijn loper, collecteerde al de pionnen van zijn tegenstander, die zijn loper moest teruggeven voor een pionnetje van Hofstra. ‘Deze hield wel geteld nog één pion over en dat zou een dame zijn geworden. Na vijf uur vechten gaf Wageninger Martijn Naaijer op.

Benno van der Veen (rechts) met Hotze Tette Hofstra matchwinnaar

 

Koploper Achteraf bleek het een dure zege. En wel omdat koploper HMC Den Bosch 2 het eerste verliespunt incasseerde. BSV Bennekom staat tweede in 3G met één matchpunt minder. En de twee clubs ontmoeten elkaar nog.

 

Persoonlijke uitslagen

 

BSV Bennekom                                  –        SV Wageningen 2

Bruil , R.A. (Rembrandt) 2101 Slijper , H.T. (Thomas) 1932 z-w 1 – 0
Hofstra , H.T.J. (Hotze Tette) 2212 Naaijer , M. (Martijn) 1994 w-z 1 – 0
Beule de, E.C.A. (Eddy) 2027 Sminia , T.J. (Tjerk) 2059 z-w 0 – 1
Bakker , M.H. (Martijn) 2124 Vos de, C.M. (Clemens) 1975 w-z 0 – 1
Markering , M.A. (Martin) 1939 Martinez , A.E. (Anna) 1832 z-w 0 – 1
Pauw , M.R. (Martijn) 1975 Waerdt van de, C. (Cees) 1895 w-z 1 – 0
Veen van der, B.K. (Benno) 1891 Leerdam van, R. (Robin) 2017 z-w 1 – 0
Bovens , N.L.A. (Noël) 1884 Dam , H. (Hans) 1943 w-z ½ – ½
Gemiddelde Rating: 2019 Gemiddelde Rating: 1956 4½-3½

 

Stand na vijf ronden in 3G

1. HMC Den Bosch 2 9 24
2. BSV Bennekom 8 26
3. De Stukkenjagers 3 7 24.5
4. SMB 7 22
5. Paul Keres 3 6 19.5
6. PSV/DoDO 5 18.5
7. Wageningen 2 3 19.5
8. ASV 3 2 15.5
9. Koningswaal Tornado Combinatie 2 15
10. Moira-Domtoren 1 15.5

 

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.