Schaakfestival 2018: schaken, gezelligheid en heel veel meer..

Het Schaakfestival Groningen 2018 komt dichterbij en de contouren worden steeds duidelijker zichtbaar. De hoofdmoot van het programma is vanzelfsprekend het Open Toernooi, maar de naam ‘festival’ is er niet voor niets: er zijn diverse aantrekkelijke schaak-gerelateerde evenementen. Te beginnen bij het begin: de feestelijke opening op vrijdagavond 21 december, waar het eerste officiële NK Snelschaak voor Studenten onderdeel van is. ​

NK Snelschaak voor Studenten​
Deze eerste editie van dit NK is een initiatief van het Schaakfestival in samenwerking met de Rijksuniversiteit Groningen en schaakclub JSV SISSA. Buitenlandse studenten zijn meer dan welkom en spelen ook om de prijzen, al zullen die niet strijden om de officiële titel Nederlands Studenten Kampioen Snelschaak 2018. Plaats van handeling van het NK en de aansluitende opening: het sfeervolle, historische Van Swinderen Huys, in hartje stad. ​

University Challenge​
Lucas van Foreest verricht tijdens de opening de loting van zijn match tegen Ivan Sokolov om te kijken wie met de witte stenen mag beginnen. Deze zogenoemde University Challenge is sinds ongeveer een decennium een traditie in Groningen, waarbij talent het opneemt tegen ervaring. De match bestaat uit vier partijen, gespeeld direct na de kerst, van donderdag 27 december tot en met zondag 30 december. Door hun compromisloze stijl en uitgesproken karakter belooft dit een aantrekkelijk duel te worden. Tijdens de opening is er verder ruimte om onder het genot van een drankje het schaakjaar door te nemen met iedereen die het schaken een warm hart toedraagt: politici, organisatoren, sponsoren, journalisten en schakers.

Open toernooi​

De 9-rondige A, B, en -C groep beginnen op zaterdag 22 december tot zondag 30 december. Voor degenen die een iets korter toernooi wil spelen, dat kan natuurlijk ook. Voor de kerst is er de 3-rondige Vierkamp en na de kerst het Compact-toernooi, dat vijf ronden duurt. Iedere schaker kan rekenen op tegenstand van niveau, want niet alleen de A-groep is sterk bezet. Zoals altijd is de locatie het Sportcentrum RUG en Hanze, waar in de gezellige kantine ruimte is voor analyse, snelschaken en een goed gesprek onder genot van een drankje en spijzen.

A-groep​
De Open A-groep belooft ook dit jaar weer een pittige strijd te worden met een internationaal karakter. Hoogstgeplaatste deelnemer is Michal Krasenkow, maar hij krijgt geduchte tegenstand van de acht andere Grootmeesters. Onder hen zijn de Nederlands kampioen Sergey Tiviakov, de jonge Tsjechische Grootmeester Vojta Plat en oud-winnaar én local hero Sipke Ernst. Wellicht is er ook nog iemand uit het peloton IM’s die roet in het grootmeesterlijke eten kan gooien. Daarnaast zijn er natuurlijk ook nog de nieuwkomers, oudgedienden, eeuwige talenten, normjagers en jeugdtalenten die strijden om de vette geldprijzen in Groningen. ​

Student Christmas Chess​
Schakende studenten kunnen hun hart ophalen rondom de kerst in Groningen. Behalve het NK Snelschaken is er op 23 december ook nog het Student Christmas Chess. In tegenstelling tot het NK is dit ééndaagse rapid-toernooi vooral bedoeld voor studenten die normaal gesproken in huis, tuin én keuken schaken, en niet zozeer op een club. Met andere woorden: ben jij student en houd je van schaken? Zit je niet op een club en heb je geen rating, maar wil je wel strijden om die 150 ekkies? Schrijf je in! Ook prijzen voor verenigingen, deelname is gratis. ​

Jeugd Grand Prix ​
Niet alleen volwassen schakers en studenten komen ruim aan bod, ook de nóg jongere schakertjes hebben hun eigen toernooi: de Jeugd Grand Prix op vrijdag 28 december. Dit is onderdeel van een cyclus van Grand Prix-toernooien voor de jeugd in Noord-Nederland. Alle leeftijden en schaaksterktes komen dus bijeen in Groningen, van veteraan tot jeugd en van Grootmeester tot amateur. ​

Coaches​
Ook interessant voor de jeugd: het Chess Festival biedt gratis coaching op donderdag 27, vrijdag 28 en zaterdag 29 december. Op 27 en 28 december kan de ervaren jeugdtrainer Geon Knol je helpen met je partij analyseren. Geon coachte onder andere alle Van Foreest-telgen en Anna-Maja Kazarian. Op 29 december kan je samen met trainer IM Stefan Kuipers naar je partij kijken. Stefan begeleide onder meer de jeugdselectie tijdens verscheidene EK’s. De toernooicoaches worden mede mogelijk gemaakt door het Rob Brunia fonds. Of je nou goed of slecht gespeeld hebt, maakt niet uit. Ga er gewoon lekker bijzitten en vraag om tips van deze trainers, daar leer je vast heel veel van! ​

After Chess ​
Groningen heeft een rijke traditie als het gaat om denksporten in het algemeen en schaken in het bijzonder. Behalve het grote aantal schaakclubs en Grootmeesters in de stad, is de aanwezigheid van een heuse schaakkroeg hiervoor het levende bewijs. Proeflokaal Hooghoudt is een van de laatste nog echte schaakcafés ter wereld en speelt ook tijdens deze editie van het Schaakfestival een prominente rol. Elke avond is het café aan het Zuiderdiep de gastheer van een evenement in het kader van After Chess. Hoogtepunt is wellicht het jaarlijkse SISSA Kerst Blitz op donderdag 27 december, een van de sterkst bezette snelschaaktoernooien van Nederland. Daarnaast zijn er het Open Gronings Kampioenschap Fischer Random, Pubquiz, Hands & Brains, Ultimate Moves, Schaken tegen de Beer en de afsluitende borrel op 30 december, de laatste dag van het festival.

Commentaar ​
Commentatoren van dienst zijn Gert Ligterink, Stefan Kuipers en Grigori Kodenstov. Drie sterke schakers en bovendien deskundige en ervaren commentatoren, die ieder in hun eigen stijl het aanwezige publiek van analyses van de live-partijen zullen voorzien. Behalve op de eerste dag zal er elke dag commentaar zijn in de zaal direct naast de kantine. Ook zullen deelnemers van de A-groep hier geregeld hun eigen partij van die dag tonen en heeft het publiek de mogelijkheid om vragen aan de deskundigen te stellen.

En er is meer…​
En dat is nog lang niet alles. Zoals u van ons gewend bent, zullen we verder nog een dagelijkse prikkelende column publiceren op de website. Verder verschijnt er elke dag een live-blog en een verslag op de website en op schaaksite.nl. En er is een fraaie mobiele schaakboekenwinkel van 468 Innovation en Thinkers Publishing.​ Ook zijn er dagelijkse interviews op ons YouTube-kanaal met de deelnemers en deskundigen over de laatste stand van zaken en de partijen. Omdat we te gast zijn op een sportcomplex is er ook de mogelijk om voor of na het schaken te sporten, bijvoorbeeld squash en voetbal.

Al met al belooft deze editie van het Schaakfestival weer een heel gezellige te worden met hoogstaand schaak, mede dankzij de hoofdsponsors Rijksuniversiteit Groningen, Gemeente Groningen, Hotels.nl en de diverse partners. We nodigen u van harte uit om te komen schaken of naar het schaken te gaan kijken! Ook bent u natuurlijk van harte welkom op de vele side-events. ​

Meer en gedetailleerde informatie en nieuws over de diverse programma’s kunt u vinden op deze website.

De organisatie van het Schaakfestival

Foto: Harry Gielen

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.