1A: Purmerend – DSC Delft (met alleen mannen) 5 – 5

DSC Delft zorgde in de vijfde competitieronde voor een unicum: de ploeg speelde met alleen mannen. Dat zie je toch niet vaak in de KNSB-competitie. Het was tegenstander Purmerend die de Delftenaren hierop attent maakte, ze hadden het zelf niet eens door. De wedstrijd eindigde in 5-5, waardoor DSC definitief afhaakt in de titelstrijd. Als ze dat al niet als zodanig hadden beschouwd. Purmerend stijgt naar plaats acht en krijgt nog drie mededegradatiekandidaten tegen zich.

 

Vóór de partij merkten onze tegenstanders op dat wij vandaag zonder vrouwelijke teamgenoten waren komen opdagen. Lisa en Smaranda hadden zich inderdaad afgemeld, maar voor die opmerking had ik me niet gerealiseerd dat we daardoor met 100% mannen speelden. Inderdaad is DSC hiermee tamelijk uniek, met momenteel twee dames in het eerste team en twee dames in het tweede team. Ik heb die evenwichtigere genderbalans altijd als louterend ervaren. Vrouwen zijn in mijn ervaring wat minder monomaan op schaken gericht. Zo herinner ik me nog goed dat ik nieuw bij DSC kwam voor de seizoensopeningsbarbecue – en het de hele avond überhaupt niet over schaken is gegaan.
En ook schaaktechnisch zijn de dames een goede toevoeging: Lisa is in staat urenlang slechte stellingen te verdedigen, om ze dan vaak ook daadwerkelijk remise te houden. Eén partij staat me specifiek bij, waarbij Lisa een slechte loper tegen een goed paard had. Haar tegenstander probeerde verschillende winstplannen, maar ineens claimde Lisa drie keer dezelfde stelling: hij had zijn koning per ongeluk al drie keer hetzelfde veld laten passeren. Smaranda op haar beurt schudt frivole aanvalszetten zo uit haar mouw – zo speelde ze vorige wedstrijd zonder blikken of blozen de pionnen voor haar koningsstelling op om haar eigen aanval kracht bij te zetten – om iets later toen dat toch niet zo goed werkte professioneel af te wikkelen naar remise. DSC scoort mede door deze vrouwelijke inbreng dan ook vaak beter dan op papier verwacht zou worden. Bij afwezigheid van deze twee dames moesten de heren het dan zelf zien te rooien. Op zich te doen tegen Purmerend, een team dat op papier gemiddeld meer dan 100 punten zwakker was.

 

Lees verder op de website van DSC Delft.

 

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.