1B: Caïssa – Spijkenisse 6 – 4

Door de verrassende nederlaag van Oud Zuylen Utrecht staan er nu drie ploegen bovenaan in 1B, met elk acht matchpunten. Onder hen het eerste team van de grote Amsterdamse club Caïssa, dat Spijkenisse versloeg en die ploeg daarmee passeerde. Spijkenisse staat nu op een punt achterstand. Er volgen nog vier onderlinge duels tussen de eerste vier, dus een zeer spannende klasse. Een kort verslag van Amsterdamse zijde, door Enrico Vroombout.

 

Caissa heeft het belangrijke duel tegen Spijkenisse gewonnen. In De Meevaart werd het 6-4 voor de onzen. Daarmee werd Spijkenisse terugverwezen naar de subtop en klom Caissa zelf één plekje omhoog. Het team staat nu, op bordpunten, op een derde plaats.

De wedstrijd tegen Spijkenisse verliep aanvankelijk erg gunstig. Na zo’n 4 uur schaken stonden we met 5½-1½ voor en waren de matchpunten dus al binnen. Gelukkig maar, want de overige drie borden zagen er bedenkelijk uit. Uiteindelijk werd de eindstand 6-4 voor ons. Daarmee meldt Caissa zich in de top-drie van 1B. Het team heeft 8 matchpunten. Net zoveel als HWP Haarlem en Oud Zuylen Utrecht. Die andere twee teams hebben momenteel wat meer bordpunten.

In de wedstrijd tegen Spijkenisse kwamen enkele fraaie partijen op het bord. Vooral de partij van Michaël was een lust voor het oog. In een fraaie aanvalspartij pakt hij het eerste volle punt van de dag. Ook Alje Hovenga speelde een memorabele en vooral amusante partij. De waardering schommelde volgens hem tussen +5 en -3. Beiden hadden dus kunnen winnen. Maar de partij blijft vooral in de herinnering door de idiote materiaalverhouding: Alje stond op een bord met vele stukken een toren achter, maar had daarvoor wel drie pionnen (vier verbonden vrijpionnen!) én een mataanval op de vijandelijke koning. De complicaties waren hectisch en groeiden beide spelers boven het hoofd. In de loterij die volgde was het zijn tegenstandster die uiteindelijk aan het langste eind trok.

 

Lees verder op de website van Caïssa.

 

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.