1A: UVS – Caïssa Eenhoorn 5½ – 4½

Nu topfavoriet Groninger Combinatie heeft verloren, is naast de nieuwe koploper Paul Keres (Utrecht) ook UVS (Nijmegen) nog in de race om de titel. UVS heet net als GC twee matchpunten minder dan PK, maar ook een sloot bordpunten minder. Dat komt vooral door een eerdere nederlaag van 7½-2½ tegen GC. Zaterdag wonnen de Nijmegenaren van Caïssa Eenhoorn. Joost Retera doet verslag, het inleidende citaat is van Anton van Rijn.

 

“Schaken blijft ondoorgrondelijk: als je denkt een partij uit een stuk te hebben gespeeld, wordt dat idee door Fritz aan diggelen geschoten, en omgekeerd, als je het gevoel hebt een soort actie-reactieschaak te spelen, speel je een foutloze partij. Zaterdag was het laatste het geval: ik kreeg met zwart een pion in de schoot geworpen, maar wit bleef praktische kansen houden. Bij gebrek aan een plan zwalkte ik maar wat door de partij heen. De basis voor dit gezwabber was gelegen in het feit dat ik mijn paard op f6 maar niet via h5 op f4 kon krijgen, en niet op de gedachte kwam dat mijn andere paard op d7 daar wel kon komen via c5 en e6. Uiteindelijk gaf ik de pion terug en ontstond er een eindspel dat ik als iets beter voor wit taxeerde, maar als ik omliep en achter de witte stukken ging staan als iets beter voor zwart. Fritz gaf achteraf +1 voor zwart maar tegen de tijd dat ik dat ontdekte, had ik allang voor de angstige remise gekozen.”

 

Lees verder op de website van UVS.

 

 

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.