1B: Zukertort Amstelveen – Rotterdam 7½ – 2½

Het is droevig gesteld met Rotterdam. Na de degradatie uit de Meesterklasse lijkt de veelvoudig landskampioen nu ook uit de eerste klasse te degraderen. Zukertort Amstelveen mocht deze keer de punten incasseren. Zukertort zal niet degraderen en heeft, als het allemaal gek loopt, wel nog kans om kampioen te worden. Waarschijnlijker is dat het de rest van het seizoen speelt om des keizers baard. Of beter gezegd: om het plezier.

 

Sponsors kunnen een gunstig effect hebben op een schaakvereniging. Omgekeerd, als de sponsor vertrekt kan dat een zeer negatief effect hebben. Rotterdam, al decennia lang een vaste klant in de Meesterklaase, degradeerde vorig jaar. Nu is de sponsor weg en resteert een team dat het ook in de eerste klasse niet zal gaan redden. De eerste vier wedstrijden werden alle ruim verloren. A1 was aan zijn stand verplicht om minimaal te winnen – al wordt, zoals Gijs vooraf droogjes opmerkte, een wedstrijd niet op papier gespeeld, maar op houten borden.

Het begin was kalmpjes. David kreeg al na 12 zetten remise aangeboden, vertrouwde zijn stelling niet erg en nam het aan. Fitzgerald zat tegenover de enige echt sterke Rotterdamse speler, IM Rini Kuijf. Fitz kreeg een gambiet tegen zich, wilde liever niet tegen een brok huisvlijt opboksen en koos een zijvariantje dat weinig beloofde. Na een zet of 15 was de stelling gelijk en had Fitz bijna een uur minder op de klok. Toen zwart remise aanbood was er dus weinig reden om dat af te slaan.

Kort daarna kwam A1 op voorsprong – kapitein Jelmer gaf het goede voorbeeld door beslissend op te rukken met zijn pionnen toen wit zijn stukken in de knoop liet raken en daardoor stukverlies niet meer kon vermijden.

 

Lees verder op de website van Zukertort Amstelveen.

 

 

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.