Ronde 5: Ongelijke lopers, gelijk speelveld

De vijfde ronde alweer in Groningen, en langzamerhand begint het duidelijk te worden wie er om de knikkers spelen. Op het eerste bord kreeg had GM Sergey Tiviakov met de zwarte stenen al vrij snel een plusje te pakken, dat hij meenam naar het eindspel. Na zijn creatieve 39…g5 bereikte ‘Tivi’ aardige winstkansen met een vrijpion en het loperpaar. Na 50.Pd7 ontstaat er de volgende stelling:

Tivi speelde 50…b3?! en de partij ging verder met 51.Pf6+ Kh8 (51.Kg7?? Pe8+) 52.h5. Nu dreigt 53.h6 met gelijkspel. Het ongelijke lopereindspel na de afwikkeling 52…h6 53.gxh6 Ld8 54.g5 Lxf6 55.gxf6 Kh7 werd snel remise. In plaats van 50…b3?! kon ‘Tivi’ wellicht 50…Kg7 spelen om de voorgaande remisewending te ontwijken.

Bord 2 tussen IM Liam Vrolijk en GM Sipke Ernst was een vlotte remise in 15 zetten. De Rotterdammer en Groninger bevonden zich beiden op onbekend terrein en kozen ervoor niet te verliezen, om daarmee zicht te houden op een goede eindklassering. IM Casper Schoppen, leeftijdsgenoot van Vrolijk, belandde met de zwarte stenen tegen GM Vojtech Plat ook in een ongelijk lopereindspel. Die eindigen heus niet altijd in remise, maar vandaag wel.

Het is nog niet Roeland Pruijssers’ toernooi. ‘De vorige ronde een remise, vandaag een heel slechte partij’ aldus de grootmeester, die in de Nederlandse competitie voor MuConsult Apeldoorn uitkomt. In een Franse partij op bord 4 tegen Mikhail Ulybin kwamen zijn pionoffers met wit niet goed uit de verf, en moest hij na 42 zetten de handdoek gooien.

Op bord 5 deed GM Alexey Kislinsky goede zaken tegen GM Evgeney Gleizerov. ‘De Graaf’ had zijn dag niet, en werd na het zogenoemde Dzindhi-Indisch – waarbij zwart zijn sterke loper op g7 ruilt voor het paard op c3 – langzaam overspeeld. Verder kunnen we nog melden dat de als eerste geplaatste GM Mikhal Krasenkow een reguliere overwinning pakt op FM Tobias Kabos.

Tot slot nog een fragment uit de partij Rick Lahaye – FM Joris Kokje.

We hebben Kokje al veel moois zien doen hier in Groningen, maar hier gaat hij toch lelijk de mist in. Zwart heeft remise in handbereik na 55…Ke5 of 55…Kf5. In plaats daarvan koos Kokje voor 55…h5? wat uiteraard met 56.Kf4! werd beantwoord. Hierna wordt de zwarte koning vanzelf teruggedrongen zonder dat hij pionnenruil kan afdwingen. Met zeven mensen op 4 punten kunnen we spreken van een brede kopgroep.

De aandacht hier in Groningen ligt vaak op de A-groep of de University Match, die morgen begint. Terecht natuurlijk, maar ook de Compact Groep is een serieus toernooi. Vijf ronden Zwitsers na kerst, meer dan 130 deelnemers, en een sterk deelnemersveld. IM Stefan Beukema is het hoogstgeplaatst. Hij nam het in de eerste ronde op tegen Tim Grutter en won. Ook de tweede geplaatste FM Arno Bezemer maakte geen fouten en versloeg Murk Viersma. Andere sterke deelnemer in de Compact Groep is onder andere Siem van Dael. De jonge FM kwam goed weg met een puntendeling tegen de Bosnische Nederlander en lokale favoriet Edim Salihbegovic.

In de B-groep lijkt het te gaan tussen de twee favorieten op papier: Ruben Slagter en Pieter Tromp. Maar natuurlijk is het altijd gevaarlijk dat soort dingen halverwege het toernooi te voorspellen. Morgen, donderdag, het begin van de University Challenge tussen Ivan Sokolov en Lucas van Foreest.

– Benno de Jongh & Renze Rietveld –

Foto: Bart Beijer

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.