Tiviakov en Vrolijk leiden Groningen open; Sokolov op voorsprong tegen Lucas van Foreest

Na zeven ronden in het Groningen open staan twee Nederlanders bovenaan. Sergey Tiviakov en Liam Vrolijk hebben beiden 5.5 punten gehaald en zijn bovendien ook nog ongeslagen. Zeven spelers volgen op een half punt er er is dus met twee ronden te gaan nog van alles mogelijk. In de “University challenge” staat Ivan Sokolov met 1½-½ voor tegen Lucas van Foreest door met wit te winnen en met zwart remise te spelen.

Liam Vrolijk, foto door Harry Gielen

Open Toernooi

Sergey Tiviakov speelt tot nu toe een bekeken toernooi: met zwart één keer gewonnen (tegen Ashwath, 2314) en drie remises; met wit alles gewonnen. Hij scoort eigenlijk precies volgens verwachting. Voor Liam Vrolijk was het een minder uitgemaakte zaak dat hij bovenaan zou staan. De 16-jarige Rotterdammer begon met 3 uit 3, vervolgde met remises tegen Ladva, Ernst en Schoppen en mocht toen met wit tegen de Russische grootmeester Mikhail Ulybin die ooit bijna 2600 had maar inmiddels onder de 2500 is gezakt. Op zich een goede speler, maar een te groot probleem met de klok. Dat bleek ook deze partij weer, meer dan de helft van de zetten moest hij a tempo doen. En zo verprutste hij de stelling die ondanks of dankzij de creatieve openingsopzet best goed voor hem had kunnen zijn.

Overigens kan Liam als ik goed geinformeerd ben geen grootmeesternorm halen: er doen net niet genoeg buitenlanders mee aan het toernooi (en hij heeft zelf ook te weinig buitenlanders als tegenstander).


Match Ivan Sokolov – Lucas van Foreest

Naast het open toernooi wordt er in het Noorden (voor de zoveelste maal) een match met een Van Foreest georganiseerd. Sokolov had al eens tegen Jorden van Foreest een match gewonnen (3½-2½ in Hoogeveen), nu mag hij het tegen broer Lucas proberen. De tussenstand is misschien niet heel opzienbarend: Sokolov wint met wit, remiseert met zwart. Het had echter heel anders kunnen zijn…

In de opening (een Weense variant) was Lucas beter voorbereid. Wit offerde tijdelijk een pion, kon hem terugslaan maar wilde eerst een aanval opzetten en sloeg de pion toen toch terug. Zijn stukken kwamen echter heel onhandig te staan, alles stond maar net gedekt, onderste rij een probleem, penningen, het was een stelling waarbij je denkt “Hier moet toch iets in zitten.” En inderdaad: een geforceerde stukwinst! Lucas zag het niet, gaf daarna zijn voordeel weg, liet een gevaarlijk kwaliteitsoffer toe, deed daarna niet de juist verdedigingszet en opeens stond wit gewonnen. Verliezen is altijd vervelend, maar als je dan een zo goed stond en een opgelegde winst mist… de tweede partij was nog wel een solide remise. Hier de analyse van de eerste partij:

1 Reactie

  1. Avatar
    Johan Hut 29 december 2018

    Ik dacht even: je moet vier buitenlanders hebben en Liam heeft er twee gehad, dus het kan nog net. Maar nu zal hij wel tegen Tiviakov moeten, dus dan komt hij hooguit op drie.

    Of er te weinig in het toernooi zijn, heb ik niet gecontroleerd. Het zal wel kloppen en dat is wrang, bij zo’n groot toernooi waar men vanouds veel internationale contacten heeft. Maar ja, ‘vanouds’ is niet altijd een garantie.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.