Hotze Tette Hofstra wint opnieuw Oudejaarstoernooi BSV

BENNEKOM – En het kwam er weer van! Hotze Tette Hofstra, de beste schaker van de organiserende schaakclub BSV Bennekom, won opnieuw het Oudejaarstoernooi of te wel Oliebollentoernooi. Ditmaal de jaargang 2018. Regeerde Hofstra vorig jaar met ijzeren hand, vrijdagavond moest er gewerkt worden. En wel omdat ook IM Sander van Eijk weer van de partij was. Die werd tweede. Er kwamen uiteindelijk 57 schakers naar Bennekom.

Voorzitter Teunis Bunt constateerde bij de prijsuitreiking dat er allerlei ,,verschrikkelijke dingen gebeurde op sommige borden, maar dat iedereen op het eind van de avond toch weer vrolijk met elkaar praatte’’. Voorop: het was zeker weer gezellig in Denksportcentrum De Commanderij. En Bunt wist ook: ,,Er zijn geen klappen gevallen en al moet iedereen de komende dagen oppassen voor lieden met korte lontjes.’’

Humoristisch

Oliebollen te over bij het Oudejaarstoernooi van BSV Bennekom

De woorden van Bunt waren uiteraard humoristisch bedoeld. En sloegen op de felle gevechten die op diverse schaakborden werden geleverd. Immers, per partij en per speler is slechts een kwartiertje tijd beschikbaar. En de klok kan onverbiddelijk tikken en dan in de echt kleine minuutjes voor gekke dingen zorgen in de breinen van schakers. Stukken vlogen hier en daar in het rond en de klok werd soms met twee handen bediend. Niet echt reglementair, maar in het Oliebollentoernooi kan veel. Allemaal om te winnen.

Het ‘’incidentje’’ drukte absoluut de pret niet. Want, het schakersvolk dat uit alle windstreken naar het denksportcentrum was gekomen, kwam vooral ook voor de gezelligheid. En daar werkte de verse door Netty Koolen gebakken oliebollen echt wel aan mee. En er kon al meteen worden geschaakt, want alle ingrediënten stonden op tafel. En daar gaat het toch vooral om. Schaken! En zeker ook om elkaar op de valreep van het jaar nog even te ontmoeten. .

Sponsors Niet vreemd dat de loftrompet van menige deelnemer na afloop en naderhand ook nog via de moderne communicatiemiddelen richting organisatie ruimschoots werd opgestoken. En terecht, want er zit best veel werk in het perfect laten draaien van zo’n toernooi. Mooi ook dat daar dan weer sponsors aan meewerken. Zoals Kreeft Consultancy als sponsor van de oliebollen en Glob ‘O’ Plantes, een exportbedrijf in bloemen, in Wageningen en Honselersdijk, als sponsor voor de goed gevulde prijzentafel.

Het werd dus toch weer knap de avond van Hotze Tette Hofstra in het Bennekomse denksportcentrum. En niet dus van internationaal meester en speler van SV Wageningen Sander van Eijk. De Lunteraan deed vorig jaar niet mee, won eerder wel in 2014, maar kwam er nu net niet bij. Weliswaar behaalde Van Eijk ook vier punten uit vijf partijen, maar hij verloor in de tweede ronde van Hofstra. Overigens kende de Bennekommer een slechte start. Hij leed in de eerste ronde een nederlaag tegen Martijn Bakker. Vlag Tegen Van Eijk stond Hofstra prachtig, maar had weinig tijd. Dus ging hij op zoek naar mat, maar Van Eijk verdedigde uiterst taai. Hofstra leek door de vlag te gaan. Het ging er heet aan toe en plots claimde Hofstra ’vlag’ met nog precies een seconde over. Een onverwacht wending in dit titanenduel. En feitelijk werd zodoende de A-groep op één seconde beslist. Want, beide schakers gaven tegen de anderen in de groep geen krimp. Jan Pijkeren, Rembrandt Bruil en Jef Verwoert (derde) leverden het punt in. Wel had Van Eijk het geluk enigszins mee. Hij stond verre van goed tegen Martijn Bakker (vierde), die het mat niet wist af te ronden. En tegen Bruil won hij in een plusremise stelling van de Elster jeugdspeler. Hofstra had op zijn beurt mazzel dat Pijkeren tegen hem met 5 tegen 2 seconden op de klok op gaf. Dat vond Van Eijk niet leuk, omdat Hofstra daardoor het toernooi won.

Het duel tussen Hotze Tette Hofstra en Jef Verwoert (rechts) trok volle belangstelling

Volle bak bij het Oudejaarstoernooi in Bennekom

Overige groepen Uiteraard werd er ook, soms verbeten, gevochten in de overige groepen. Zoals in groep B waar Edenaar Thomas Slijper en Gerard van Otten uit Amersfoort de dienst uitmaakten. Zij speelden onderling remise en eindigde samen op de eerste plaats. Opvallend dat Martin Markering in deze groep op nul eindigde.

 

 

En dan was er de jeugd. Diederick Vos uit Rhenen won in groep C met 4,5 punten. Hij bleef cracks voor. Broertje Reynier werd derde in groep H. In 2019 is er weer een Oudejaarstoernooi en dan op maandag 30 december.

Overige winnaars: Groep D met 5 uit 5 Joren Mulder (Ede); Groep E met 4 uit 5 Matthijs van Dodeweerd (Veenendaal); Groep F met 5 uit 5 Alexander Vos de Wael (Oosterbeek); Groep G met 4,5 uit 5 Hans Thuijls (Ede); Groep H met 6 uit 8 Hans van de Weteringh (Ede), Groep I met 5,5 uit 7 Bram Markering (Groningen).

Foto’s zijn gemaakt door Rinus van der Molen
.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.