En dan was er ook nog de derde partij in de University Match tussen Ivan Sokolov en Lucas van Foreest. Die eindigde weliswaar in remise, maar was enorm spectaculair. Sokolov liet al vrij snel zijn damevleugel in de steek, om al zijn stukken naar de koningsvleugel te dirigeren. Ontploffingsgevaar dreigde, hij offerde een toren en het was onduidelijk of Van Foreest mat zou gaan of niet en zijn materiaalvoordeel de doorslag zou geven. Na een enorme afwikkeling won wit een kwalititeit terug, waardoor zwart weer net even de tijd kreeg om zijn stukken te hergroeperen. Met dame en twee pionnen tegen toren en twee lichte stukken ontstond vervolgens een vorm van dynamisch evenwicht – geen van beide partijen kon nog vorderingen maken.

Sokolov had zich bij zijn voorbereiding laten inspireren door een partij Aronian-Caruana, Berlijn 2018, al werd die partij wel heel overtuigend door zwart gewonnen. Maar de manier waarop Aronian er met grof geweld doorheen probeerde te beuken – dat sprak hem wel aan. Sokolov had tijdens de partij het gevoel dat hij na 22. h4 ‘gewonnen moest staan’, maar – zo voegde hij er filosofisch aan toe: ‘Weet je wat het probleem is? Er is altijd wat.’ De aalgladde Van Foreest wist inderdaad nog net te ontsnappen en vooralsnog is geen enkele winstvariant voor wit gevonden.

Wat er ook al een tijdje aan zat te komen – de nederlaag van Sipke Ernst tegen Casper Schoppen. In tijdnood ging het mis met de stelling van Ernst en hij moest een kwaliteit inleveren om erger te voorkomen. Daarna duurde het nog heel lang voordat zijn verzet definitief werd gebroken. Na wits 69e zet zagen ook de meest verstokte Ernst-fans in dat het een lastig verhaal ging worden. De partij tussen Max Warmerdam en GM Plat eindigde vrij snel in remise. Warmerdam wist niets te bereiken tegen de Philidor van Plat, maar de Grootmeester zelf bereikte ook geen spatje voordeel. Na 28.Pd5 verdwenen alle stukken van het bord, een correcte remise.

Het is Nick Maatman gelukt: na ruim vijf uur spelen brak hij het verzet van de Poolse grootmeester Michal Krasenkow. Het remisespook van de ongelijke lopers waarde al lange tijd dreigend rond in Groningen, maar Maatman kwam met een elegante oplossing. Stelling na 81…La5:Op g6-g7 volgt steeds Kf7 en het lijkt dan ook remise, maar niet na het leerzame 82.Lh5! Nu dreigt g6-g7 wel omdat de zwarte koning niet langer over veld f7 beschikt. Wit wint, eentje uit de categorie ‘klein maar fijn’. Door deze overwinning stijgt de (live-)rating van Maatman tot boven de 2400 en daarmee heeft hij ook de laatste hindernis naar de IM-titel genomen.

De blijdschap is groot bij Nick Maatman. Winnen van een Grootmeester, eindelijk die IM-titel behalen en morgen strijden om de overwinning van één van de sterkste schaaktoernooien van Nederland. De IM-titel van de student Filosofie aan de RUG betekent ook de eerste titel van het toernooi. Er zijn vijf koplopers in de A-groep die morgen strijden om de toernooiwinst, behalve Maatman zijn dit: GM Tiviakov, GM Ladva, IM Schoppen en IM Vrolijk. Zij hebben allen 6 uit 8 en het moet raar lopen wil de winnaar hier niet tussen zitten.

In de Compact A lijkt de strijd te gaan tussen titelfavoriet en enige IM van het gezelschap, Stefan Beukema en de grote verrassing Peter Mijnheer. Zij staan beiden op 3,5, gevolgd door een klein legioen met 3 punten. In de B-groep lijkt de strijd te gaan tussen Dolf Wissmann (7), Pieter Tromp (6,5) en Gertjan Haan (6,5).

Morgen (zondag) beginnen we om 11:00 uur. Dan ook de apotheose van de University Match, de Compact-groepen en de B-groep.

– Erik Hoeksema & Benno de Jongh –