Lucas van Foreest verliest match na vele gemiste kansen

De match tussen Ivan Sokolov en Lucas van Foreest is in een 2½-1½ overwinning geeindigd voor de grootmeester uit Lelystad. Zowel de derde als vierde partij eindigden in remise, maar niet zonder strijd! Van Foreest heeft in beide partijen gewonnen gestaan, net als al eerder in de eerste partij. Kansen om minstens gelijk te spelen zijn er dus wel geweest voor hem. “Dat is wel jammer”, zo verklaarde de jonge Groninger na afloop. Hij vond ook dat hij de opening en vroege middenspel beter gespeeld had dan zijn tegenstander en de partijen lijken hem gelijk te geven. Anderzijds is het ook te loven dat Sokolov na zijn overwinning in de eerste partij er gewoon vol in bleef gaan (zelfs in de laatste partij met zwart) in plaats van te proberen de matchoverwinning veilig te stellen.

Derde partij

De opening was een tijdje een herhaling van de eerste partij, de Weense variant van het Damegambiet. Sokolov week als eerste af en kreeg een toren op g4. Die bleef daar niet lang staan: een zwarte pion op g6 sloeg eerst een paard op h5 en toen die toren! Lucas had echter met een tussenzet groot voordeel kunnen krijgen… in de partij pakte hij veel materiaal, ging bijna mat, maar wist het mat af te wenden door materiaal te offeren. In een stelling van dame tegen toren, loper en paard miste wit vervolgens nog een kans en uiteindelijk eindigde de partij in remise door zetherhaling.

De match, foto door Harry Gielen

Vierde partij

En hier net als in de tweede partij een Italiaanse opening, maar wel een stuk spannendere versie. Zwart speelde namelijk heel snel h6, g5, h5, h4, g4… In eerste instantie kwam hij daar best okee mee te staan, maar na wat onnauwkeurige (of te optimistische) zetten kwam hij in grote problemen. Wit had kunnen winnen op zet 27, op zet 29 en tenslotte nog een keer op zet 36. “Ik moet werken aan mijn rekenen” vond de witspeler, want hij miste al deze kansen. Na de tijdcontrole leek wit met een kwaliteit meer het nog te kunnen proberen, maar er bleek een gedwongen zetherhaling in te zitten die zwart vond.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.