“Twaalf remises” door Hans Meijer. Column van Schaakvereniging Promotie.

De laatste column van SV Promotie van dit jaar komt van Hans Meijer. Moet ik nog vermelden dat hij razend interessant is?

Stel je speelt een match van twaalf partijen tegen een tegenstander met vrijwel dezelfde ELO rating als jezelf, hoeveel partijen win je, speel je remise en verlies je? Na enig zoeken in oude clubbladen van de schaakvereniging Promotie uit Zoetermeer vond ik het antwoord op deze vraag in een artikel van de hand van Manuel Nepveu in de Promoot 44-2 van 23 januari 1996.

Het antwoord op deze vraag blijkt vier keer winst, vier keer remise en vier keer verlies te zijn. Met weinig meer dan de ELO tabellen uit het handboek van de FIDE, de Maximum Entropie methode en zijn formidabele brein berekende Manuel de winst/remise/verlies verhoudingen bij een gegeven ratingverschil. Op mijn verzoek stuurde Manuel mij zijn berekeningen toe. Combinatie van de formules van Manuel, de benaderingsformule uit artikel 12 van de FIDE Rating Regulations en een Maple programma leverden mij de getallen van tabel 1 op. Voor het Maple programma met de formules van Manuel verwijs ik naar het einde van deze column.

Lees hier verder!

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.