Voor schaakleraren: GRATIS Chessify diagram scanner en nieuwe functies Chessbase 15

Recentelijk heb ik een aantal nieuwe schaakhulpmiddelen ontdekt die wellicht ook voor andere schaakdocenten interessant kan zijn. De eerste is Chessify (YouTube Chessify). Chessify is een Armeense startup die apps heeft ontwikkeld voor iOS en Android om een schaakdiagram uit een boek of van een scherm  te vertalen in FEN of PGN formaat. FEN is het standaard formaat voor een schaakpositie en PGN voor een schaakpartij.  Als ik nu een  pagina met diagrammen uit een boek in Chessbase wil krijgen dan scan ik ze eerst in Chessify en stuur ze vervolgens als PGN naar Chessbase. De scanning functie  werkt accuraat en snel.

De app werkt goed en naast scannen en exporteren in FEN- en PGN-formaat kun je de gescande positie ook analyseren met Stockfish 10. Er zijn kleine verschillen tussen de Android versie en de iOS versie. In de Android-app kun je zowel lokaal als in de cloud analyseren, in de iOS-app alleen in de cloud. In de Android-app kun je ook andere schaakengines die je op je telefoon hebt, zoals Komodo, gebruiken voor analyse binnen Chessify.

Ik gebruik Chessify soms ook bij een partijanalyse met een student. Hierbij staan de engines altijd uit, maar af en toe wil ik checken of ik zelf niet iets gemist heb. Dan maak ik een scan van het computerscherm en doe een kwaliteitscontrole in Chessify van mijn analyse terwijl de student zonder engine door analyseert. Chessify is sinds vandaag gratis en zonder advertenties!

Chessbase 15 kwam in November 2018 uit en na 2 maanden is het nu duidelijker welke nieuwe functies voor mij het meest waardevol zijn.

In Chessbase 15 kun je nu ook op tactische motieven (Manoeuvres) zoeken. In de afbeelding aan de rechterkant kun je zien op welke standaard motieven je allemaal kan zoeken. Dat is voor een leraar een leuk hulpmiddel, want zo kan je nieuwe opgaven vinden en ook de schaakactualiteit in je lessen verwerken. De kwaliteit van de gevonden voorbeelden laat vaak nog wel te wensen over. Je wilt eigenlijk voorbeelden waarbij de combinatie beslissend is en in het huidige filter zitten veel voorbeelden waarbij een partij al helemaal gewonnen staat en de combinatie er niet meer toe doet.

Een andere handige nieuwe functie is Instant Analysis. Als je een partij laadt krijg je direct een evaluatie patroon van de partij te zien. Deze wordt bijgewerkt naarmate je langer met de partij bezig bent. Je kan deze functie natuurlijk aan of uit zetten. Deze functie geeft geen zetten aan maar laat wel direct zien wat de beslissende momenten in de partij waren. En dat kan voor een schaakleraar handig zijn als je een partij gaat bespreken.

 

Tenslotte een voorbeeld van hoe de schaakactualiteit een les kan ondersteunen. Wereldkampioen Carlsen begon het WK Rapid slecht door in de eerste ronde in betere stelling door zijn vlag te gaan. Gefrustreerd begon hij de tweede partij met:

Stelling na 1.e4 e5 2.Dh5 Pc6 3.Lc4

Een mooie inleiding tot Stap 2+ Verdedigen tegen herdersmat.

Ondanks zijn openingskeuze kwam Carlsen echter snel gewonnen te staan.

Stelling na 19… b6. Carlsen verzuimde hier echter te winnen. Kun jij het beter doen dan de wereldkampioen?

Een mooi voorbeeld van de thema’s ‘aftrekaanval’ en ‘uitschakelen verdediger’.

Stelling na 22.Lc3 van Carlsen. Kun jij de wereldkampioen verslaan? Thema: kwetsbare stukken

9 Comments

 1. Avatar
  Kees Schrijvers januari 09, 2019

  [pgn height=270 layout=vertical] [FEN "8/b1nbk1p1/4p3/p1N2p1P/1r6/5B2/P4P2/3R2K1 b - - 0 1"] [/pgn]

  Deze app gelijk maar even bekeken. Die scan van een diagram is fraai. Heb gelijk de puzzel even vanaf het beeldscherm geprobeerd. Lijkt goed te gaan.

 2. Avatar
  Han Schut januari 09, 2019

  Nog even een kleine technische aanvulling over hoe ik een batch van diagrammen voor Chessbase met Chessify maak.

  1. Open Chessify – Scan diagram – Selecteer ‘Share PGN’ – Add to Notes – Save

  Herhaal 1 tot je alle diagrammen gescand hebt die je in Chessbase wil hebben.

  2. Ga naar Notes op je iPhone en mail naar jezelf de file met de diagrammen

  3. Kopieer je email tekst binnen Windows naar Notepad.

  De tekst moet er als volgt uitzien:

  [SetUp “1”]

  [FEN “r1bqkbnr/pppp1ppp/2n5/4p2Q/2B1P3/8/PPPP1PPP/RNB1K1NR b KQkq – 0 1”]

  [SetUp “1”]

  [FEN “1rb2r2/p2p1pbk/1p1Q2pp/4pq2/8/3P4/PPPB1PPP/R4RK1 w – – 0 1”]

  [SetUp “1”]

  [FEN “1rr5/pbNp1pbk/1p1Q2pp/4pq2/8/2BP1P2/PPP3PP/4RRK1 b – – 0 1”]

  4. Voeg ‘einde partij’ tekens aan de file toe {[#]}  *

  Je hebt nu:

  [SetUp “1”]

  [FEN “r1bqkbnr/pppp1ppp/2n5/4p2Q/2B1P3/8/PPPP1PPP/RNB1K1NR b KQkq – 0 1”]

   {[#]}  *

  [SetUp “1”]

  [FEN “1rb2r2/p2p1pbk/1p1Q2pp/4pq2/8/3P4/PPPB1PPP/R4RK1 w – – 0 1”]

   {[#]}  *

  [SetUp “1”]

  [FEN “1rr5/pbNp1pbk/1p1Q2pp/4pq2/8/2BP1P2/PPP3PP/4RRK1 b – – 0 1”]

  {[#]}  *

  4. Sla de file in Notepad op als PGN formaat (niet txt!) en open de file met Chessbase.

  Klaar!

  Er zijn vast slimmere manieren en die hoor ik graag! Het belangrijkste wat ik wilde delen is:
  – in Notepad kun je een tekstfile opslaan met extensie PGN. In Word kan dit niet.
  – je moet na iedere positie ‘einde partij’ karakters ({[#]}  *) toevoegen aan je file.
  – het is mij niet gelukt om een batch met FENs in Chessbase te importeren, daarom gebruik ik PGNs.

 3. Avatar
  Wijnand januari 09, 2019

  Er waren al veel langer van dit soort apps. Chessocr van Gerhard Roth uit 2016 bijvoorbeeld.

  Ik moet Chessify nog proberen maar bij de meeste was het toch knap lastig om de stelling goed te fotograferen. Belichting, vaste hand etc. De herkenning was vaak niet perfect. Ik heb wat aangeklungeld met mijn mobiele telefoon boven mijn boeken in een yoghurtdruiper

  www.moorsmagazine.com/images18/tomadofoto.jpg

  Wat het snelste werkt voor mij is in plaats van fotograferen: overtypen in mijn eigen vorm van FEN notatie. Daar moet je even handigheid in krijgen.

  Dat onderscheid k voor zwarte koning en K voor witte koning uit de oorspronkelijke FEN is onhandig. Ik gebruik qwerty voor de zwarte stukken (q=toren,w=paard,e=loper, r=Dame, t=koning en y pion) en asdfgh voor de witte, z voor slash en kan dus razendsnel een diagram met mijn linkerhand in Wijnandfen overtypen. Een macrootje dat de letters omzet in traditionele FEN notatie en het diagram ter controle toont doet de rest.

  Nog een tip voor mensen die veel FEN’s voor instructie nodig hebben: Op de pagina van Bill Wall

  billwall.phpwebhosting.com/

  kun je, als je een stuk naar beneden scrollt, ongeveer op 40 % van de pagina, Ebook PGN’s vinden.  Dat zijn PGN’s van bekende boeken. Alle stellingen / diagrammen van dat bekende boek staan in die PGN. De begeleidende tekst natuurlijk niet, dat zou copyrightschending zijn. Maar als je lesgeeft uit een bepaald boek is het handig om de diagrammen kant en klaar bij de hand te hebben op het demonstratiescherm.

  • Avatar
   Han Schut januari 09, 2019

   Beste Wijnand, Bedankt voor je reactie. Ik zie in de GooglePlay Store dat ChessOCR voor het laatst in augustus 2015 is bijgewerkt. Sindsdien is er natuurlijk het nodige op software en telefoon gebied gebeurd. ChessOCR is ook alleen voor Android beschikbaar en niet voor de iOS en de recensies zijn minder goed dan die van Chessify. Chessify biedt verder de gelegenheid om de positie direct te analyseren met Stockfish wat in ChessOCR niet kan. Kortom, ik ben erg enthousiast over de functionaliteit van Chessify. De scanner is heel accuraat. Alleen vind ik de prijs van $30 voor 6 maanden veel te hoog. Je zou voor zo’n applicatie eenmalig $10 moeten betalen.

   Ik hoop dat je nog laten weten hoe je Chessify vindt nadat je de app uitgeprobeerd hebt!

   • Avatar
    Wijnand januari 11, 2019

    Beste Han,

    Het bevalt goed. Betere herkenning dan Chessocr en andere programma’s. Je moet wel zorgen dat de randen van het diagram goed binnen het beeldvenster passen, anders schuift hij de stukken een lijn op. Verder weinig fouten. De meest voorkomende fout is bij Dames: wit als zwart geïnterpreteerd of andersom. Ik heb het ook geprobeerd met wat oudere boeken met een wat ander font voor de stukken, maar zolang het niet te gek wordt (19e eeuws, Lopers met belletjes aan de kap) herkent hij de stukken wel. Ook vanaf mijn beeldscherm fotograferen lukt. Het beste is om helder licht (bureaulamp) en als je veel wilt kopiëren, een statief voor je mobiel te gebruiken. Mijn yoghurtrekje doet het prima en ik schuif het boek er onderdoor.

    Ik heb Android en moest wat wennen aan eerst kopiëren naar klembord en daarna van klembord naar tekstverwerker, maar het gaat wel. Inderdaad een aanwinst, dit programma. Het direct analyseren gebruik ik niet. Ik haal de diagrammen/FENs naar een bestand, en open dat met een programma waar ik weer verzot op ben, Chess Hero. Met Chessbase kan natuurlijk ook.

    Dank voor de tip!

     

    • Avatar
     Han Schut januari 12, 2019

     Beste Wijnand, Bedankt voor je review. Bij mij kwam het ook af en toe voor dat de kleur van de dame incorrect was. Ik schat in 1 op de 20 diagrammen. Dit is overigens snel gecorrigeerd met de editor in de app. Aangezien we dezelfde ervaring hebben met de app, heb ik onze feedback doorgegeven aan de CEO. Het ligt nu bij de programmeurs van Chessify om dit te verbeteren.

 4. Avatar
  Han Schut januari 10, 2019

  Goed Nieuws! 

  Ik vroeg de CEO van Chessify, Gor Vardanyan, naar de achtergrond van de prijs van de app. Op basis van mijn feedback en die van andere lezers (ook op chess.com) heeft hij besloten de app nu gratis te maken en zonder advertenties.
  Ik schreef de CEO onder andere: ‘I love the app, I hate the pricing’, nu blijft er dus alleen nog over: ‘I love the app.’ Warm aanbevolen dus.

 5. Avatar
  HansJGdeLange januari 13, 2019

  Han Schut,

  Dank voor je nuttige tips. Heb het gebruik met plezier geoefend. Gebruik alleen Apple. MacBookPro, Ipad, Iphone, iPod…  dus blij met je Chessify. Wijnand’s informatie is te moeilijk voor mij:).

  Ben KNSB lid internet; dus gelukkig met de verhuizing van Playchess naar Chess.com, en Stockfish en IOS zijn nooit vijanden geweest.

  Nu van CB nog een stap richting IOS en de cirkel is rond, dank Han voor je nuttige tips !

  Groet,

  Hans

Only ingelogde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.