Grootmeesters Tata Steel Chess Tournament in Alkmaar

Om 14.00 uur zijn de beste schakers van de wereld in theater De Vest in Alkmaar begonnen aan de vijfde ronde van het Tata Steel Chess Tournament. De ronde werd geopend door burgemeester Piet Bruinooge. Bij aankomst in Alkmaar bezochten de Tata Steel Masters het Waagplein, waar de kaasmarkt plaatsvindt.

De Tata Steel Masters op het Waagplein in Alkmaar

Er zijn veel schaakliefhebbers speciaal voor dit Chess On Tour evenement naar Alkmaar gekomen. Op woensdag 23 januari spelen de grootmeesters van de Tata Steel Masters in het kader van Chess On Tour hun tiende ronde in de Pieterskerk in Leiden.

Het begin van de partij tussen Jorden van Foreest en wereldkampioen Magnus Carlsen.

Tijdens Chess On Tour in Alkmaar gaat alle aandacht van de Nederlandse schaakliefhebbers uit naar de twee Nederlandse grootmeesters die meedoen: Anish Giri en Jorden van Foreest. Giri neemt het namelijk op tegen oud-wereldkampioen Anand en Van Foreest schuift voor het eerst achter het bord voor een partij tegen wereldkampioen Carlsen. Zou Jorden de stunt van Giri kunnen herhalen, die bij zijn eerste treffen tegen Carlsen een aantal jaren geleden de Noor wist te verslaan? Bij aanvang van deze ronde stond Giri op een gedeelde tweede plaats in het klassement, een half punt achter koploper Nepomniachtchi.

Schaken verbindt
Vanmiddag vond in Alkmaar de première plaats van een film over de wijze waarop schaken wordt gestimuleerd in steden die Tata Steel Chess On Tour heeft aangedaan. Tata Steel heeft samen met gemeentes, schaakverenigingen en de Schaakbond een plan gemaakt om in speelsteden schaken te promoten onder jongeren en andere doelgroepen. Rotterdam heeft een functionaris aangesteld om schaken op scholen te promoten. In Haarlem is de Stichting Buurtschaak opgericht, waar wekelijks 200 kinderen in buurthuizen en op scholen schaken. In Hilversum wordt schaken voor meisjes en vrouwen gepromoot en in Utrecht wordt via scholen op Kanaleneiland jongeren de kans geboden om te leren schaken. Ook in de IJmond zijn er initiatieven om schaken via scholen te stimuleren. De basis voor dit alles is in Amsterdam gelegd door Mustapha Eljarmouni, die enkele jaren geleden in de Indische buurt een schaakschool is gestart voor kinderen van verschillende achtergronden. De film is gemaakt om ook andere steden, schaakverenigingen, bedrijven, scholen en instellingen te stimuleren om het schaken te promoten.

Staal en schaken: creativiteit en innovatie
Het Tata Steel Chess Tournament heeft een lange historie. Ooit begonnen als personeelstoernooi van het staalbedrijf is het uitgegroeid tot een internationaal toernooi van wereldformaat, waar zowel grootmeesters als amateurs hun agenda’s voor vrijhouden. Tata Steel kiest voor schaken, omdat schaken gericht is op strategisch denken en op het vinden van creatieve oplossingen voor complexe vraagstukken. Tata Steel heeft diezelfde focus. Staal maken is een hightech proces met een cruciale rol voor innovatie. De medewerkers van Tata Steel werken voortdurend aan het bedenken van slimme oplossingen om processen en producten verder te verbeteren. Dat is waardoor het staalbedrijf erin slaagt om topproducten te leveren aan zijn klanten, waarmee die zich in hun markten kunnen onderscheiden..
Informatie over het Tata Steel Chess Tournament is te vinden op www.tatasteelchess.com.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.