Online schaak demonstratiebord

Schaakles geven aan groepen is erg leuk, maar zeker niet eenvoudig. Een punt waar veel trainers mee worstelen is het opzetten van nieuwe stellingen op het demonstratie bord. Op een traditioneel magnetisch bord ben je hier kostbare tijd mee kwijt, en daarnaast verlies je ook de groep uit het oog. Digitale alternatieven zijn er wel, maar die hebben ook weer zo hun beperkingen:
Ofwel kan je geen ongeldige stellingen opzetten, of je kunt juist geen volledige partijen met analyse inlezen, stellingen kunnen niet worden bewaard, je moet iets installeren terwijl dat vaak niet toegestaan is, je bent afhankelijk van USB sticks (die kwijt raken en erg onveilig zijn) en nog veel meer nadelen. Maar er is nu eindelijk een echt volwaardig alternatief: demoboard.online
Dit is een schaakbord wat via ieder apparaat dat met internet is verbonden kan worden gebruikt. Zonder enige installatie. De layout is met zorg gemaakt om geprojecteerd te worden op grote schermen voor de klas.

De schaaktrainer kan stellingen, partijen of zelfs complete lessen thuis voorbereiden, opslaan en in de klas met één klik op het scherm zetten. Het kan hierbij gaan om eenvoudige stellingen, geldig of ongeldig. Maar ook complete partijen met analyses, bijvoorbeeld uitgevoerd door chess.com of Fritz, kunnen eenvoudig worden getoond. De trainer kan commentaar bij de stelling plaatsen en de stelling extra verduidelijken met pijlen, kleurtjes, magneetjes etc. Dit kan allemaal mee opgeslagen worden.

De trainer kan vooraf stellingen en partijen samen voegen tot een les. Eenmaal in de klas aangekomen roept hij de complete les op en alle stellingen en partijen staan klaar voor gebruik. Demoboard.online bevat een schaakengine, zodat je stellingen tegen de computer uit kan spelen. Erg handig bij bijvoorbeeld eindspel instructies. Opslaan kan lokaal, op de eigen laptop of tablet. Maar demoboard.online biedt ook cloud opslag, gekoppeld aan je account. Hiermee heb je je lessen tot je beschikking op ieder apparaat met internet, zelfs al heb je je eigen laptop of USB stick niet bij.

Demoboard.online bevat nog meer waardevolle functies dan hier besproken en wordt bovendien regelmatig verder uitgebreid. Desondanks is het erg gebruiksvriendelijk en wordt ondertussen door een aantal bekende trainers in Nederland gebruikt.

Kortom, demoboard.online is een waardevolle toevoeging aan het arsenaal van schaaktrainers die het lesgeven vereenvoudigt en de kwaliteit van de lessen mee kan verhogen.

10 Reacties

 1. Avatar
  Dimitri Reinderman 16 januari 2019

  Wat is de meerwaarde t.o.v. een laptop  via HDMI met een scherm verbinden?

  • Avatar
   Frank Lambregts 17 januari 2019

   Niet iedereen heeft een HDMI-kabel ter zijn beschikking of kan überhaupt bij de juiste aansluitingen van een smartboard.

   • Avatar
    Dimitri Reinderman 17 januari 2019

    Dus in de situatie dat je een groot scherm hebt dat niet met een laptop kan communiceren maar wel verbinding heeft met internet is demoboard.online handiger dan Chessbase gebruiken, begrijp ik?

    • Avatar
     Frank Lambregts 17 januari 2019

     Vaak is zo’n scherm van een school of iets dergelijks waardoor je Chessbase niet zonder meer kan gebruiken (en de online versies van Chessbase zijn niet echt optimaal naar mijn mening). Of het handiger is weet ik niet. Ik gebruik zelf Chesser. Het ligt er maar net aan hoe je les geeft welk programma eenvoudiger in gebruik is.

     • Avatar
      Dimitri Reinderman 17 januari 2019

      Als je laptop contact kan maken met het scherm (via een kabel of streamen) kan je Chessbase gewoon gebruiken, lijkt me.

      Het artikel suggereert dat er geen goede alternatieven zijn voor demoboard.online. Er zijn er nu met Chessbase, Chesser en Lichess al drie genoemd…

 2. Avatar
  Bert Hollander 17 januari 2019

  Dit alles kan volgens mij ook al met Lichess Studies, en dat kost minder… Dat gebruik ik in ieder geval zelf naar aller tevredenheid. Het enige is dan dat na het opzetten van een ongeldige stelling je alleen pijlen kunt trekken etc. en geen zetten kunt doen, maar dat ervaar ik niet als een nadeel.

 3. Avatar
  Eric César 17 januari 2019

  Dit artikel is geplaatst in rubriek “Nieuws”, maar strikt genomen is het meer een advertentie voor een commercieel product. Echter, het product is niet duur lees ik op de website, namelijk €11,88 per jaar. En er is inderdaad een beperkt aantal dingen die je met de genoemde alternatieven soms niet kunt: ongeldige stellingen, pijlen trekken, gekleurde cirkels op velden plaatsen. Een nadeel lijkt mij de noodzakelijkheid van een internetverbinding.

  • Avatar
   Dimitri Reinderman 18 januari 2019

   Ongeldige stellingen opzetten, pijlen trekken en gekleurde cirkels op velden plaatsen kan allemaal met Chessbase hoor! In ieder geval met de gewone versie, met Chessbase Light waarschijnlijk ook wel.

 4. Avatar
  sake jan de boer 01 februari 2019

  Heb demoboard.online (2 weken gratis) gebruikt voor mijn eerste schoolschaakles. Moest snel beslissen welke tool ik ging gebruiken en deze beviel mij van tevoren het beste.

  -Chessbase leek mij totale overkill, niet primair gericht op lesgeven van beginners. Bovendien: ik wil niet programma’s hoeven installeren, allemaal gedoe, ik wil direct aan de slag.

  -Lichess had leuke oefeningen, maar ik zag niet zo snel de mogelijkheid om dingen op te slaan e.d.

  – Chesser zegt op zijn site dat je dat programma niet hoeft te installeren op een systeem… maar wel dat je het op je PC of USB stick moet zetten … zoiets heet dacht ik installeren, bij zoveel onlogica haak ik direct af … je moet Chesser ook downloaden om te kunnen gebruiken en zo te zien meteen €50 betalen geloof ik voor een 2-jaarlijks abonnement, terwijl je nog niks van het programma gezien hebt… tja…

  De keus viel op demoboard.online, gelukkig kun je die 2 weken gratis gebruiken, dus ook wat betreft geen belemmering.

  Doorslaggevende argumenten waren echter vooral:

  1. demoboard.online is allemaal echt 100% online! Je hoeft niks te installeren, en je ben dus ook niet in de weer met kabeltjes of snoeren. Voorwaarde is wel dat je kunt beschikken over het digibord + PC/laptop met internet. Maar welk school heeft dat niet tegenwoordig. Je krijgt dus direct op het digibord wat je thuis voorbereid hebt. Ideaal!

  2. De opzet van het programma sprak mij aan (dezelfde overigens die Chesser ook heeft): Je kunt je onderwerpen in onderdelen opsplitsen met diagrammen en begeleidende teksten. Zo gedetailleerd en in zoveel stapjes als je zelf wil. En vervolgens bewaren en opslaan. Het is eigenlijk het Powerpoint recept: tijdens de les klik je door de voorbereide schermen heen. Je kunt je daarom tijdens de les volledig op (de communicatie met) de klas en kinderen richten. De bijbehorende teksten zijn ideaal om de zorgvuldige(!) formuleringen van de Stappenmethode op te nemen maar b.v. ook korte reminders voor jezelf: geen spiekbriekjes nodig.

  3. Het programma heeft eigenlijk maar één scherm, lekker overzichtelijk zowel voor de docent als de leerling

  Kritiek op het programma is er ook, heel erg veel zelfs (maar wel positief):

  – Er dient nog héél, héél erg veel aan het programma verbeterd te worden; het kent nog vele gebreken.

  – De huidige versie is duidelijk een eerste (soort van probeer)versie. Het gevaar bestaat dat je als gebruiker bij eerste kennismaking meteen afhaakt.

  – Voorbeelden genoeg: het plaatsen/verwijderen van stukken en hulptekens op het schaakbord kan volgens mij handiger, teksten verschuiven op een irritante manier, de manier van opslaan is erg basaal (je complete les-file wordt steeds in een nieuw bestand opgeslagen, geen mogelijkheid tot overschrijven voor zover ik weet), het bewaren van een enkel lesonderdeel is onlogisch (heb regelmatig een tekst opnieuw moeten invullen), het meest miste ik nog de mogelijkheid om lesonderdelen te verplaatsen en/of tussen te voegen en tijdens de les om met pijltjestoetsen tussen de onderdelen te navigeren (i.p.v. te klikken): beide een absolute must om er uiteindelijk mee te kunnen werken.

  – Er zitten nog regelrechte bugs in.

  – (Overigens heb ik alleen de Alles mag optie gebruikt.)

  Mijn conclusie: veelbelovend programma, veel te verbeteren maar… het concept is precies goed!

   

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.