Tata in de media (3): Moed van Jorden van Foreest was overmoed

Jorden van Foreest was moedig. Hij zocht Magnus Carlsen op op eigen terrein. In plaats van moedig kun je het ook suïcidaal noemen. De jonge Nederlander ging er kansloos af. ‘Leuk begin, maar pijnlijk einde’, kopte het Noord-Hollands Dagblad. Trouw: ‘De stoute droom wordt langzaamaan een boze’.

 

Volkskrant, Gert Ligterink

“De deelnemers zijn gewend geraakt aan de trips naar soms verre Nederlandse steden. Niemand moppert meer over de verstoring van het toernooiritme en sommigen putten zelfs inspiratie uit de ongewone speelzaal. Toen Magnus Carlsen in 2015 kennismaakte met ‘Tata Chess on Tour’, legde hij in Rotterdam met een kapitale zege op concurrent Aronian de basis voor zijn vierde eindzege in Wijk aan Zee.

Ook het bezoek aan Alkmaar zal de wereldkampioen zijn bevallen. Na 21 remises op rij won hij eindelijk weer eens een klassieke schaakpartij ten koste van Jorden van Foreest. Op zo overtuigende wijze bovendien dat de verliezer na afloop twitterde dat hij in plaats van naar de toernooizaal naar een college was gegaan: ‘Gelukkig was het wel een heel goed college.’

Het pleit voor de instelling van de debutant dat hij niet op jacht ging naar een half punt, maar de strijd aanging op voor Carlsen vertrouwd terrein. In de hoop op een spannend, tweesnijdend gevecht koos hij een voor beide partijen riskante openingsvariant, die in de recente WK-tweekamp enkele keren aan de orde is geweest. Helaas werd het vooral een eenzijdig gevecht. Na een paar aarzelende zetten kwam Van Foreest er niet meer aan te pas.”

 

Trouw, Jan-Cees Butter

“Anish Giri moest even met zijn ogen knipperen toen hij al na een paar minuten de ontwikkelingen op het schaakbord achter hem gadesloeg. Hoofdschuddend liep hij weg achter Van Foreest. ‘Dit was suïcide. Ik vond de opening van Jorden heel bijzonder. Hij deed precies hetzelfde als Caruana in de WK-match, maar dat is juist het sterkste punt van Carlsen. Je creëert met zo’n opening zo veel mogelijkheden om je veilig te spelen als tegenstander. Je mag het wel zo spelen natuurlijk, maar dan moet je er vol voor gaan en gewoon zien wat er gebeurt. Persoonlijk vind ik het alleen geen goede strategie.’”

De verslaggever: “Het was Van Foreest ook aan te zien. Zijn stoute droom, om net als Giri van Carlsen te winnen bij zijn debuut, mondde langzaam uit in een boze droom. Al na tien minuten zat hij met de handen in het haar.”

Van Foreest over zijn vier nederlagen: “Tegen Anand en Carlsen ben ik echt afgemaakt. Van Ding en Vidit had ik niet hoeven verliezen. De anderen zijn duidelijk beter dan ik, maar ik heb niet het gevoel dat ik helemaal kansloos ben dit toernooi.’

 

Noord-Hollands Dagblad, Marco Knippen

Carlsen op de vraag of de openingskeuze van zijn tegenstander roekeloos was: “Misschien een beetje. Maar in het gevaar schuilt de uitdaging. Dat maakt schaken zo leuk.”

Giri: “Als hij wint, is het briljant. Maar anders lijkt het me onbezonnen en dus onverstandig.”

De verslaggever: “Van Foreest ondervond dat een grootheid niet met zich laat spotten. Carlsen nam al snel de regie over en nadat Van Foreest had verzuimd een pion te slaan, knoopte hij een strop om de nek van zijn opponent en trok het touw steeds strakker aan. Na 32 zetten bezweek Van Foreest aan ademnood en gaf hij op.”

Van Foreest: “Ik had er zin in. Maar al snel voerde hij de druk op. Hij varieerde binnen de variant die ik had bestudeerd, hetgeen zijn uitzonderlijke klasse onderstreept. Het begin was leuk, maar het einde pijnlijk. Ik kon hem op geen enkele fout betrappen.”

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.