Magnus Carlsen grootverdiener in 2018

Gisteren publiceerde World Chess een rapport met de verdiensten van de topspelers in 2018. De verdiensten betreffen alleen het prijzengeld van de toernooien. Startgelden, sponsorinkomsten, inkomsten van zakelijke activiteiten, ontvangen subsidies e.d. zijn buitenbeschouwing gelaten omdat deze niet openbaar en dus niet algemeen bekend zijn. Toernooien waaraan spelers van de top-50 meededen zijn meegenomen. Het totaal van het prijzengeld van deze elite-toernooien in 2018 bedroeg 4,9 miljoen euro. Alleen al de WK-match tussen Carlsen en Caruana had een prijzengeld van 1 miljoen euro en dit werd verdeeld tussen Magnus Carlsen en Fabiano Caruana. Geen wonder dat zij de lijst aanvoeren. Het verdiende prijzengeld van Carlsen bedroeg 745.000 euro en van Caruana 720.000 euro. Anish Giri staat met 25.000 euro op de lijst.

Substantieel prijzengeld was te verdienen bij het WK Rapid & Blitz, Altibox Norway Chess, Grand Chess Tour en Gibraltar Chess. Door de problematiek van de startgelden zijn de prijzen van de toernooien niet te vergelijken. Het prijzengeld van de Tata Steel Chess Masters staat op 8600 euro, een fractie van het prijzengeld bij Gibraltar Chess.

Het gemiddelde prijzengeld voor een top-50 speler (man of vrouw) bedroeg 29.000 euro een schijntje vergeleken bij een aantal andere sporten. Voor de gemiddelde professionele schaker is het geen vetpot, maar dit wisten we al.

Het totaal aantal toernooidagen in 2018 was 246.

Het volledige rapport is hier te lezen.

6 Reacties

 1. Avatar
  Paul Bierenbroodspot 11 februari 2019

  Lijkt me dat het gemiddelde prijzengeld uitkomt op 49.000 euro.

 2. Avatar
  Frits Fritschy 11 februari 2019

  Is er iemand die enig idee heeft welk percentage de startgelden uitmaken van de inkomsten van een topspeler? Laten we zeggen: het gemiddelde startgeld voor de beste 50. Is dat meer dan het prijzengeld? En hoeveel meer? Er wordt wel érg geheimzinnig over gedaan.

  Als je de privacy van individuele schakers wilt beschermen, waarom kan er dan bijvoorbeeld niet gezegd worden wat het totale bedrag aan startgelden is in een toernooi?

  Winstpremies voor bijvoorbeeld voetballers vallen ook in het niet bij hun salaris.

  Zolang er geen openheid over startgelden is, neem ik uitspraken over de inhoud van de ‘vetpot’ met een korreltje zout.

  • Avatar
   Peter Huisman 11 februari 2019

   Ik heb geen flauw idee wat een (top)speler zou kunnen vragen aan startgeld, maar als Giri 25.000 EUR (bruto) aan prijzengeld verdient, hoop ik voor hem dat hij met startgeld tenminste hetzelfde binnen harkt, anders is het maar een karige beloning voor een professional die uitblinkt in een sport dat de hoogste intellectuele eisen aan de beoefenaar stelt. Stel Giri speelt iedere twee maanden een toptoernooi, dan zijn dat er zes per jaar. Dan zou hij tenminste 5.000 EUR per toernooi moeten vragen om in totaal op een beetje redelijk inkomen uit te komen. Je moet er bijna van uitgaan dat er andere inkomsten bijkomen. Giri had tijdens Tata Steel net zo een kek sponsor-jasje vol emblemen aan als Carlsen, en dat doen ze beide vast niet louter uit mode-overwegingen. Maar andere spelers liepen in een spijkerbroek en een slobbertrui, dus die hebben niet zo een dergelijke deal.

   Wat ik wel opmerkelijk vind aan de lijst, is dat er nog een paar dames erg hoog staan, hoger dan veel toppers bij de mannen: Ju, Tan, Lagno, Lei, Muzychuk-zusters. Ook valt me op dat bij Altibox er in het blitz toernooi meer te verdelen viel dan in het “klassieke” toernooi, terwijl dat in Saint Louis omgekeerd was. Ook het verschil tussen de Masters (8.600) en de Challengers (6.500) bij TSCT vind ik erg marginaal.

  • Avatar
   Johan Hut 11 februari 2019

   Het enige wat ik van startgelden weet is van het Nederlands kampioenschap vlak voor de eeuwwisseling. De totale pot bedroeg 40.000 euro (omgerekend, het waren nog guldens), waarvan 2/3 startgeld en 1/3 prijzengeld. Dit is openbare informatie, want Sytze Faber, nieuw bestuurslid topschaak, maakte er een eind aan. Hij hield het op 40.000 euro, maar dat was toen alleen nog prijzengeld.

   Van het startgeld ging uiteraard het meeste naar Jan Timman. Die trok zich na het afschaffen daarvan dan ook prompt terug. Grote winnaar werd Loek van Wely, die vanaf 2000 zes keer op rij kampioen werd en de verhoogde hoofdprijs opstreek, die hoger was dan hij in 1999 zou krijgen als kampioen plus het startgeld dat hij toen kreeg. Het kwam erop neer dat het hoge startgeld van Timman vanaf dat moment werd verdeeld onder de deelnemers, naar prestatie.

   Bij bijvoorbeeld Tata mag je erop rekenen dat er nog gewoon startgelden zijn. De 5000 euro die Peter Huisman noemt lijkt me aan de lage kant voor een speler uit de mondiale top tien.

   In andere sporten is het ook heel normaal. Als Dafne Schippers (maar ja, dan noem je ook iemand) in een particulier toernooi een 100 meter loopt, kan ze 10.000 euro krijgen. Daar moet ze dan ongeveer 10 seconden voor werken. Deze laatste opmerking is een grapje.

   • Avatar
    Peter Huisman 11 februari 2019

    Is er nog steeds sprake van prijzengeld en puntengeld? Vroeger was je klassering in de eindstand bij een Hoogoven- IBM of Interpolis toernooi goed voor een paar duizend gulden en daarnaast kreeg je ook per (half) punt betaald. Ik heb geen idee of dat systeem er nog is.

    Dafne Schippers krijgt prima startgelden en heeft een (uitzonderlijk) mooi contract met Nike, naast nog wat andere deals. Daarvoor moet ze dan wel steeds weer opdraven bij ziggo sport, maar dat zal ze er graag voor over hebben.

 3. Avatar
  Koorevaar 11 februari 2019

   

  @Paul

   

  Ik sluit niet uit dat er correcties komen op het rapport. De opstellers maken ook een voorbehoud. Van de diverse berekeningen snap ik weinig, ik vraag me af of het allemaal wel klopt? Alles zou nog eens kritisch moeten worden bekeken denk ik.

   

  Ik weet niet hoe het gemiddelde is berekend, maar Carlsen en Caruana buiten het gemiddelde laten zou ik niet gek vinden. Samen hebben ze al bijna een derde van de koek!

   

  Of de gegevens kloppen van de Tata Steel Masters en de Challengers weet ik niet, de prijzen komen mij wel erg laag voor bij zo’n toptoernooi?

   

  @Frits

   

  Als we de beste 20 schakers uit de wereldtop niet meetellen  dan denk ik dat het hard werken is en maar hopen dat je interessante uitnodigingen krijgt. Als je dan ook nog eens coaches moet betalen en evt. secondanten, trainingsessies etc? dan wil je toch ook nog iets overhouden.

   

  @Peter

   

  Naast prijzengeld krijgt Giri natuurlijk ook aantrekkelijke startgelden, hij is immers een toptien speler. Hij heeft sinds 2016 OPTIVER (beurshandelaren) als sponsor en ik dacht dat hij ook nog steun krijgt van NOC*NSF voor zijn streven om wereldkampioen te worden. Vroeger kreeg hij steun van Simonis & Buunk, een kunsthandelaar.

   

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.