Schaaknomade Vladimir Epishin naar Rapid Hardenberg.

‘Russische beer’ op komst

Hoewel deze uitspraak normaal gesproken betekent dat er koude golven vanuit Rusland richting Europa komen betreft het hier een schaakfenomeen. Deze gepensioneerde Russische grootmeester is nog een product uit de oude Sovjet tijd, waarbij angst als praktische drijfveer werd gezien. Botvinnik’s strenge maar rechtvaardige schaakscholen waren toen nog diep verscholen achter het IJzeren Gordijn. Het schaakspel was allerminst een ‘spelletje’, maar werd door de overheid als metafoor gebruikt voor dominantie en strategische superioriteit. De trots op moedertje Rusland kon rechtstreeks gespiegeld worden in het schaakbord.

 

 

GM Vladimir Epishin 2564

Met machinale regelmaat rolden de schaaktalenten in de jaren ’70 en ‘80 van de band, waaronder Vladimir Epishin. De voormalig secondant van Karpov wordt nog altijd geroemd om zijn theoretische kennis. Er is zelfs een openingsvariant in het Benko Gambiet naar hem vernoemd.  (zie hieronder)

Klik hier voor de humoristische podcast van Tex de Wit over zijn duel met Epishin

 

Meld u hier aan voor het Qonnected Hardenberg Rapid 16 februari

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.