Primeur Kanaleneiland: moeders behalen schaakdiploma

Niet alleen kinderen op basisscholen, maar ook hun ouders leren schaken in de Utrechtse wijk Kanaleneiland. De eerste moeders – Fatima Oudrib, Mahjouba Mahdad en Essafia Hajji – zijn deze week geslaagd voor het schaakdiploma Stap 1. Dit unieke initiatief markeert de ontwikkeling die het schaken in Kanaleneiland doormaakt: van schaakles op steeds meer scholen naar een verbindend element in de wijk.

Schaakdocent Anne-Marie Benschop: ‘Ik ben trots op deze dames. Ze hebben hard gewerkt om dit te bereiken, het zijn doorzetters. Ze zijn een inspiratie voor anderen.’ Benschop geeft al een paar jaar schaakles op basisscholen in Kanaleneiland. Ze besloot de lessen uit te breiden naar een groep moeders. Dat past bij haar idee dat schaken niet alleen leuk is, maar ook een nuttige sociale functie voor de wijk kan hebben.

Benschop: ‘Schaakles op scholen is een goed begin, maar in Kanaleneiland kijken we verder. Samen met Bas van Esch van Samen Schaken ga ik ouders en jongeren in de wijk opleiden, zodat ze zelf schaakles kunnen geven. De moeders doen vanaf 19 februari, samen met enkele jongeren en een vader uit de wijk, mee aan de opleiding tot schaakdocent. Het is de bedoeling dat zowel moeders als jongeren na hun opleiding zelfstandig schaakles gaan geven op scholen.’

En niet alleen op scholen: binnenkort wordt in Kanaleneiland een jeugdschaakclub opgericht. De club zal gericht zijn op kinderen uit de wijk en uiteindelijk geheel worden gerund door wijkbewoners. Een plek is al gevonden: in de sportschool van twee vechtsportdocenten die al betrokken zijn bij projecten van Make Your Move om schaken en vechtsport met elkaar te verbinden.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.