Nieuwe opzet 11e dMP Batavia Amsterdam Schaaktoernooi

Het 11e dMP Batavia Amsterdam Schaaktoernooi krijgt na tien succesvolle edities een nieuwe toernooiopzet. De ronden zullen dagelijks beginnen met snelschaakpartijen, waarvan de uitslag alleen van invloed is bij een eventuele remise in de reguliere partij. Ook nieuw is dat er één ronde op locatie wordt gespeeld. De 5e ronde vindt plaats in het Stadsarchief aan de Vijzelstraat in Amsterdam.

Toernooidirecteur Merijn van Delft legt uit waarom hiervoor is gekozen: “Veel internationale toptoernooien kiezen de laatste jaren voor een nieuwe opzet, vaak als middel tegen een te hoog remisepercentage. Wijzelf kennen deze problematiek weliswaar niet, maar willen graag meedenken met het uittesten van mogelijke oplossingen. Lennart Ootes heeft het nieuwe speelsysteem bedacht. Hij had dit al bedacht voor het internationale toernooi in Stavanger, maar daar hebben ze uiteindelijk voor een ander rekenmodel gekozen dan wij nu doen. Dit model is volgens ons iets zuiverder.” Van Delft vervolgt: “De ronde in het Stadsarchief is uniek! Wij zijn blij dat het Stadsarchief mee wil werken aan dit idee, want het is werkelijk een prachtige locatie, middenin de stad. Hier zijn we een beetje geïnspireerd door Tata Steel Chess, dat al sinds 2014 twee ronden op locatie speelt.”

Café-eigenaar Peter Tames: “Na 11 jaar het toernooi grotendeels gesponsord te hebben, willen we eigenlijk op zoek naar een hoofdsponsor. Hopelijk geeft de nieuwe opzet hiertoe de juiste impuls, het is mooi dat het Stadsarchief meewerkt aan de buitenronde, dat trekt wellicht nieuwe partijen aan. Ik wil ons café in de toekomst wel graag beschikbaar blijven stellen voor het toernooi, dat inmiddels een vaste plek op de Nederlandse kalender heeft verworven.”

Hans Visser van het Stadsarchief verheugt zich op de komst van het Batavia Schaaktoernooi: “In het Stadsarchief Amsterdam wordt de geschiedenis van de stad bewaard en bestudeerd. Vijftig strekkende kilometer archieven vanaf de Middeleeuwen tot nu en ja, we beheren ook het archief van een schaakvereniging: Door Combinatie Groot. In ons fantastisch mooie gebouw aan de Vijzelstraat proberen we aandacht en ruimte te bieden aan een veelheid van activiteiten en evenementen. We vinden het heel leuk om voor één dag gastheer te zijn van het Batavia Schaaktoernooi. Voor ons heeft deze dag nog een bijzondere betekenis, omdat onze recent overleden oud collega Bas de Melker zich altijd heeft ingezet voor dit schaaktoernooi. We gaan ervan uit dat het een gezellige dag wordt met mooie schaakpartijen van een hoog niveau. We kijken er naar uit!”

Het deelnemersveld is opnieuw een mix van ervaring en jeugd. Bijzondere naam is die van oud-Nederlands kampioen John van der Wiel, die zijn debuut maakt in het Batavia Toernooi. Van Delft: “Arthur Pijpers is de hoogst geplaatste Nederlander en lijkt met zijn ambitieuze no-nonsense-stijl hard op weg naar de grootmeestertitel. Simon Williams is ook een graag geziene deelnemer in het Batavia-toernooi, vanwege zijn onbevreesde en aanvallende stijl. Jasel Lopez komt uit Aruba en woont in Amsterdam. Naast het voltooien van zijn studie, werkt hij hard aan het behalen van de meestertitel in het schaken. Max Warmerdam won in januari de Toptienkamp van het Tata Steel Schaaktoernooi en plaatste zich daarmee voor de Challengers in 2020.”

Uitleg nieuw speelsysteem

Iedere ronde begint met twee snelschaakpartijen en – bij gelijke stand – één Armageddon partij. Het resultaat van deze partijen wordt alleen verwerkt bij een remise in de reguliere partij. De winnaar van de reguliere partij krijgt twee punten; de verliezer van de reguliere partij krijgt nul punten. In dit geval vervallen de uitslagen van de snelschaakpartijen. Bij een remise in de reguliere partij gelden de volgende regels: de winnaar van de tiebreak krijgt 1 punt; de verliezer van de tiebreak krijgt een ½ punt.

Tijdens de openingsavond van het 11e dMP Batavia Amsterdam Schaaktoernooi (inloop 19:30 uur, aanvang 20:00 uur) op donderdag 28 februari is er een Hand & Brain toernooi, waarbij 8 grootmeesters/meesters (deelnemers aan het Batavia toernooi) worden gekoppeld aan 8 sponsors/schaakfans. Hand & Brain wordt gespeeld met duo’s. Een speler van het team is het brein en de andere speler is de hand. Als het duo aan zet is, noemt het brein een stuk (bijvoorbeeld “paard”) en de hand dient dan te spelen met het betreffende stuk (in het voorbeeld: één van de paarden). Verder overleg binnen het duo is niet toegestaan. Voor het overige gelden de gebruikelijke schaakregels.

Meedoen is nog mogelijk. Drie plaatsen zijn op uitnodiging, de andere vijf plaatsen gaan naar de hoogste bieders. Email je bod naar merijnvandelft@gmail.com, geef aan of je anoniem wilt bieden of niet, en kijk op batavia1920.nl/chess of je in de top 5 staat! De opbrengst komt ten goede aan het Batavia Schaaktoernooi.

Het 11e dMP Batavia Amsterdam Schaaktoernooi wordt gespeeld van 1 tot en met 10 maart 2019. De partijen beginnen dagelijks om 13:00 uur, met uitzondering van de ronde op 5 maart in het Stadsarchief, die om 12:00 uur begint alsmede de laatste ronde in Batavia, die ook om 12:00 uur begint. Woensdag 6 maart is een rustdag.

Deelnemersveld 11e dMP Batavia Amsterdam Schaaktoernooi

1 GM David Arutinian (GEO) 2552

2 IM Arthur Pijpers 2490

3 GM Simon Williams (ENG) 2471

4 IM Stefan Kuipers 2455

5 IM Max Warmerdam 2450

6 IM Koen Leenhouts 2443

7 Rick Lahaye 2411

8 GM John van der Wiel 2394

9 FM Jasel Lopez (ARU) 2388

10 FM Felix Meissner (GER) 2378

Een GM-norm ligt naar verwachting op 6,5 uit 9 en een IM-norm op 5 uit 9.

Speellocatie: Café Batavia 1920, Prins Hendrikkade 85, 1012 AE Amsterdam

Speellocatie 5 maart, 5e ronde: Bodeplein Stadsarchief, 2e etage, Vijzelstraat 32, 1017 HL Amsterdam

Website: batavia1920.nl/chess/

De toernooiorganisatie bestaat uit Merijn van Delft (toernooidirecteur), Peter Tames (eigenaar Café Batavia 1920), Arno Eliëns (hoofdarbiter), Lennart Ootes (webmaster en IT-zaken), Bas Beekhuizen (grondlegger en designer), Jeroen van den Berg (penningmeester).

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.