Nieuwe schaaktechnologie uit India: SquareOff bord doet fysiek de zetten van je online tegenstander!

Videodemonstratie SquareOff

De afgelopen jaren zijn de DGT-liveborden een begrip geworden in de schaakwereld. Het bedrijf SquareOff uit Mumbai heeft goed zitten nadenken over de ontwikkeling van deze “e-board”-markt en heeft een zelfbewegend schaakbord ontwikkeld! Hiermee kan iedereen zijn verslaving aan het online schaken bevredigen op een echt schaakbord.

Het SquareOff-bord verbindt zich via Bluetooth aan uw mobiele telefoon middels de officiële SquareOff-app. Deze app is geïntegreerd met het welbekende Chess.com, waardoor er te allen tijde honderdduizenden tegenstanders van over de hele wereld klaarstaan om mee te spelen. Wat ik zelf een hele goede feature vind, is dat mijn tegenstander zelf geen SquareOff-bord hoeft te bezitten om een partij tegen mij te spelen. Zoals u in het filmpje bovenaan mijn artikel kunt zien, krijgt het SquareOff-bord via de Bluetooth-verbinding de zet van de tegenstander door en deze wordt fysiek via magneten op het bord uitgevoerd.

De reden dat ik mijn nieuwe aanwinst graag wil aanbevelen aan de Nederlandse schakers is dat ik het echt een goede training vind om fysiek aan het bord partijen te kunnen oefenen. Op de computer wordt denk ik iedereen wel afgeleid door randzaken en dit bord heeft daar echt verandering in gebracht.

Ik hoop dat ik mogelijk een leuke tip voor enkele mensen heb gebracht en op zijn minst een hele moderne, interessante ontwikkeling in de schaaktechnologie heb laten zien. Kijk voor meer info op squareoffnow.com !

6 Reacties

 1. Avatar
  jansteen 23 februari 2019

  Dit doet me denken aan de tijd dat ik documenten in TeX schreef (vanwege de mooie formatering van formules). Dan zat je soms je documenten te debuggen…

  Met deze innovatie moet je vermoedelijk af en toe je schaakbord rebooten.

  Afijn, toch maar besteld, lijkt me een erg leuke manier van internet schaken!

  Dank je voor dit artikel Tom Koolen.

 2. Avatar
  jkrabbenbos 24 februari 2019

  Het enige nieuwe aan de technologie van dit bord is dat ze de magnetische verplaatsing van de stukken gekoppeld hebben aan een extern schaakprogramma via Bluetooth. Schaakcomputers als de Mephisto Phantom Chess en de Excalibur Phantom Force gebruikten de magneten ook al om de stukken te verplaatsen. Een nadeel is wel dat je geduld moet hebben, de mechanica is niet al te snel.

  Af en toe nemen CSVN leden tijdens de Gebruikerstoernooien zo’n machine mee. Of de machines met een robotarmpje. Altijd leuk om te zien. 

 3. Avatar
  Eric César 24 februari 2019

  Ik weet niet of dit het oudste voorbeeld is, maar in 1983 was er al een schaakcomputer met ingebouwde magneetrobot die de stukken zelf kon verplaatsen: zie hier.

  Het mooie van de SquareOff is natuurlijk de verbinding met chess.com, zodat je ermee op internet kan schaken.

  Naar ik heb begrepen, wordt er bij DGT ook gewerkt aan een dergelijke verbinding. Momenteel kun je met een DGT e-board alleen op het internet schaken als je dit DGT-bord via USB of draadloos Bluetooth hebt verbonden met een gewone Windows-PC. Verder zijn de belangrijkste verschillen tussen DGT en SquareOff:

  – SquareOff zet automatisch de zetten van de tegenstander. Bij DGT moet jij behalve je eigen zetten ook de zetten van de tegenstander op het bord uitvoeren. Dat zal bij DGT niet veranderen. Die zetten van de tegenstander weet je via een gesproken stem en/of een bericht op je PC dan wel DGT3000 klok.

  – SquareOff is ongeveer de helft of meer goedkoper dan DGT, afhankelijk van opties en materiaalkeuze.

  – De kwaliteit van de DGT stukken en het bord is beter in vergelijking met SquareOff. Hoewel DGT ook een mooie kunststof versie levert (die goedkoper is), kun je kiezen voor de bijzonder fraaie houten borden en diverse soorten houten stukken van hoge kwaliteit. Deze stukken hebben ingebouwde elektronica zodat het e-board de stukken “herkent”. Je kunt niet alleen partijen spelen, maar ook een willekeurige stelling opzetten en analyseren met de computer of DGT Pi. Bij de SquareOff bevatten de stukken alleen magneten, geen elektronica.

  – De afmetingen. De DGT stukken en borden zijn groot (toernooiformaat). Koningshoogte ca. 10,16 cm en velden 5,5 x 5,5 cm. De SquareOff maten zijn een stuk kleiner. Koningshoogte ca. 6,35 cm en velden 3,81 x 3,81 cm. De kleinere afmetingen van de SquareOff kunnen een voor- en nadeel zijn, afhankelijk van je wensen.

  Er zijn ook schakers die vinden dat je deze twee producten, SquareOff en DGT, eigenlijk niet met elkaar kunt vergelijken, zoals ik hier gedaan heb. Toch zou ik schakers die overwegen SquareOff (of DGT) aan te schaffen, zich vooraf goed te informeren over zaken als prijs, kwaliteit en afmetingen. Ook is het bij SquareOff handig om niet de op de website vermelde prijs te betalen. Meestal is er wel een kortingsactie bezig die 15% korting geeft en/of gratis verzending.

 4. Avatar
  MvanLeeuwen 26 februari 2019

  Ik vraag me wel of of hier voldoende vraag naar is. De jongere generatie is opgegroeid met laptop en smartphone. Hier verwacht ik weinig animo. Ik herinner me nog een interview met Daniel Stellwagen (wie?!), die destijds al aangaf thuis geen schaakbord te hebben.

  Zelf ben ik opgegroeid met bord en stukken, maar gebruik deze al jaren niet meer. Ik ben ook benieuwd welke randzaken bij een PC afleiden die je bij een bord niet hebt. Ik ervaar weinig verschil op het gebied van afleiding.

  • Avatar
   Eric César 26 februari 2019

   Een goed punt. Als het gaat om schaken als sport, dan kun je veel beter en efficiënter gebruik maken van een PC voor training en voorbereiding. Schaken is echter méér dan alleen een prestatiesport (gelukkig). Schaken is ook gewoon een leuk spelletje. De marketing van SquareOff is ook gericht op kinderen en huisschakers, zo te zien. SquareOff is mooi speelgoed voor een betaalbare prijs. Misschien koop ik er wel eentje.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.