Filmmiddag in het MEC

Programma CinéMax 2019 

Zaterdag 9 maart van 14.00-16.40 uur, toegang is gratis.

We tonen deze middag twee interessante documentaires: 14.00 – 15.20 uur: Closing gambit (2018).

Een documentaire over de beruchte match in 1978 tussen Karpov en Kortsjnoi in Baguio. Een strijd tussen Karpov, partijlid en lieveling van het Sovjet-regime, en dissident Kortsjnoi. Een match die de (schaak-)wereld enkele maanden in zijn greep had. De spanning liep behoorlijk op met protesten over en weer, het ‘yoghurtincident’, KGBagenten, de parapsycholoog Zhoekar en de Goeroes. Toen Kortsjnoi een 2-5 achterstand wist om te zetten in een 5-5 stand, stelde FIDE-president Euwe voor om de match op te schorten. In de docu komen ook de carrières van beide hoofdrolspelers en de rol van schaken in de toenmalige USSR aan bod. Veel fraaie oude beelden en interviews met onder andere: Karpov, Kortsjnoi, Keene, Seirawan, Stean, Kasparov, Anand, Topalov, Gelfand, Timman en Sosonko. Deze documentaire is eerder op de Vlaamse tv vertoond.

15.30 – 16.40 uur: The Polgar Variant (2014)

Op onze vorige filmmiddag hebben we de Stelling van Foreest getoond, waarin de familie Van Foreest werd gevolgd. Deze keer een fraaie documentaire over de familie Polgar, die nog niet op de Nederlandse tv is geweest. De documentaire geeft een fraai historisch beeld van het levensdoel vader Laszlo Polgar om een vrouwelijke wereldkampioen schaken op te leiden. Beelden uit de carrières van de drie Polgars worden afgewisseld met interviews met diverse betrokkenen. Judith, de jongste en meest succesvolle van de drie zussen, is inmiddels gestopt met professioneel schaken.

Komt allen en neem uw schaakvrienden mee!

Max Euwe Centrum, Max Euweplein 30a, 1017 MB Amsterdam, www.maxeuwe.nl

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.