Arthur Pijpers wint dMP Batavia; IM-normen voor Lopez, Lahaye en Meissner

Het elfde dMP Batavia Schaaktoernooi is gewonnen door Arthur Pijpers. In de laatste twee ronden deed hij een ‘erop en erover’ bij Jasel Lopez, die tot de laatste ronde toernooiwinst verspeelde. Hij wist nog wel met 5 punten een IM-norm te behalen, net als Rick Lahaye en de Duitser Felix Meissner (de laatste had aan 4.5 punten genoeg).

In mijn vorige verslag noemde ik wat kritiekpunten van het gehanteerde systeem waarbij voor de klassieke partij eerst een vluggertiebreak werd gespeeld. De toernooidirecteur was het wel met mijn punten eens en gaf ook toe dat in tegenstelling tot wat in de aankondiging stond het snelschaken niet meetelde voor eventuele toernooiwinst. Als ik het goed begrepen heeft mocht van de Fide het systeem niet gebruikt worden. De bedenker en aanjager van het formaat, Lennart Ootes, was echter tevreden: “Ik heb ervan genoten en het is mooi dat het snelschaken online veel kijkers trok. Omdat het tiebreaksysteem niet voor toernooiwinst telde is het moeilijk om een echte conclusie te trekken over het nieuwe systeem. Ik hoop dat het in de toekomst in een sterker toernooi een kans krijgt.” Een verbetering die o.a. door John van der Wiel werd gesuggereerd is om de snelschaakpartijen op een aparte dag voor het toernooi te spelen, zodat de spelers zich daarna kunnen concentreren op de klassieke partijen. In dit toernooi kwamen relatief veel ongelukken in de openingsfase voor, wat mogelijk te maken had met de moeilijke omschakeling van een snel naar klassiek tempo.

Prijsuitreiking, foto door Lennart Ootes

Terug naar het toernooi. Het Ootessysteem is als ik het goed begrijp bedoeld om te zorgen voor minder remises, maar Arthur Pijpers trok zich daar niets van aan en speelde zes van zijn eerste zeven partijen remise. Koploper Jasel Lopez speelde na zijn start van 2.5 uit 3 vijf remises achter elkaar (en passant een IM-norm scorend) en zo bleef het spannend bovenin. De voorlaatste ronde, waarin de partij van Lopez de enige was die in remise eindigde, zorgde voor een vorentscheiding. Lang leek het alsof LSG’er Pijpers tegen Leidenaar John van der Wiel niet verder dan remise zou komen, maar met enige hulp wist hij in het verre eindspel de zwarte vesting te kraken.

Zo ging het toernooi de laatste ronde in met Lopez en Pijpers op 5 punten, Warmerdam en Arutinian op 4.5, Williams, Leenhouts, Lahaye en Meissner op 4. In theorie was een door zes spelers gedeelde eerste plaats nog mogelijk!  Zo ver kwam het echter niet. Meissner had een remise nodig en kreeg die. Ook Warmerdam, Arutinian een Leenhouts speelden remise.  Pijpers kwam met zwart heel goed te staan  tegen Williams, en zou misschien gaan winnen. Het meest op het spel stond er in de partij tussen Lopez en Lahaye. De zwartspeler moest winnen voor een norm; de witspeler wist nog niet of remise genoeg zou zijn voor (gedeelde) toernooiwinst.  Echt spannend werd de partij niet: de Arubaanse Amsterdammer blunderde in de opening en heeft daarna nooit een kans gekregen. Norm dus voor Lahaye waarna Pijpers zijn goede stelling remise gaf om toernooiwinst veilig te stellen.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.