1B: Zukertort Amstelveen – Voorschoten 3½-6½

Zukertort Amstelveen kon in 1B nog kampioen worden, omdat de koplopers HWP Haarlem en Oud Zuylen Utrecht nog een zwaar programma hadden. Voorschoten moest vrezen voor degradatie. De overwinning van Voorschoten is verrassend en nu staan de kaarten er heel anders voor. Zukertort wordt geen kampioen en gezien het resterende programma moet het wel heel raar lopen als Voorschoten, nummer acht, nog wordt ingehaald door Vianen/DVP. Rotterdam is al gedegradeerd. De nederlaag van Zukertort was niet te wijten aan de invallers.

 

Goed, A1 was verzwakt, Stan, Christopher en Gijs waren om uiteenlopende verhinderd. En toch, daaraan lag het niet dat A1 een wat onverwachte nederlaag leed. Onverwacht, want Voorschoten is best een goed team, maar zo erg hoog stonden ze nou ook weer niet. En de drie invallers deden wat ze moesten doen: standhouden. Laurens Schilstra stond lange tijd iets beter, maar toen hij iets te voortvarend te werk ging raakte een paard ingesloten en was het voorbij. Die tegenvaller werd keurig goedgemaakt door Renzo Finkenflugel. Een vrij bizarre opening leidde al snel tot een lege zwarte koningsvleugel – Renzo had twee stukken voor een toren en twee pionnen. Renzo maakte dankbaar gebruik van al die open lijnen en vloog wit naar de keel via h5-h4-h3, zijn koning onverschrokken in het midden latend. Wit hield langs stand, wikkelde af naar een eindspel, maar verloor toen een pion, waarna Renzo het rustig uitschoof. Michiel Harmsen was invaller nummer drie – een paar ruiltjes en een keurige remise was geboekt. Daarmee scoorde het invallerstrio een nuttige 1½ uit 3 – niets mis mee.

De middenmoot had het lastiger.

Lees verder op de website van Zukertort Amstelveen.

 

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.