2A: Emanuel Lasker – Soester Schaakclub 5–3

Een daverende verrassing in 2A. Emanuel Lasker uit Sint Jacobiparochi kon nog degraderen en kreeg koploper Soest op bezoek. De Friezen wonnen echter met 5-3. Nu kunnen ze niet meer worden gepasseerd door de nummer tien. Wel door de nummer negen of acht, maar die spelen nog tegen elkaar. Emanuel Lasker, dat ook veel bordpunten heeft, is daarmee vrijwel veilig. En Soest treurt, want Groninger Combinatie 2 nam de kop over en lijkt die gezien het resterende programma te kunnen vasthouden.

 

Zaterdagmiddag 16 maart 2019 – De speelzaal in het MFC in Sint Jacobiparochie -waar het 1e team van de schaakclub Emanuel Lasker moest aantreden tegen koploper Soest- lag er onder leiding van Brand perfect bij. In de belendende biljartzaal was net de laatste hand gelegd aan het isoleren van het plafond. Dit was maar goed ook aangezien Lasker ver boven zichzelf uit steeg en dreigde door het plafond de dampkring in te schieten. Kortom het in lichte degradatienood verkerende Lasker liet op alle borden spel van hoog niveau zien hetgeen resulteerde in een verrassende maar zeer terechte 5-3 overwinning. Verrassend aangezien het gemiddelde ratingverschil 160 punten bedroeg in het voordeel van Soest.

Dat ratingverschil niet altijd alles zegt werd haarfijn gedemonstreerd door Dolf Wissmann. Dolf (zwart) lokte zijn opponent -ruim 220 punten meer- een tactisch mijnenveld in waarin hij het ene na het andere bommetje liet ontploffen met het wonderschone “torenzetje h3” als bekroning. 1-0.

Erik Bosma (wit) volgde niet veel later dit voorbeeld. Hij deelde links en rechts wat speldenprikjes uit die niet zonder venijn waren en zijn tegenstander uiteindelijk te machtig werden. 2-0. Erik heeft zijn vorm weer hervonden en dat belooft nog wat voor de rest van het seizoen.

Lees verder op de website van Emanuel Lasker.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.