Loek van Wely, politicus

White clock with words Time for Questions on its face

Een verbod op de dubbele nationaliteit wegens mogelijk conflicterende belangen.

In 2003 was het een CDA-standpunt, in 2007 diende Sietse Fritsma een motie erover in en was er paniek. Kamervoorzitter Gerdi Verbeet ontnam het PVV-kamerlid het woord vanwege diens loyaliteitsvraag over twee staatssecretarissen. Fritsma vroeg zich af aan welke wet staatssecretarissen Aboutaleb en Albayrak (PVDA) – zich houden.

Hoogleraar staatsrecht Twan Tak gaf de PVV gelijk, omdat het hebben van twee nationaliteiten tot enorm gelazer kan leiden, zoals dat de Neder-Turkse Albayrak zich niet vrij kan uitlaten over de Armeense genocide. Dat nog als kleinste probleem/

De PVV-houding betekende een enorme rel; Verbeet en de kamer vonden de motie ongepast – in de samenleving hoorde je heel andere geluiden.

En ik? Ik had een déjà vu.

Namelijk naar bijna 10 jaar eerder toen Loek van Wely een enorm punt maakte van schakers met dubbele nationaliteiten (Ivan Sokolov, Pedrag Nikolic). Deze Bosniërs deden wél aan het Nederlands kampioenschap mee, maar kwamen niet voor het Nederlands team uit. Hij vroeg hen niet hun dubbele paspoorten in te leveren, maar wel te kiezen. In Trouw (1998) zei ‘Kingloek’:

Als ik aan dat toernooi meedoe, wil ik ook dat het ergens om gaat. Met Ivan Sokolov en Predrag Nikolic als deelnemers heb ik dat gevoel niet (…) de aanwezigheid van de Bosniërs aanvaard ik alleen, als zij ook bereid zijn voor de nationale equipe uit te komen.

De schaakbond luisterde naar hem en in 1999 mochten ‘de buitenlanders’ voor het laatst meedoen. Pedrag Nikolic werd bij zijn laatste deelname aan het NK kampioen. Van Wely: ,,Terecht dat dit zijn laatste NK is. Het publiek wil toch gewoon weten wie van Timman, Piket en mij de sterkste is?” Nikolic gaf destijds aan voor Bosnië-Herzegovina te willen blijven uitkomen in landenwedstrijden. ,,Eigenlijk zou ik het liefst voor beide landen uitkomen, maar dat mag nu eenmaal niet.” Lees verder

34 Reacties

 1. Avatar
  wimw 23 maart 2019

  Schakers zijn net als alle mensen met een Nederlands paspoort verkiesbaar voor het parlement. Die discussie over dat dubbele paspoort kun je natuurlijk aangaan, maar dan moet je wel bedenken dat Marokkanen dat paspoort niet kunnen opgeven. En onze koningin Maxima is volgens mij altijd nog Argentijnse, want ook daar is dat het geval. In een niet nader te noemen partij zijn de laatste jaren nogal wat mensen met alleen een Nederlands paspoort met de strafrechter in aanraking gekomen vanwege ontoelaatbare belangenverstrengeling. Ik denk dat het meer een kwestie van mentaliteit is dan van nationaliteit.

 2. Avatar
  renzoverwer 23 maart 2019

  HA wim:

  Maar je hebt niet voldoende verdiept in de kwestie. Het gaat om: wil een land met zijn politici extra problemen of niet? Ongeveer zoals de immigratiekwestie zeg maar

  Dan twee punten van je:

  1) het gaat niet om in aanraking komen met de wet. Even klikken op het linkje met Twan Tak. Het gaat om de extra problemen. Bewindslieden. Onvergelijkbaar met kamerlid.

  Qua mentaliteit. Je weet dus niets van Albayrak en haar niet-oordelen over armeense genocide af. Dat kan.

  2) van een Marokkaans paspoort kan je WEL af:

  hoeiboei.blogspot.com/2010/10/de-nationale-blinde-vlek-marokkanen.html

  En mocht het nog niet gaan, dan is er nog meer mis met Marokko. Dan is dat land niet echt fijn, als het zijn burgers zo terroriseert….

 3. Avatar
  wimw 23 maart 2019

  Aan Renzo Verwer: Dit is eigenlijk geen discussie voor een schaaksite, maar ik geef kort mijn commentaar. Ik refereer aan het staatsrecht, waarin men er van uitgaat dat bestuurders, mensen in een publieke functie, het algemeen [Nederlands] belang dienen en niet een particulier [b.v. het land van herkomst] belang. Bestuurders met een dubbele nationaliteit kunnen daarbij in de fout gaan, maar dat gebeurt ook regelmatig met mensen met enkel de Nederlandse nationaliteit. Het is goed daar in beide gevallen de aandacht op te vestigen. Ik heb nu gereageerd vanuit de allereerste discussie, die Geert Wilders gestart is en had nog geen tijd om het artikel van Twan Tak te lezen.

 4. Avatar
  Kees Schrijvers 23 maart 2019

  Hans Ree schrijft vandaag in het NRC “Omdat commentaar op het politieke avontuur van Loek van Wely met het Forum voor Democratie een beetje buiten het kader van een schaakrubriek valt, begin ik maar meteen met prettig nieuws. In het individuele kampioenschap van Europa, dat op het ogenblik in Skopje, de hoofdstad van Macedonië wordt gespeeld, stond Lucas van Foreest na drie ronden gedeeld bovenaan. Hij had toen al zijn partijen gewonnen.“.

  Ditzelfde gevoel had ik toen ik Renzo zijn blog las. Schaaksite gaat (vooral) over schaken. Niet over politiek. Dat een van Nederlands bekendste grootmeesters de 1e kamer in gaat dat is schaaknieuws. Vandaar toch publicatie op Schaaksite. Maar geen discussies s.v.p. over dubbele paspoorten, standpunten van het Forum voor Democratie enz. Dergelijke commentaren worden verwijderd. 

 5. Avatar
  sake jan de boer 23 maart 2019

  De eerste zin van Ree: “Omdat commentaar op het politieke avontuur van Loek van Wely met het Forum voor Democratie een beetje buiten het kader van een schaakrubriek valt, begin ik maar meteen met prettig nieuws.”

  Een fraai statement, waar niets meer aan toe te voegen is en waar ik me volledig bij aansluit. Ik hoop dat deze reactie – ondanks het begrijpelijke weren van politieke discussie op de schaaksite – er desalniettemin doorkomt 🙂 

 6. Avatar
  Jaap Amesz 23 maart 2019

  Zolang Loek maar niet meedoet aan Wie is de mol, vind ik alles prima. 😉

 7. Avatar
  Paul-Peter Theulings 24 maart 2019

  De eerste kamer kijkt naar de technische kant van wetsvoorstellen. Ik ben benieuwd welke bijdrage het analytisch vermogen van Loek gaat leveren.

   

 8. Avatar
  Jasper Geurink 25 maart 2019

  Ik verbaas me toch wel erg over deze column. Niet over de inhoud, maar over het feit dat een duidelijk politieke column op een site als Schaaksite wordt gepubliceerd, die primair of alleen over schaken gaat. Ook al betreft het Loek van Wely. Het lijkt me dat Utrechtschaak een beter medium is. Zijn er niet richtlijnen hiervoor?

   

 9. Avatar
  Jasper Geurink 25 maart 2019

  Sure. Maar ik blijf me erover verbazen. Waarom niet een zakelijk stukje over Loek van Wely en de FvD, en misschien wat over Baudet en schaken? Waarom een stuk over paspoorten?

 10. Avatar
  Johan Hut 25 maart 2019

  De nationaliteit van Nikolic en Sokolov is wel degelijk een schaakonderwerp, het ging om hun deelname aan het NK. De vergelijking met de kwestie-Albayrak vind ik scheef, maar dat is de verantwoordelijkheid van Renzo. Als Loek politicus wordt, vind ik dat schaaknieuws. Of op z’n minst: niet het tegenovergestelde, namelijk dat het niets met schaken te maken heeft. We hebben ook wel eens trouwfoto’s geplaatst van schakers.

  Maar het belangrijkste: plaatsing is de keus van Renzo. Een belangrijk punt van Schaaksite is dat iedereen zelf iets kan plaatsen. Kees kan iets verwijderen (ik kan dat trouwens ook, maar zonder overleg met Kees doe ik dat alleen als iets echt niet door de beugel kan), maar verwijderen gaat wel een flinke stap verder dan dat de redactie besluit ergens zelf geen aandacht aan te besteden.

  Dat laatste is heel concreet: ik kreeg dit verhaal van Renzo per mail, wat ik altijd erg op prijs stel. Nadat ik het gelezen had, dacht ik: ik plaats dit niet op Schaaksite. Vervolgens zag ik dat hij het zelf plaatste en dat vond ik prima.

  • Avatar
   Johan Hut 25 maart 2019

   Nog een toevoeging: ik zou willen dat meer mensen zelf iets plaatsen.

  • Avatar
   Kees Schrijvers 25 maart 2019

   Johan, ik heb het geplaatst na overleg met Renzo. Maar dat was een kwestie van tekst plakken.

 11. Avatar
  wimw 25 maart 2019

  Loek van Wely kan niet alleen lid van de Eerste Kamer worden, maar is ook gekozen voor de Provinciale Staten van zijn provincie Noord-Brabant, zoals te lezen was via een link op de schaaksite. Maar het blijft de vraag of hij die zetels ook zal innemen, want er zijn al partijgenoten die aangeven hun zetel in de Provinciale Staten niet in te nemen. Misschien ligt zijn hart en zijn talent toch meer bij het schaken.

  • Avatar
   Johan Hut 25 maart 2019

   Ik heb ergens (weet niet meer waar) gelezen dat hij de Provinciale Staten juist wel interessant vindt. Eerste Kamer zal meer als een verrassing zijn gekomen, gezien zijn negende plaats op de lijst. Bijzonder aan Provinciale Staten is dat er kandidaten waren die niet in de provincie wonen en kandidaten die op meerdere lijsten staan en in een aantal daarvan dus ook niet in de provincie wonen. Bij Loek speelt dat in het geheel niet, hij is gewoon in zijn eigen provincie gekozen en nergens anders.

 12. Avatar
  wimw 25 maart 2019

  Op de kieslijst voor de Provinciale Staten stond van Wely op nummer 7, terwijl er 9 zetels zijn gehaald. Dat kan ook wel een verrassing zijn geweest. Zowel Provinciale Staten als Eerste Kamer is best wel veel naast alles wat hij voor het schaken doet.

  • Avatar
   Frits Fritschy 26 maart 2019

   Statenleden doen dit werk meestal naast een baan. Plenaire vergaderingen zijn maandelijks; verder zijn er wat commissievergaderingen. De Eerste Kamer vergadert wekelijks, op dinsdagmiddag. Volgens parlement.com is ook voor de meeste leden daarvan het kamerlidmaatschap iets wat ze naast hun baan doen. Hoeveel tijd het je kost hangt natuurlijk ook af van wat je ervan wilt maken en hoe goed je in staat bent je bezigheden te plannen. Overigens is het toegestaan in beide colleges zitting te nemen.

   Er hebben wel meer schakers zitting gehad in een parlement, Fridrik Olafson was (is?) zelfs voorzitter ervan in IJsland. Karpov in Rusland, en er zullen ongetwijfeld anderen zijn. Weet iemand er meer?

   • Avatar
    Hendrikom 26 maart 2019

    In Litouwen is Nielsen-Cmylyte, of hoe je dat ook spelt, nogal aktief en een paar jaar geleden was er ook eentje op een olympiade aktief die daarmee de kranten haalde omdat ze won van Yifan of iemand van dergelijke sterkte.

   • Avatar
    eric64 26 maart 2019

    Twee kleine aanvullingen: Fridrik Olafsson (84 nu) was nooit politicus. Wel had hij als secretaris de hoogste ambtelijke functie. Ik ontmoet hem regelmatig en hij is nog topfit. Dan is er WGM Dana Reiznice-Ozola uit Letland: tussen 1998 en 2016 aan acht Olympiades meegedaan, en als ‘bijbaan’ minister van economische zaken en later financiën, nu parlementslid.

    • Avatar
     Hendrikom 26 maart 2019

     Aaah, bedankt, deze Letse bedoelde ik in mijn post inderdaad!

   • Avatar
    Eric César 26 maart 2019

    Frits, hoe sterk moet de schaker zijn om toegelaten te worden tot jouw lijst?

    De eerste naam die me te binnen schiet, is die van Prof. Dr. Johan van Hulst die maar liefst 25 jaar lang lid was van de Eerste Kamer. Op zijn wikipedia pagina staat dat Van Hulst een actief schaker was die zelfs nog op 99-jarige leeftijd (!) het Corus-toernooi voor parlementariërs won. Ook de bekende politicus Henk Vonhoff deed mee in zo’n toernooi.

    Zo zijn er vermoedelijk nog veel meer politici die wel eens schaken. Eén daarvan is het huidige kamerlid Thierry Baudet. Ergens las ik dat hij een “schaakvriend” is van Loek van Wely.

    • Avatar
     Frits Fritschy 26 maart 2019

     Zie mijn eerdere reactie lager op de pagina. Eric heeft natuurlijk gelijk; het ging niet om Cmilyte (Čmilytė, om de puntjes op de e te zetten).

 13. Avatar
  Pieter Priems 26 maart 2019

  Loek gaf in het Brabants Dagblad aan dat hij de Provinciale Staten zag als een voorbereiding/leerschool voor de politiek en dat ie dan later naar de 1e kamer zou willen gaan. Nu zit in beide en dat is een verrassing. Lijkt ook mij lastig te combineren met zijn profstatus als schaker.

  • Avatar
   Pieter Priems 26 maart 2019

   ,,Ik moet me echt nog inlezen, ik ben nog een groen blaadje”, geeft L.F.A.M van Wely (nummer 7) meteen toe. De achtvoudig Nederlands kampioen schaken Loek van Wely heeft ook nog eens nul politieke ervaring. ,,Ik ken nu gelukkig Hans Smolders, daar kan ik veel aan vragen”, maar of de schaakmeester zich daarmee staande houdt in het Provinciehuis wordt afwachten. ,,Het is een uitdaging.” Een dubbele uitdaging voor van Wely die op de lijst van de provincie en de Eerste Kamer staat. ,,Toen ik akkoord ging met een plek op beide lijsten had ik verwacht dat ik me nog wel een aantal jaar daarop zou kunnen voorbereiden. Maar het gaat nu wel heel snel.” Inhoudelijk kan hij daarom nog niet bijzonder veel zeggen. ,,Maar dat komt goed, ervaring is echt niet alles hè. Met een hoop realiteitszin en een goed stel hersenen kom je een heel eind.”

   Lid van een politieke partij zag hij eerder nooit zitten. ,,Ik vond politiek maar een vies woord en die gevestigde partijen?…allemaal oude meuk.” Tót een vriend hem op FvD wees. ,,Mijn standpunten komen overeen en het is een nieuwe beweging. Een frisse wind.” De politiek ligt te slapen, vindt Wely. Aan hem om iedereen nu wakker te maken.  ,,Een mooie stap, toch?”

 14. Avatar
  wimw 26 maart 2019

  Rachel Reeves werd in 2010 in het Parlement gekozen voor de Engelse Partij van de Arbeid. Zij vertegenwoordigt Leeds (West).Toen zij zeven jaar was leerde zij schaken . Zij werd kampioen in de leeftijdscategorie onder 14 jaar.
  Als parlementslid zet zij zich in voor schaken op de basisschool en ondersteunt zij het succesvolle project Chess in Schools dat geleid wordt door Malcolm Pein.

 15. Avatar
  Kees Schrijvers 26 maart 2019

  Eric Marc Alexander Smaling is een Nederlandse politicus, hoogleraar en publicist. Namens de Socialistische Partij maakte hij van juni 2007 tot mei 2013 deel uit van de Eerste Kamer der Staten-Generaal, en van mei 2013 tot maart 2017 van de Tweede Kamer. (bron Wikipedia)

 16. Avatar
  wimw 26 maart 2019

  Nico Schouten, een bekend schaker en zeer actief in de vredesbeweging in de jaren ’70 en ’80 van de vorige eeuw was voor de S.P. van 2003 tot 2007 statenlid voor de provincie Noord-Brabant.

 17. Avatar
  Robbert van het Kaar 26 maart 2019

  Uiteraard Johan van Hulst (op 107-jarige leeftijd veel te jong overleden…). Senator voor de CHU. Is Jan Nagel nog niet genoemd? Vreemd. Volgens mij in het Noordhollandse Gert Valk. Vraag is natuurlijk wel hoe hoog of laag we de ratinglat leggen.

 18. Avatar
  Frits Fritschy 26 maart 2019

  Ik had wat duidelijker kunnen zijn: ik bedoelde min of meer professionele schakers. Cmilyte komt misschien door mijn keuring, de rest niet. Overigens hebben Euwe en Mühring op de lijst va DS’70 gestaan, zonder gekozen te worden overigens.

  • Avatar
   eric64 26 maart 2019

   Ik zit een beetje te googelen en vind daar dat toch ook Viktorija Cmilyte-Nielsen de politiek is ingegaan. Ook WGM, Litouwse. Zij is getrouwd met Peter-Heine Nielsen, en eerder met Alexei Shirov. Max Euwe was lijstduwer van DS70. Ik zag ook een website Politicians and Chess met een enorme lijst namen, maar op het eerste gezicht niet veel professionele schakers. Bijvoorbeeld wel Fidel Castro van wie wel bekend is dat hij een schaakliefhebber was.

 19. Avatar
  jaapvo 26 maart 2019

  Stond Nigel Short niet kandidaat voor de Tories? Heeft hij ooit in het parlement gezeten?

 20. Avatar
  Johan Hut 26 maart 2019

  Genoemde Eric Smaling schaakt bij Wageningen en is in de schaakwereld vooral bekend als oud-voorzitter van het Max Euwe Centrum.

 21. Avatar
  Kees Schrijvers 27 maart 2019

  Dit artikel gaat over de toetreding van Van Wely tot de 1e kamer. Reacties die daar niets mee te maken hebben zijn verwijderd.

  Ik herhaal nog maar een keer de opmerking van Ree in het NRC:

  Hans Ree schrijft vandaag in het NRC “Omdat commentaar op het politieke avontuur van Loek van Wely met het Forum voor Democratie een beetje buiten het kader van een schaakrubriek valt, begin ik maar meteen met prettig nieuws. 

  Ditzelfde gevoel had ik toen ik Renzo zijn blog las. Schaaksite gaat (vooral) over schaken. Niet over politiek. Dat een van Nederlands bekendste grootmeesters de 1e kamer in gaat dat is schaaknieuws. Vandaar toch publicatie op Schaaksite. Maar geen discussies s.v.p. over dubbele paspoorten, standpunten van het Forum voor Democratie enz. Dergelijke commentaren worden verwijderd

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.