Het verschil tussen toernooiwinst en derde plaats is mat

Het Voorjaarstoernooi van ASV is voor de tweede keer in zijn carrière gewonnen door Roeland Pruijssers. Was de Apeldoornse grootmeester in 2017 met 7 uit 7 nog ongenaakbaar, nu kwam de titel hem in de schoot vallen. En daar mocht hij Ruud Janssen dankbaar voor zijn. De Arnhemmer miste in een gewonnen eindspel een matwending, die John Cornelisse in de stelling had gevlochten. In het filmpje van de slotfase van de partij spreken de gezichtsuitdrukkingen van de BSG-er boekdelen.

Cornelisse kende een fantastisch toernooi door net als Pruijssers 6 uit 7 te scoren. Het onderlinge resultaat bracht de toernooizege bij de speler van Schaakstad Apeldoorn en dat was gelet op de eerste vijf ronden ook niet helemaal onterecht. Met een dodelijke precisie benutte Pruijssers de kansen die hij kreeg, bijvoorbeeld in de partijen tegen Nico Zwirs en Herman Grooten. In de zesde ronde zette Ruud Janssen het toernooiverloop echter op zijn kop. In een sterke aanvalspartij klopte de Arnhemse grootmeester de koploper, waardoor hijzelf en John Cornelisse langszij kwamen. De Utrechter maakte in die ronde een einde aan de illusies van Herman Grooten. In de slotronde won Pruijssers relatief eenvoudig van de ASV-er Otto Wilgenhof, waarna de aandacht op het topduel Cornelisse-Janssen ging. Cornelisse zorgde daarbij zoals gezegd voor een apotheose op het toernooi en onbedoeld veroorzaakte de speler van Paul Keres daarbij ook leed.

Groepswinnaars ASV 2019

In groep B was Dennis van den Bergh van het Nijmeegse UVS ongenaakbaar. De jonge speler scoorde 7 uit 7 en hem gaan we ongetwijfeld terugzien in groep A. In groep C scoorde Tommy Grooten voor het tweede jaar op rij 6 punten. In 2018 was dat goed voor een tweede plaats, maar nu was het wel genoeg voor het net 9 jaar geworden Brabantse talent om de groepswinst binnen te halen.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.