Richard Vedder verrast in Spakenburg

Richard Vedder behaalde zaterdag in Bunschoten-Spakenburg het grootste succes dat hij ooit bij zijn eigen schaakclub En Passant heeft behaald.

Richard Vedder (rechts) eindigde zaterdag voor de verandering eens boven zijn broer. Archieffoto 2015: Frans Peeters.

Zo veel toernooien heeft zijn club al georganiseerd, maar eergisteren won hij voor het eerst het Vispunt-toernooi. Bijzonderheid: het toernooi was sterker bezet dan ooit.

Donderdag en vrijdag meldden zich nog sterke schakers aan en Vedder viel nog net niet buiten de eerste achtkamp. Thomas Beerdsen, de nummer 29 van Nederland, was topfavoriet. Tea Lanchava, een van de sterkste Nederlandse vrouwen, was ook een kanshebber. Beerdsen: ,,Aan het begin verloor ik onnodig van Lanchava.’’ De tegenstandster: ,,Onnodig? Dat vind ik niet. Het was een chaotische partij, we hadden allebei kansen.’’ Beerdsen: ,,Om het goed te maken nam ik extreem veel risico’s tegen Nico Zwirs. Daar verloor ik ook van en toen was mijn toernooi wel afgelopen.’’ Lanchava: ,,Ik verloor toen als door een wonder van Piet Peelen. Het was een bizar toernooi, iedereen won van iedereen.’’

Na zes van de zeven ronden had inderdaad iedereen al een partij verloren en stonden vier spelers met drie en een half punt bovenaan. In de slotronde was Vedder het meest gelukkig. Hij won van Peelen na in de laatste minuten nog bijna te lang te hebben nagedacht. ,,Ik stond goed, maar kon de variant niet goed bedenken. Totdat ik het opeens zag.’’

Over zijn hele toernooi: ,,Tegen Lanchava verloor ik vanuit een goede stelling, tegen Zwirs liet ik een gewonnen stelling in remise verzanden en tegen Beerdsen won ik vanuit een remisestelling.’’ Alles ging zaterdag anders dan het had moeten gaan, niet alleen bij Vedder. Zijn doorgaans sterkere broer Henk sprak ook van dubieuze uitslagen, gelukjes en tegenvallers. ,,Ik verloor van Tea door twee trucjes.’’ Lanchava desgevraagd: ,,Dat klopt, twee trucjes’’.

De blije toernooiwinnaar tot slot: ,,Vanmorgen dacht ik dat ik de kop van jut zou worden, maar ik heb het toernooi gewonnen.’’

Gooi- en Eemlander 1 april 2019

 

 

1 Reactie

  1. Avatar
    Ludo Tolhuizen 02 april 2019

    Ik dacht even dat dit een 1 april grap was, maar ook de website van En Passant wordt gemeld dat Richard het tournooi gewonnen heeft.   Goed zo Richard, proficiat !

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.