Giri laat kansen liggen in Shamkir

De Gashimov-memorial in Shamkir (Azerbeidzjan) is dit jaar weer sterk bezet. Namens het thuisland spelen Radjabov en Mamedyarov, wereldkampioen Carlsen is er, uit de top tien verder Liren Ding, Anand en Grischuk en ook nog de nummer vier van de wereld, Anish Giri. Voor onze landgenoot is het de kans om na zijn goede prestatie in Wijk aan Zee te proberen weer de 2800 te passeren (momenteel staat hij op 2797).  Dat had zelfs al het geval kunnen zijn! In de eerste twee ronden kwam hij twee keer goed tot gewonnen te staan. Eén van de twee winnen was al genoeg geweest om naar 2700chess te kunnen gaan, screenshot maken en trots posten op Twitter (en maar wachten of  nog een venijnige reactie van Carlsen komt). Maar helaas, hij wist niet te winnen, sterker nog, hij verloor de tweede ronde. Er is nog wel hoop voor de Nederlandse fans: in Wijk aan Zee begon Giri met een nederlaag en kwam alles nog goed. In Shamkir speelde hij in de derde ronde een snelle herstelremise, hopelijk komen de overwinningen nog. Ondertussen is Carlsen niet traag van start gegaan: hij staat met 2.5 uit 3 bovenaan, op een half punt gevolgd door Liren Ding en Karjakin.

Giri begon met twee witpartijen, twee keer 1.e4. In de eerste ronde tegen Topalov probeerde hij het met het Spaans. Berlijns met snel Lxc6. In een stelling met tegengestelde rokades kreeg wit al snel totale controle. Het leek alsof wit een aanval tegen de zwarte koning kon gaan beginnen, maar hij timede het onhandig en opeens was zijn eigen koning in de problemen. Topalov nam vervolgens genoegen met eeuwig schaak in een stelling waarin het best had kunnen proberen.

In de tweede witpartij (tegen Karjakin) werd het Italiaans. Ik neem aan dat Karjakin wel weet hoe dat met zwart te spelen, maar hij verloor een paar keer tijd en wit kreeg een heerlijke stelling:

Dit moet gewonnen voor wit zijn toch? Maar hoe? Zie voor het antwoord de analyse. Giri vond het niet, maakte vervolgens diverse rekenfouten en zwart hoefde alleen maar normale zetten te doen om te winnen.

De derde ronde met zwart tegen initiaalgenoot Grischuk leek even een heel wilde partij te worden toen de Rus met het nieuwtje 10.g4!? kwam. Het plan was h4, g5, alle bruggen verbranden en maar hopen dat zwart mat gaat. Grischuk speelde het iets rustiger met g5 en Tg1, nog steeds spannend. En toen opeens een zetherhaling. De stelling was blijkbaar te spannend.

 

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.