Giri stevent af op de laatste plaats

Het gaat niet goed met Anish Giri in de Gashimov-memorial. Na zes ronden is hij niet verder gekomen dan vier remises en twee nederlagen en hij staat daarmee samen met Mamedyarov op de laatste plaats. Zijn spel wekt ook niet de hoop dat er nog een eindsprint komt: hij mist geregeld een zet van de tegenstander en in zijn laatste twee witpartijen wist hij met wit niets te bereiken. Waar ik in mijn vorige verslag schreef dat Giri kans maakte om de grens van 2800 te passeren, valt nu te concluderen dat het er niet op korte termijn inzit.

Heel rampzalig is het toernooi ook weer niet, twee van de zes partijen verliezen kan gebeuren. En als je dan een slecht toernooi hebt, liever ver weg dan in Wijk aan Zee. Nog liever helemaal niet natuurlijk. Maar hoe verliep het toernooi van Giri dan in de vierde, vijfde en zesde ronde?

In de vierde ronde kreeg hij met wit tegen Radjabov uit een Geweigerd Damegambiet een bekend type stelling waarin zwart nauwelijks winstkansen heeft, maar het voor wit ook moeilijk is om iets te bereiken. Soms lukt het wit (met enige hulp). Radjabov verdedigde zich goed en het werd een niet zo’n opwindende remise.

Een ronde later kreeg hij met zwart een stelling met loperpaar die eigenlijk best wel kansen bood. Zwart had verschillende breekmogelijkheden: a5-a4 was interessant, f5 ook een optie. Giri miste echter op verschillende momenten zetten waarmee wit zijn stelling verbeterde en deed de breekzet f5 pas toen hij het niet langer kon uitstellen. Toen was de stelling al erg goed voor wit en in een stelling met ongelijke lopers werd hij door een pionnenwals verpletterd.

In de zesde ronde heb ik het idee dat Giri in een Ragozin een andere dan bedoelde zetvolgorde speelde. Meestal speelt wit eerst 9.Db3 en daarna de loper naar e2. 9.Le2 en daarna Db3 komt vaak  op hetzelfde neer, maar niet zoals Navara het speelde. Dat was niet per se beter dan wat zwart meestal doet, maar het verwarde Giri zodanig dat hij niet voor de kritiek zet 12.Db7 ging. Wat hij speelde leverde hem echter een stelling op waarin hij blij mocht zijn dat zwart tevreden was met remise.

3 Reacties

 1. Avatar
  wimw 07 april 2019

  Zondag speelt Giri met zwart tegen Carlsen, die vanwege mogelijke toernooiwinst zeker iets zal proberen. Met een verlies van 13,5 ratingpunten is Giri behoorlijk in de min, maar nog wel vierde op de lijst. Carlsen nadert al weer de 2850, een verschil van 65 ratingpunten.

  • Avatar
   Peter Huisman 07 april 2019

   Carlsen heeft betrekkelijk vlot korte metten met hem gemaakt. 21 f4-f5! en boeken toe. Het binnenhalen van het punt duurde nog even: In hoge tijdnood vergat Giri blijkbaar op te geven, of hij had geen zin om een bijrol te spelen in een kurzpartie van de wereldkampioen. Maar hoe dan ook, Dimitri Reinderman mag een keer een fraaie partij van Carlsen fileren, en dat is natuurlijk altijd leuk en dankbaar werk!

 2. Avatar
  wimw 07 april 2019

  Die partij tegen Carlsen ging heel beroerd voor Giri. Zoals Dimitri Reinderman al zei in dit verslag: “hij mist geregeld een zet van de tegenstander.” Morgen speelt Giri met wit tegen Mamedyarov, die graag zijn puntentotaal en rating zal willen opschroeven. Ik hoop dat het meevalt, maar optimistisch ben ik niet na dit verlies tegen Carlsen.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.