GM-norm Liam Vrolijk

Foto: Harry Gielen

In de Bundesliga heeft Liam Vrolijk dit weekend zijn eerste grootmeesternorm gescoord. De Rotterdammer versloeg op zaterdag de sterke Brit David Howell en had moest zondag met wit tegen de Bassem Amin (die naar ik aanneem de eerste Afrikaan is die 2700+ heeft gehaald) remise maken om de norm te halen.

Na een zet of twintig stond wit beter en een zetherhaling was het logische gevolg. Vrolijk, uitkomend voor SV Mülheim Nord, kwam daarmee op een score van 5.5 uit 10 tegen één FM en maar liefst negen GM’s.

Partij tegen David Howell:

Partij tegen Bassem Amin:

10 Reacties

 1. Avatar
  wimw 08 april 2019

  Terwijl Afrika wat atletiek betreft het sterkste continent is, is het wat schaken betreft het zwakste. Bassem Amin is de enige net boven de 2700 en daarna is er nog Ahmed Adly ook uit Egypte met 2620 en de rest staat onder de 2600. Zelf vond ik de atletiek in mijn jeugd een welkome aanvulling op de zittende denkactiviteit van het schaken. Dus misschien gaan ze dat daar ook nog een keer combineren.

  • Avatar
   Dimitri Reinderman 08 april 2019

   Wat is de sterkste speler van het continent Australië, Wim?

   • Avatar
    Frits Fritschy 08 april 2019

    En wat te denken van Zuid-Amerika? De hoogste officiële rating ooit behaald is van Julio Granda Zuniga (2699). Ook Enrique Mecking komt daar niet aan, met 2635 in 1977. Historische ratings volgens de chessmetrics-site komen een stuk hoger uit: Mecking 2740 in 1976 (!), maar ik weet niet wat die precies meten en wat voor waarde je eraan kan hechten. Ook Najdorf komt daar niet verder dan 2635. De enige andere die je volgens die lijst mogelijk als 2700-speler zou kunnen zien, is Erich Eliskases (2733 in 1949).

    Maar op dit moment is Afrika nummer 4 van de 6.

   • Avatar
    Johan Hut 08 april 2019

    Mecking is nummer 3 en 4 van de wereld geweest. Zijn grootste prestaties waren het winnen van het interzonetoernooi van 1973 en 1976. In de kandidatenmatches werd hij beide keren direct uitgeschakeld.

 2. Avatar
  wimw 08 april 2019

  P.S. Heel mooi dat dat grootmeesterresultaat van Liam Vrolijk er nu wel gekomen en heel verdiend.

 3. Avatar
  MvanLeeuwen 08 april 2019

  Hoewel Afrika een sterke topspeler heeft is Zuid Amerika in de breedte veel sterker dan Afrika. Ik zou Afrika daarom op plaats 5 zetten, inderdaad voor Oceanië.

 4. Avatar
  wimw 08 april 2019

  @ Dimitri Reinderman:  Op de website die ik bekeek stond Australië of Oceanië niet als apart  continent vermeld, maar je hebt natuurlijk wel gelijk. In het verleden had je Walter Browne, die in 1974 en 1980 het Hoogovensschaaktoernooi won, maar in dat eerste jaar ook het VS-staatsburgerschap kreeg. Verder was er ook nog Ian Rogers. Als mijn informatie juist is, driemaal winnaar van het schaaktoernooi in Groningen, n.l. van 1988-1990. Die namen herinnerde ik me nog, maar op dit moment kan ik me geen sterke grootmeester uit Oceanië voor de geest roepen. Zuid Amerika had Oscar Panno en Herman Pilnik, die meededen aan het kandidatentoernooi in Amsterdam in 1956, maar onderaan de ranglijst eindigden. Panno was wel een sterke grootmeester in die tijd.

   

 5. Avatar
  Koorevaar 08 april 2019

  Beste Liam,

  Gefeliciteerd met je eerste grootmeesternorm en ik hoop voor je dat twee en drie snel mogen volgen. Een geweldig succes en zeer verdiend. Ik moest nog even terugdenken aan het Wartburg Schaakfeest in Rotterdam in 2013. Jij sierde een van onze posters en jij won toen ook. Dat herinner je je vast nog wel. Jouw ouders zullen de poster nog wel hebben denk ik. Wat heb jij grote stappen gemaakt!

  Een ander die ook grote stappen heeft gemaakt was de VIP die het toernooi opende. Hugo de Jonge, toen Rotterdams Wethouder voor Onderwijs, Jeugd en Gezin. Nu is hij minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en tevens viceminister-president. Hieronder de foto van de poster en van de opening van het toernooi door Hugo de Jonge.

  We koesteren goede en blijvende herinneringen aan die tijd!

  Groet,
  Teun

  www.schaaksite.nl/wp-content/uploads/2019/03/wartburg-jongen-A.jpg

   

  www.schaaksite.nl/wp-content/uploads/2019/03/hugo-de-jonge.jpg

   

 6. Avatar
  Eric César 09 april 2019

  Het allerzwakste continent, zowel qua schaken als atletiek, is toch Antarctica, denk ik.

 7. Avatar
  wimw 09 april 2019

  In de eerste plaats sluit ik me aan bij die mooie felicitaties van Teun Koorevaar aan Liam Vrolijk.

  Wat betreft de continenten zie ik dat binnen de FIDE in vier zones kampioenschappen worden   georganiseerd n.l. Noord en Zuid Amerika samen, Azië en Oceanië samen, Afrika en Europa. Uit die kampioenschappen komt een groot deel van de deelnemers aan de World Cup.

   

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.