‘Schakers van Formaat’ in een nieuw jasje

Op zaterdag 8 juni is het Stadsplein in Amstelveen wederom het decor voor de vijfde editie van ‘Schakers van Formaat’. Ook tijdens het eerste lustrum gaan Jan Timman en Hans Böhm aan de slag met de grote schaakstukken op de borden van 4 x4 meter. Zij zullen echter voor het eerst sinds 2015 geen simultaan spelen maar individueel deelnemen aan een toernooi met 24 deelnemers. De overige 22 deelnemers bestaan uit teams van drie schakers die tijdens de partijen mogen overleggen, uiteraard zonder elektronische hulpmiddelen. Sponsors zijn wederom de gemeente Amstelveen, Restaurant Colijn, Boekhandel Libris Venstra en Administratiekantoor TaxMax. Schaakvereniging KLM-Pegasus uit Amstelveen ondersteunt de organisatie.

Organisator Maarten Langen en lid van KLM-Pegasus, kan terugkijken op vier succesvolle edities van ‘Schakers van Formaat’ sinds 2015. Dit jaar heeft hij echter voor een andere formule gekozen: geen simultaans meer van de schaakgrootheden Timman en Böhm maar een Zwitsers rapidtoernooi van vijf ronden. “Het is goed om weer eens iets nieuws te proberen,” zegt Langen. “Ik ben heel benieuwd hoe beide topspelers het gaan doen tegen teams van sterkte clubschakers.” Per partij hebben alle deelnemers een half uur bedenktijd. De speler die de zet uitvoert, moet ook de klok indrukken. De winnaar ontvangt na afloop de ‘Amstelveen Open Schaakpenning’.

Veel nevenactiviteiten

Ook dit jaar zijn er weer diverse nevenactiviteiten tijdens ‘Schakers van Formaat’. Voor mensen die schaakboeken of andere schaakattributen willen verkopen, zijn er tien marktkramen beschikbaar. Tussen de derde en vierde ronde (14.45 – 15.15 uur) is er een ijscopauze voor alle deelnemers. Voor jong en oud staan er de gehele dag speciale schaaktafels klaar om zelf lekker buiten te schaken op het Stadsplein. Bedrijven kunnen het evenement op diverse manieren sponsoren. In ruil hiervoor krijgen zij uitgebreide naamsbekendheid. Voorbeelden zijn de grote posters in heel Amstelveen, minimaal tweeduizend gedistribueerde flyers op A4-formaat, 250 notatieformulieren voor de partijen en een groot spandoek op het Stadsplein. Rob Ellermeijer, wethouder sport van Amstelveen, verricht om 10.30 uur de opening.

 

Om 10.45 uur starten de eerste partijen, de laatste ronde is van 16.30 tot 17.30 uur. Om 18 uur vindt de prijsuitreiking plaats op het Stadsplein, gevolgd door een borrel voor de deelnemers, sponsoren en genodigden. Ook dit jaar verwacht de organisatie weer veel publiek. Schakers die met een team van drie spelers willen meedoen, kunnen zich gratis aanmelden bij Maarten Langen.

Ook bedrijven die het evenement willen sponsoren, kunnen contact opnemen met de hoofdorganisator via 06 – 203 70 225 en/of e-mail maarten@infostop.nl. Meer informatie, ook over de vorige edities, is te vinden op www.schakersvanformaat.nl.

(Foto’s: Jan Timman en Hans Böhm tijdens Schakers van Formaat in 2018)

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.