2C: JuRo Unirek De Wijker Toren – Messemaker 1847 : 3½ – 4½

Na zeven ronden liet klasse 2C een bizarre stand zien: vier koplopers met 10 punten. Messemaker en De Wijker Toren hadden zelfs even veel bordpunten. De ploeg uit Gouda won de onderlinge wedstrijd nipt en de strijd tussen de twee andere medekoplopers LSG 2 en Santpoort werd gewonnen door de ploeg uit Leiden. Nu moet Messemaker in de slotronde tegen DD meer bordpunten halen dan LSG 2 tegen Schaakmat Westland. LSG lijkt daarmee kanshebber voor de titel.

Voor aanvang van deze achtste ronde stonden we gedeeld eerste (met evenveel match- en bordpunten) met onze tegenstander De Wijker Toren. Tijdens de wedstrijd bleken de teams ook enorm aan elkaar gewaagd te zijn. Het was de hele wedstrijd zo spannend dat het zelfs rond 18:00 nog niet duidelijk was wie er met de overwinning vandoor zou gaan. We stonden op dat moment een punt achter, maar zowel Peter Scheeren als Wim Heemskerk hadden een prettig eindspel. Uiteindelijk wisten beide heren die vakkundig te winnen. Dat was dankzij een saaie remise van Erik en keurige overwinningen van Ed en Henk-Jan voldoende voor de teamwinst. Pikant detail is overigens wel dat we nu een andere medekoploper hebben met evenveel match- en bordpunten: LSG 2 wist namelijk met ruime cijfers van Santpoort te winnen. Aangezien zij de onderlinge wedstrijd van ons gewonnen hebben, moeten we in de laatste ronde een beter resultaat scoren dan zij om kampioen te worden. Dat zal nog niet meevallen tegen DD – een team met drie grootmeesters, maar we gaan er vol voor strijden!
Hieronder de individuele partijverslagen.
Peter Ypma
Een paard aan de rand is een schand! Dit spreekwoord bleek in mijn partij helaas weer al te waar. In de opening speelde ik Pa3 met het idee die ooit via c4 of b5 in het spel te brengen. Dat is er echter de hele partij niet van gekomen en het paard is er blijven staan, totdat die via een dubbele aanval door mijn tegenstander van het bord werd genomen. Daartussen was het overigens wel een hele interessante partij. Ik richtte al mijn stukken (ok – behalve dan het paard op a3!) op de koning van de tegenstander en dit zag er dreigend uit. Ik had ook het gevoel dat ik voordeel had, maar het is het type voordeel dat ombuigt in nadeel als je niet concreet er iets mee kunt. Ik besloot daarom de stelling open te gooien en te hopen dat de tactiek werkte. Dat deed het echter helaas alleen voor mijn tegenstander. Achteraf vertelde de computer dat ik de spanning op een goede manier vast had kunnen houden met de zet b4 om mijn loper op b3 te zetten. Waarschijnlijk had ik dan tijd gehad om mijn armlastige paard om te spelen. Een mooie les voor de volgende keer!

Lees verder op de website van Messemaker 1847.

 

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.