1A: Purmerend – Philidor 1847 Leeuwarden 4 – 6

Philidor Leeuwarden stond laatste in 1A, Purmerend negende. Door de onderlinge wedstrijd te winnen hebben de Friezen de rollen omgedraaid. Purmerend lijkt nu gedegradeerd, vooral omdat het in de laatste ronde Groninger Combinatie ontmoet, dat voor het kampioenschap strijdt. Philidor kan zich nog redden, maar moet in de laatste ronde dan wel van SG Max Euwe winnen. Degradatie zou betekenen dat good-old Eddie Scholl volgend seizoen voor het eerst in zijn leven lager dan de eerste klasse zou spelen.

 

Het eerste team heeft de belangrijke wedstrijd in en van Purmerend gewonnen. Op papier was het een degradantenbal (nr. 9 tegen nr. 10); voor beide teams de laatste kans, voor Purmerend vooral omdat ze in de laatste ronde tegen Groningen 1 moeten spelen dat nog niet verzekerd is van het kampioenschap.

Het werd een 6-4 overwinning voor Philidor, waarbij vooral onze eerste vijf borden goed van zich lieten horen. Naast een remise van Addy Lont op bord 2 tegen Pieter Hopman vielen er namelijk vier overwinningen te noteren. Vooral de winst van Migchiel (bord 1) op Barry Brink was vrij strak.

Jan Hania (bord 5) hield tot in het eindspel het initiatief, en in de tijdnoodfase beging zijn tegenstander een fout die beslissend materiaal kostte. Bas van der Lijn (bord 3) kwam goed uit de opening, maar raakte zijn voordeel in het middenspel weer kwijt. Gelukkig was hij niet de enige die onnauwkeurig speelde. Later kon hij weer in het voordeel komen en kwam er uiteindelijk een winnend toreneindspel op het bord.

Eddie (bord 4) heeft dit seizoen meerdere partijen gehad waarbij hij prima uit de opening kwam, later zelfs flink voordeel verkreeg maar vergat om de beslissende tik uit te delen. Deze keer was het andersom: Eddie stond na de opening stevig onder druk. Zijn tegenstander voerde de koningsaanval echter niet goed uit, waardoor zwart sterk terugkwam. Na de tijdnoodfase was er een eindspel met pluspion, meerdere zwaktes in de witte stelling en een slechte loper tegen een sterk paard ontstaan. Dit bleek wel toebesteed aan onze teamleider.

Lees verder op de website van Philidor 1847 Leeuwarden.

 

 

 

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.