Kanshebbers

Van zondag 28 april t/m zaterdag 4 mei wordt in Van der Valk Hotel Assen het NJSK 2019 gespeeld, de Nederlandse Jeugdschaak Kampioenschappen in de leeftijdscategorieën A, B en C , respectievelijk t/m 20, 16 en 14 jaar. Een voorbeschouwing:

 

‘Rating zegt niks’ is een welbekende tekst in schaakkringen. In het bijzonder aan de jeugdschaker wordt die wijsheid niet zelden als laatste aanmoediging meegegeven als hij of zij zich opmaakt voor een ontmoeting met een tegenstander die als veel sterker te boek staat. Een andere one-liner, eentje waarvan ik altijd heb gedacht dat die stamt van Wim Kan (de eerste onder de Grote Drie van het Nederlandse naoorlogse cabaret) maar blijkens Google toegeschreven kan worden aan welhaast een tiental anderen, luidt: ‘Voorspellen is moeilijk, vooral als het de toekomst betreft’.

Hoe het ook zij, beide uitspraken waren van toepassing op een voorbeschouwing die vorig jaar rond dezelfde tijd op deze plek verscheen. De veronderstelling was toen dat met het bij name noemen van de tien hoogste ratinghouders de algemene Nederlandse kampioen jeugdschaak gegarandeerd gememoreerd zou zijn. Maar zie wat er gebeurde: de anonieme nummer elf van de plaatsingslijst, Wiggert Pols, was iedereen te slim af en veroverde zonder dat er ook maar iets op af te dingen viel de belangrijkste NJSK titel. Om niet weer een figuur te slaan nemen we nu dus ook de nummer elf mee in de bespiegelingen…

 

Max Warmerdam

Liam Vrolijk

Het is geen onbekend fenomeen dat de allerbeste jeugdspelers die Nederland rijk is het Nederlands jeugdkampioenschap aan zich voorbij laten gaan. De uitdaging is niet groot genoeg meer of de spelers hebben andere prioriteiten. Van de absolute Nederlandse top ontbreken er dit jaar vier. Derhalve lijkt de titelstrijd zich in de Jeugd-A te gaan toespitsen op de overgebleven twee Max Warmerdam (2472) en Liam Vrolijk (2465). Beiden onderscheidden zich het afgelopen half jaar met opvallende prestaties. Max won in januari de Top amateurgroep van het Tata Steel toernooi en maakte nog meer indruk op het EK senioren waar hij enkele bekende wereldtoppers met ratings rond de 2700 moeiteloos op remise hield. Liam deed niet voor hem onder: in december verraste hij vriend en vijand met een gedeelde zege op het Chessfestival Groningen en eerder deze maand scoorde hij een regelmatige GM-norm in de Duitse Bundesliga.

Lees verder op de toernooisite

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.