Veel spektakel op weg naar het WK Schaken 2020!

Na vele pittige discussies in de Presidential Board van de FIDE is men, mede na raadpleging van toppers, vorige wereldkampioenen, organisatoren van grote toernooien etc. gekomen tot nieuwe besluiten die de afgelopen maanden stap voor stap naar buiten zijn gekomen. De nieuwe FIDE-president hield recent nog een laatste informatieronde bij de Shamkir-deelnemers. Spectaculair zijn de besluiten zeker.

Er zijn dit jaar veel wegen die naar Rome (Kandidatentoernooi) leiden. Naast Anish Giri zijn er kansen voor Benjamin Bok en Robin van Kampen? Anish Giri heeft verschillende mogelijkheden om zich voor het Kandidatentoernooi te plaatsen. Wat een luxe voor hem!

De wereldtop heeft niets te klagen want het worden zeer lucratieve FIDE- toernooien met daarnaast de Grand Chess Tour en andere grote toernooien zoals Tata Steel Chess (Nederland/India), Grenke, Shamkir e.a. Door een goede samenwerking tussen alle partijen kon alles op een stampvolle kalender worden ingepast.

Deze maand begint in Moskou al de eerste spectaculaire strijd om twee fel begeerde tickets voor deelname aan het Kandidatentoernooi, maar laten we achteraan beginnen.

Het WK 2020

De planning is dat het WK in het laatste kwartaal van 2020 zal worden gehouden. Kandidaten die het WK willen organiseren kunnen zich bij de FIDE melden met een goed onderbouwd voorstel. De FIDE houdt de mogelijkheid open dat het WK verdeeld wordt over twee steden.

14 partijen in plaats van 12

De FIDE kon zich vinden in de kritiek dat er meer partijen gewenst waren maar men wilde wel vasthouden aan de duur van het WK, maximaal 3 weken. Na overleg met velen is besloten het aantal partijen op 14 te stellen, het aantal rustdagen te verlagen van 6 naar 5 en te zorgen dat de weekends altijd speeldagen zijn. Carlsen prefereerde 16 partijen maar vond 14 een goed begin. Caruana had een voorkeur voor 16 of 18 partijen. 16 had gekund maar dan moest het aantal rustdagen verder terug gelet op de vastgestelde maximale duur van het WK. Dit vond men te ver gaan.

Speeltempo, alleen bonus vanaf 61ste zet

Het speeltempo wordt 120 minuten voor de eerste 40 zetten, voor de volgende 20 zetten een uur erbij en voor de rest van de partij nog eens een kwartier erbij. Pas vanaf de 61ste zet komt er een bonus van 30 seconden per zet bij.

Prijzenfonds verdubbeld

De organiserende partijen krijgen als advies mee dat het aanbevolen prijzengeld 2 miljoen euro netto moet worden. (Netto wil zeggen na aftrek van lokale belastingen en heffingen). Dit is tweemaal zoveel als de laatste keer, maar let op het is een advies en mag geen ‘showstopper’ worden. Van het totaalbedrag is 60 % voor de winnaar en 40% voor de verliezer als de match beslist wordt in 14 partijen. Als er een tiebreak nodig is wordt de verdeling 55%/45%.

Als het WK wordt gespeeld in een van de landen van de twee kemphanen dan krijgt de ‘outsider’ eerst 100.000 euro uit de prijzenpot, de rest wordt via de formule verdeeld. Ook krijgen de twee kemphanen voordat het WK begint ieder 200.000 euro voorschot op het prijzengeld.

Interesse zou al getoond zijn uit Noorwegen (Stavanger), Amerika (St. Louis) en andere landen. Men heeft tot 6 juni de tijd om concreet uitgewerkte voorstellen in te dienen.

Geen remises voor zet 40

Voor de 40ste zet mogen er geen remises worden aangenomen (was 30 zetten). Carlsen bood in zijn laatste matchpartij tegen Caruana op zet 31 remise aan. Uitzonderingen zijn voorbehouden aan de scheidsrechter bijvoorbeeld bij herhaling van zetten, eeuwig schaak.

Gratis toegang tot live-partijen

De FIDE vindt het belangrijk dat iedereen gratis kan kennisnemen van de live-partijen van FIDE-toernooien. Zij nemen het heft weer in eigen hand. Hiervoor is een pad tot 2021 uitgezet omdat men nog lopende verplichtingen heeft.

Het Kandidatentoernooi 2020

Het Kandidatentoernooi staat voor het voorjaar 2020 gepland en geïnteresseerde organisatoren kunnen een goed onderbouwd voorstel indienen. Het toernooi kent acht deelnemers die een dubbele round robin zullen spelen. Kwalificeren gaat als volgt:

–          Fabiano Caruana ( verliezer van de laatste WK-match, doet automatisch mee)

–          De twee finalisten van de World Cup 2019 (in september 2019)

–          De winnaar van het nieuwe FIDE Grand Swiss Toernooi (in oktober 2019 op Isle of Man)

–          De twee hoogst geëindigde deelnemers in de nieuwe FIDE Grand Prix Cyclus met 4 toernooien (in de periode mei t/m december 2019)

–          Een plaats voor degene met de hoogste gemiddelde rating in de periode feb 2019-jan 2020

–          Een wildcard van de organisatoren (te voldoen aan strenge FIDE-criteria)

Het prijzenfonds bedraagt minimaal 500.000 euro netto, de details van de verdeling worden mede in overleg met de organisatoren bepaald.

Het speeltempo wijkt nog af van die bij het nieuwe WK.

Bij alle toernooien gelden strenge regels voor de dresscode. Men heeft geleerd van het akkefietje met Anton Kovalyov in 2017.

De FIDE Grand Prix toernooien

In 2019 worden de volgende FIDE Grand Prix Toernooien georganiseerd (niet te verwarren met de toernooien van de Grand Chess Tour)

 1. Moskou (mei)
 2. Riga (juli)
 3. Hamburg (november)
 4. Tel Aviv (december)

Voor deze toernooien zijn 20 toppers geselecteerd die ieder aan 3 van de 4 toernooien moeten deelnemen. Een van hen is Anish Giri. De twee deelnemers met de meest gescoorde punten in de drie toernooien bij elkaar kwalificeren voor deelname aan het Kandidatentoernooi. Iedere stad mag onder bepaalde voorwaarden een wildcard geven zodat het totaal aantal deelnemers op 24 komt.

Per toernooi is er een prijzenfonds van 130.000 euro en voor de totaalrangschikking wordt nog eens 280.000 euro ter beschikking gesteld.

Men wil meer spektakel en publiciteit. Daarom heeft men voor een knock-outformule gekozen. Ieder toernooi met ieder 16 deelnemers, duurt hierdoor slechts 4 ronden.

Op 17 mei begint het eerste knock-out toernooi in Moskou. Anish Giri doet hieraan mee. De andere twee toernooien waaraan Anish meedoet zijn Riga en Tel Aviv.

De FIDE World Cup

Van 9 september-4 oktober wordt in Khanty-Mansiysk de prestigieuze FIDE World Cup gehouden met 128 deelnemers en een prijzenfonds van $1,6 miljoen. In dit knock-out toernooi plaatsen de twee finalisten zich voor het kandidatentoernooi 2020.

GM Benjamin Bok mag hier zijn opwachting maken dank zij zijn 18e plaats op het EK in Batumi in 2018. Of Anish Giri deelneemt, is nog niet duidelijk. De definitieve deelnemerslijst moet nog worden vastgesteld.

De FIDE Grand Swiss met de top 100 van de wereld

Van 9 – 21 oktober 2019 wordt er op het Isle of Man de FIDE Grand Swiss gehouden. Dit komt in 2019 in de plaats van het bestaande Isle of Man toernooi. Hiervoor worden minstens 100 topspelers uitgenodigd, geselecteerd op rating. Het maximaal aantal deelnemers wordt gesteld op 120. De winnaar van dit 11-rondig toernooi kwalificeert zich voor het kandidatentoernooi.

Het prijzenfonds is $432.500 met een eerste prijs van $70.000

Op de eerste voorlopige deelnemerslijst staan Anish Giri en Robin van Kampen!? Dit is als volgt te verklaren. De FIDE hanteert de gemiddelde rating van 1 juli 2018 – 1 juni 2019. Op de voorlopige lijst (1 juli 2018– 1 mei 2019) staat Van Kampen op de 90ste plaats ook al heeft hij lang niet meer gespeeld. De deelnemers doen mee op uitnodiging van de FIDE, de organisator krijgt wild cards.

(Op de KNSB-lijst van mei 2019 staat Van Kampen ook tweede als we Matthew Sadler even niet meerekenen. Bij de FIDE staat Sadler in de top 100 onder Engeland)

De definitieve lijst wordt over ruim een maand bekend gemaakt (met voorwaarden). Doet een uitgenodigde speler niet mee dan komt de volgende op de lijst aan de beurt. Inactieve spelers worden mogelijk niet uitgenodigd.

Hoogst gemiddelde rating

In de periode februari 2019- januari 2020 worden ratings vastgesteld en gemiddeld. De speler met de hoogst gemiddelde rating in deze periode krijgt een uitnodiging voor het Kandidatentoernooi. Dus feitelijk gaat het om de derde plaats als Carlsen en Caruana resp. eerste en tweede blijven. Nog een extra uitdaging voor Anish Giri zou ik zeggen.

Wild Card Kandidatentoernooi

De organisatoren van het Kandidatentoernooi mogen een wild card geven. Dit is met strenge criteria van de FIDE omgeven.

16 Reacties

 1. Avatar
  Peter Huisman 05 mei 2019

  Een match van 16 partijen in drie weken had prima gekund. Als je de speeldagen op zaterdag, zondag, dinsdag, woensdag en donderdag vast stelt heb je een prima schema: partij 1 – zaterdag, 2 op zondag, 3 op dinsdag, 4 op woensdag, 5 op donderdag en dat drie weken achter elkaar. Dan heb je partij 16 op de vierde zaterdag, dus na drie weken. Staat het 8-8, dan is er een zondag voor die onzinnige vluggertjes. Nog een voordeel: omdat je in de midweek een oneven aantal partijen hebt, heeft niet de hele match na iedere rustdag steeds dezelfde speler wit in de volgende partij. Dat schijnt de reden te zijn om halverwege de match van kleur te wisselen, maar dat is dan een overbodige actie.

 2. Avatar
  Arno Eliens 06 mei 2019

  Een kleine correctie: bij de Grand Swiss zullen meer dan 120 spelers (kunnen) worden uitgenodigd.

 3. Avatar
  Bert Hollander 06 mei 2019

  Bij alle toernooien gelden strenge regels voor de dresscode. Men heeft geleerd van het akkefietje met Anton Kovalyov in 2017.

  Ik zou juist willen zeggen dat men niet geleerd heeft van dat incident, maar dat zijn persoonlijke opvattingen natuurlijk.

 4. Avatar
  Eric César 06 mei 2019

  In 2017 was dezelfde dresscode van kracht. Maar toen Anton Kovalyov daarop werd aangesproken nadat hij in een geruite korte broek in de speelzaal verscheen, was zijn verweer dat hij al twee ronden lang in diezelfde broek speelde. Dat zou je inderdaad een vorm van willekeur kunnen noemen. Daarom vermoed ik dat men de bestaande regels strenger willen toepassen.

  Dat is ook volkomen terecht. Bij een toernooi moet je je een beetje fatsoenlijk kleden en niet in korte broek of pyjama achter het schaakbord gaan zitten.

 5. Avatar
  wimw 06 mei 2019

  Er worden voor de Grand Swiss exact 120 schakers uitgenodigd, zoals hier in dit zeer informatieve artikel juist is vermeld. Maar inactieve schakers kunnen niet meedoen en dat ziet er behoorlijk strikt uit. Zie het reglement:

  3. 1. Invitations for GS are determined according to the following criteria:

  A. Average rating of the twelve (12) monthly FIDE Standard Rating Lists starting from July 1st 2018 to June 1st 2019.

  One hundred (100) players qualify by their average rating.

  For the purpose of deciding the one hundred (100) qualifiers by rating, the average rating from the twelve (12) FIDE Standard Rating Lists from July 1st 2018 to June 1st 2019 is used. In case of equality, two decimals are taken into consideration. If the numbers are still equal then the total number of rated games in all twelve standard rating periods is decisive: the player with the bigger number of games qualifies. In order to be eligible via Clause A, players should appear active in all twelve FIDE Standard Rating Lists from July 1st 2018 to June 1st 2019.

  B. Women’s World Champion as of June 1st 2019 – GM Ju Wenjun.

  C. Junior U20 World Champion as of June 1st 2019 – GM Parham Maghsoodloo.

  D. World Senior 50+ Champion as of June 1st 2019 – GM Karen Movsziszian.

  E. World Senior 65+ Champion as of June 1st 2019 – GM Vlastimil Jansa.

  F. Continental Championships 2019.

  Twelve (12) places are allocated to the qualifiers from the respective Continental Championships held in 2019: Europe – 5  Asia – 3 Americas – 3 Africa – 1

  G. One qualifier from the ACP Tour based on standings as of June 1st 2019.

  H. Three (3) players nominated by the FIDE President.

   

 6. Avatar
  Arno Eliens 06 mei 2019

  En als je dan iets verder leest (bij 3.3):

  In addition, the Organizer of the event is entitled to include more players of their own choice. The number of additional players should be approved by GSC.

 7. Avatar
  wimw 07 mei 2019

  Je hebt gelijk, maar het is optioneel. De organisator kan nog extra schakers toevoegen binnen het toegestane aantal. Het is wel een dure optie, gezien de hotelkosten en de onkostenvergoeding. Waarschijnlijk zal het een beperkt aantal schakers betreffen.

  Each of the one hundred twenty (120) invited players receives hotel accommodation (Half-board) for 14 days in a standard room (4-\star hotel minimum) and a minimum fee towards their travel expenses of: 400 US dollars for each player from the country where the tournament is staged; 700 US dollars for each other player from the continent where the tournament is staged; 1000 US dollars for each player from a different continent.

   

   

   

   

   

 8. Avatar
  Arno Eliens 07 mei 2019

  Ik heb het vermoeden dat er nog 40 spelers toegevoegd worden.

 9. Avatar
  wimw 07 mei 2019

  Ik dacht aan wild cards voor grootmeesters uit Groot-Brittannië, ook al staan vijf van hun grootmeesters bij de tophonderd, die zich uiteindelijk gaat plaatsen. Short staat bij de twintig reserves, evenals onze eigen Erwin L ‘Ami. Voor Robin van Kampen geldt het volgende:

  The player needs to play at least one standard game counted for the May or June FIDE Rating List to be eligible

   

 10. Avatar
  Arno Eliens 07 mei 2019

  Waarom (alleen) uit Groot-Brittannië? Ik hoop overigens wel dat Nigel – als eerste winnaar van de nieuwe serie Isle of Man Opens – meespeelt.

 11. Avatar
  Jaap Amesz 10 mei 2019

  Vraag aan wijze schaker!

  Is er een ratingeis om mee te mogen doen aan het EK? 

  Zo niet, dan kan iedere amateur met lage rating wereldkampioen worden via deze route:

  1 eindig hoog genoeg op EK om te mogen deelnemen aan de Word Cup

  2 haal de finale van de World Cup

  3 win het kandidatentoernooi

  4 versla Carlsen in de WK match 

  Dan zou je met een lage rating wel wereldkampioen kunnen worden, maar geen Nederlands kampioen die zo’n soort route mist. Apart. 

  • Avatar
   Pipo Koeien 10 mei 2019

   Voor mensen met een rating vanaf 2100 (jeugd 2000) is die route er wel: eerst Dieren winnen en het jaar daarna het NK.

   • Avatar
    Jaap Amesz 10 mei 2019

    Helaas, zelfs als je Dieren wint is er alsnog een ratingeis om naar het NK te mogen.

 12. Avatar
  wimw 10 mei 2019

  Het is niet helemaal, zoals je denkt. De Schaakbond houdt een vinger in de pap, zoals je kunt zien, als je dit deel van het FIDE reglement leest over deelname.

  The European Individual Chess Championship is open to all players representing the Chess Federations that are members of the European Chess Union regardless of their title or rating. There is no limit to participants per federation. However, only national federations are permitted to send applications.

   

   

   

  • Avatar
   Jaap Amesz 10 mei 2019

   Renzo Verwer vertelde me over een 2000 speler die ooit meedeed, dus de bond werkt wel mee.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.