Stukkenjagers neemt waardig afscheid

Alweer de laatste ronde van een moeizaam seizoen. We hadden zeker kansen gehad op matchpunten in eerdere wedstrijden, maar omdat we dat niet deden waren we al gedegradeerd. Toch wilden we onze huid nog een keer duur verkopen. Ondanks werkzaamheden op de spoorwegen rond Eindhoven, kwamen alle Stukkenjagers ruim op tijd aan om te kunnen genieten van de lunch, aangeboden door onze gastheren. De koffie werd gelukkig ook bijgevuld, zodat we nergens over te klagen hadden. Met 50 borden in zaal, het was namelijk een gezamenlijke laatste ronde, konden we na het eten starten.

De maaltijd vóór de wedstrijd met de auteur van dit stukje (Stefan Beukema) vooraan links (foto Frans Peeters)

 

Op bord 1 speelde Jordy Schouten ambitieus tegen GM Wouter Spoelman door zijn f-pion op te spelen om zijn paard te ondersteunen. Het liet echter een verzwakt veld op e5 achter waar Wouter gelijk gebruik van maakte. Vervolgens wist hij het zwarte loperpaar af te ruilen waarna het een typische goed paard tegen slechte loper stelling werd. Nadat Wouter ook nog eens zijn torens binnen kreeg kon Jordy materiaalverlies niet meer voorkomen.

Herman Grooten kwam al snel in een Damegambiet voor hem op onbekend terrein tegen Jorden. Dit bracht hem al snel in moeilijkheden omdat Jorden gewoon de pion op c4 sloeg en Herman niet genoeg compensatie ervoor kreeg. Wel gaf Jorden Herman nog 1 kansje in de partij door 2 tempi te verspelen, maar nadat Herman onder druk een kwaliteit offerde, was het gedaan.

Ik zelf speelde het in de opening niet helemaal handig, waardoor ik een klein nadeeltje had. GM David Klein probeerde het voordeel uit te breiden met behulp van een interessant stukoffer. Na mijn tegenoffer echter pakt hij met het verkeerde stuk terug, waarna hij mijn verdediging van een paar zetten later had gemist. Ik had toen een gewonnen eindspel kunnen bereiken door een paar pionnen te pakken maar ik dacht dat ik onmiddellijk meer materiaal kon winnen. Dit maakte de stelling zoveel lastiger voor mij waardoor ik een paar zetten laten mijn voordeel weggaf. Remise werd toen afgesproken.

Mart Nabuurs had lange tijd een gelijke stelling tegen IM Liam Vrolijk en het leek naar remise te gaan. Hij maakte echter een kleine fout door te snel torens te ruilen, waardoor Liam toch ergens op kon spelen. Mart verdedigde het goed en Liam moest uiteindelijk remise geven.

Op het 5de bord kwam de thematische geïsoleerde pion op het bord. Ook Luuk Baselmans wilde aanvallen met zijn f-pion. Nu was het niet veld e5, maar de pion op e6 die verzwakt was. Uiteindelijk ging die pion ook verloren. Dit was genoeg om het eindspel te winnen, ondanks dat Luuk het nog een lange tijd wist te rekken.

Nick Blijlsma kreeg tegen IM Miguoel Admiraal een boeiende stelling met loperpaar tegen loper en paard. De stelling ging gelijk op totdat Miguoel de witte pionnen naar de zwarte velden kon dwingen, waarna zijn witveldige loper een beest werd. Hij wist en vervolgens mooi af te maken met een dameoffer op lange termijn. Dat er uiteindelijk voor zorgde dat zijn vrijpion een nieuwe dame kon halen. De analyses zijn van Nick zelf:

De moderne verdediging bij Tijmen  Kampman pakte niet helemaal goed uit, wat resulteerde in een lange tijd verdedigen. Dit deed hij dan ook totdat Lennart Dek een belangrijke centrumpion afruilde. Toen was het de beurt aan zwart om er wat van te maken. Een paar zetten later won hij met een mooie truc een stuk in wat ik vermoed tijdnoodfase.

Mark Clijsen speelde de langste partij, waarin hij zijn eindspeltechniek moest tonen met een kwaliteit meer. Ilias van der Lende moest namelijk een kwaliteit offeren nadat hij vergat h6-h5 te spelen om zijn zwakte op te lossen. Mark speelde het eindspel geduldig uit en mocht de stand op 6-4 brengen.

De partij op het 9de bord was heel rustig. Daar had wit een tijdje een licht voordeel, maar na wat stukkenruil vonden beiden spelers het wel genoeg. De punten werden verdeeld.

Jasper Beukema aan het werk (foto Frans Peeters)

Ten slotte op het laatste bod werd het remise. Mark Haast (en zijn tegenstander) hadden er namelijk genoeg aan voor een IM-norm. Gefeliciteerd Mark!

 

Uiteindelijk kunnen we tevreden zijn over de weerstand die we deze ronde en dit seizoen hebben geboden. Met wat meer geluk waren we in de meesterklasse gebleven.

Alle persoonlijke uitslagen:

De Stukkenjagers

Kennemer Combinatie

Schouten, J.A.J. (Jordy) 2075 Spoelman, W.A. (Wouter) 2563 0 – 1
Grooten, H.C.A. (Herman) 2298 Foreest van, J. (Jorden) 2608 0 – 1
Beukema, S.O.R. (Stefan) 2393 Klein, D. (David) 2493 ½ – ½
Nabuurs, M. (Mart) 2263 Vrolijk, L.N. (Liam) 2473 ½ – ½
Baselmans, L. (Luuk) 2300 Ducarmon, Q. (Quinten) 2487 0 – 1
Bijlsma, N. (Nick) 2275 Admiraal, M. (Miguoel) 2480 0 – 1
Kampman, T. (Tijmen) 2256 Dek, L. (Lennart) 2321 1 – 0
Clijsen, M.C. (Mark) 2159 Lende van der, I. (Ilias) 2344 1 – 0
Beukema, J.H.J. (Jasper) 2266 Bakker, J. (Jan) 2179 ½ – ½
Haast, M.J.A. (Mark) 2360 Lopez, J. (Jasel) 2399 ½ – ½
Gemiddelde Rating: 2265 Gemiddelde Rating: 2435 4-6

 

Nog even alle partijen bij elkaar:

 

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.