The Modernized French Defense: Volume 1 The Winawer

De binnen Nederland goed bekende IM David Miedema heeft zijn eerste schaakboek op de markt gebracht. Na al langer stukjes te hebben geschreven voor New in Chess is Miedema nu echt begonnen met het schrijven van boeken. Zijn geliefde Franse opening is het startpunt van zijn ‘nieuwe’ carrière. In twee volumes probeert hij de lezer een compleet repertoire voor te schotelen. In dit eerste deel behandelt hij de veel gespeelde Winawer variant. Naar verwachting zal in 2020 het tweede deel uitkomen met alle andere varianten in het Frans. Bekende varianten daarvan zijn de doorschuifvariant, afruilvariant en de Tarrasch.

Unieke schrijfstijl:

Miedema onderscheidt zichzelf kenbaar met een compleet eigen schrijfstijl. Een verfrissende en enthousiaste manier van schrijven met de nodige humor tussendoor maakt dit een uniek boek. Het enthousiasme straalt in het gehele boek ervan af en de grappen die hij plaatst maken het een stuk luchtiger om te lezen. Soms kon ik er wel om lachen, maar ik moet er wel bij zeggen dat als ik serieus een variant zat te bekijken dat ik dan niet altijd in de stemming was om grappen te gaan lezen. De ruimte die nu uit gaat naar een stukje humor zou ook gebruikt kunnen worden om duidelijk aan te geven waarom bijvoorbeeld bepaalde stellingen als goed worden bestempeld. Grotendeels wordt het volledig genoeg uitgelegd, maar zeker voor de wat minder bekende spelers in het Frans of de iets mindere schaakspelers in het algemeen zal het soms niet altijd duidelijk zijn waarom iets logisch of goed is.

Inhoud:

In zijn eerste boek over het Frans gaat alle aandacht uit naar de Winawer variant. Zoals vele boeken begint hij eerst met de zijvarianten waarna hij overgaat naar de hoofdvarianten. Het boek bestaat 1/3e uit de zijvarianten en  2/3e uit de hoofdvarianten. De inhoudsopgave geeft een duidelijk overzicht van alle varianten die besproken gaan worden en geeft elk hoofdstuk nog haar eigen goed bedachte titel. Een voorbeeld hiervan is hoofdstuk 1: 4. Dg4!? (The Impatient Queen) (de ongeduldige dame).

De hoofdvariant van de Winawer wordt in het boek gekenmerkt door de zettenreeks: 1. e4, e6 2. d4, d5 3. Pc3, Lb4 4. e5, Pe7 5. a3, Lxc3 6. Bxc3, c5.

Hij begint met een hoofdstuk dat ingaat op de vaak gespeelde maar inaccurate 7. Pf3 en de niet veel gespeelde varianten. Zijn eigen commentaar op het eerste hoofdstuk van de hoofdvariant: “The aim of this chapter is to show you the dynamics of the different moves. You do not really have to memorize it because hardly anyone will play it, but it is good for your French education. Voulez-vous jouer avec moi? “ Zoals te lezen valt probeert Miedema af te sluiten met een beetje humor.

 Stelling na 5. Pg-e2.

In het tweede hoofdstuk van zijn boek gaat hij in op 4. Dd3 (The Clever Queen). De beste zet volgens Miedema is hier 5… Pb-c6. Zelf heeft hij ook nog geprobeerd van de zet 5…b6 iets te maken, maar helaas zonder succes.

  1. Pg-e2, b6 6. Lf4!, La6 7. Dg3, 0-0 8. 0-0-0, Lxe2 9. Lxe2, Lxc3 10. Dxc3, dxe4 11. Dxc7 met een beter stelling voor wit.

“And Luke Skywalker is crushing all hopes for the dark side. I actually used to own a Star Wars chess set with two Luke Skywalker/Yoda pieces. Of course, if anyone was losing they would claim “the force” magically made all the pieces fly from the table.”

 

Buiten de humor die Miedema in zijn boeken legt geeft hij ook genoeg varianten waarmee je zelf aan de slag kan en waarbij je ook vaak je eigen voorkeur kan kiezen. Vaker geeft hij meerdere varianten die interessant zijn om te spelen, maar daarbij spreekt hij wel altijd zijn eigen voorkeur uit en daar spendeert hij dan ook altijd wel meer tijd aan. Desondanks geeft hij genoeg informatie om de lezer ook de optie te bieden om de andere variant te gaan spelen.

Conclusie:

Een leuk geschreven boek wat mensen enthousiasmeert om tijd te besteden in het Frans gecombineerd met een unieke schrijfstijl die ik zelf nog nooit heb gezien. De humor houdt het boek luchtig en voorkomt dat het een soort encyclopedie wordt. Zijn humor kan soms alleen niet uit de verf komen als je serieus bezig bent. In het boek zijn veel stukken tekst te vinden wat ik zelf van zeer toegevoegde waarde vind, echter zou hij qua uitleg ook verder de diepte in kunnen gaan in plaats van af te sluiten met een grap. Al met al is het een goed en leuk geschreven boek dat je voldoende materiaal geeft.

Boek: The modernized French Defense: Volume 1 The Winawer
Auteur: David Miedema
Uitgeverij: Thinkers Publishing
ISBN-nummer: 9789492510495
Pagina’s: 267
Gepubliceerd: 2019
Link naar onze recensenten met hun recensies.

 

 

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.