‘Oude’ Helgason wint in Soest

Reynir Helgason heeft het Hemelvaarttoernooi in Soest gewonnen. Opmerkelijk genoeg was het bij zijn eigen club pas zijn tweede deelname. Wel ook meteen zijn tweede zege.

Vorig jaar won hij het toernooi samen met Tim Lammens, Arie van der Burch en Cesar Becx. Hij zei toen: “Tien jaar geleden heb ik voor het laatst een toernooi gespeeld. Toen was ik veertig, nu ben ik vijftig, dus misschien moet ik op m’n zestigste maar weer een toernooi spelen.”

Helgason is een Zweedse FM die al heel lang in Nederland woont en ook al heel lang voor Soest speelt. Het is dan ook opmerkelijk dat hij vorig jaar pas voor het eerst aan het eigen, eerbiedwaardige toernooi deelnam. Deze keer had hij even getwijfeld. “Als het mooi weer was geweest, had ik me teruggetrokken.” Het mooie weer kwam echter pas ’s middags en toen had hij al vier partijen gewonnen. In de vijfde ronde speelde hij remise tegen clubgenoot Arie van der Burch. “Dit was de enige partij waarin ik in gevaar was. Ik stond verloren, maar Arie zag het niet.” Na een zege in de zesde ronde stond Helgason een punt voor op de nummers twee. Reden voor de laatste tegenstander Joost Marcus om na één zet remise aan te bieden. Een vriendelijk aanbod, maar Helgason besloot toch gewoon door te gaan met lekker schaken. Toen het in het middenspel nog steeds gelijkstond, koos hij toch maar gewoon voor een remise en de toernooiwinst. Marcus werd daardoor tweede, samen met Eric de Haan, Hamoun Habibi en Tim Grutter.

De Haan, ook een Soester, was samen met Helgason Elo-favoriet, maar de twee kwamen elkaar niet tegen, omdat De Haan in de eerste ronde verloor van Floris Golbach. “Zo gaat het hier ieder jaar met mij, een slecht toernooi dat begint met een nederlaag tegen een jeugdspeler. Deze keer kwam daar ook nog eens een muilpeer tegen Rob Bödicker bij.”

Lennart Ootes behoorde ook tot de deelnemers en deed het met vijftig procent matig. “Het is lang geleden dat ik dit fysiek heb meegemaakt, stukken en een klok aanraken.” Ootes is vooral organisator en fotograaf, schaken doet hij bijna alleen op internet. Dat vraagt een ander gebruik van je lichaamsdelen.

 

Helgason had, behalve het mooie weer, nog wel meer twijfels gehad. “Ik had een slecht seizoen in de KNSB-competitie en voelde me als een oude bokser die zich afvroeg hoe lang hij nog zou doorgaan.” Dat was niet zo’n aardige uitspraak tegenover zijn teamgenoten Gerrit Muis, Arie van der Burch en Jos Nooijen, die nog ouder zijn. Carl Wüstefeld en Eric de Haan zijn 50 en 49. De Haan had tijdens de laatste competitieronde, toen ik ook op bezoek kwam, de hoge gemiddelde leeftijd al genoemd als aanwijzing dat Soest niet meer zal terugkeren in de eerste klasse. Maar De Haan vindt het vooral leuk om dingen te zeggen die ik dan misschien publiceer. Je kunt ook zeggen dat Soest een zeer ervaren team heeft. Neem een voorbeeld aan de 72-jarige Joost Marcus, die enthousiast tegen mij zei: “Ha, verzamelde pers, zie je dat ik nog gewoon met de besten mee kan?”

 

Het Hemelvaarttoernooi werd voor het eerst gehouden in 1935 en is daarmee net iets ouder dan het Noteboomtoernooi in Leiden (1936) en het Hoogovenstoernooi in Beverwijk en Wijk aan Zee (1938). Daarom noem ik Soest vaak het oudste schaaktoernooi van Nederland, maar dat zijn eigenlijk de bondswedstrijden van de (K)NSB, die sinds 1873 worden gehouden.

De Soester Schaakclub stamt uit 1922 en ziet dus al een beetje uit naar het honderdjarig jubileum.

 

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.