Schakers van Formaat niet opgewassen tegen Aeolus en Pluvius

De eerste vier edities was er letterlijk geen vuiltje aan de lucht maar uitgerekend tijdens het eerste lustrum op zaterdag 8 juni veranderden de weergoden Pluvius (regen) en vooral Aeolus (wind) ‘Schakers van Formaat’ in Amstelveen volledig. Het Cobra Museum bood uitkomst met een alternatief programma.


Vooral de harde windvlagen op het Stadsplein zorgden ervoor dat de plastic schaakstukken overal heen gingen behalve naar de beoogde velden. Ook de regen maakte het spelen onaangenaam. Dat dwong organisator Maarten Langen om na de eerste ronde, die sportwethouder Rob Ellermeijer met veel enthousiasme in gang had gezet, samen met Jan Timman, Hans Böhm en de tientallen deelnemers uit te wijken naar het Cobra Museum. Het museum voor moderne kunst bood gastvrij onderdak aan, waardoor Schakers van Formaat in alternatieve vorm toch doorgang kon vinden.

Nadat iedereen weer was opgedroogd, liet grootmeester Jan Timman diverse fraaie eindspelstudies zien van eigen makelij. De Arnhemse grootmeester wint regelmatig prijzen tijdens internationale toernooien en componeert zo’n 75 studies per jaar. De vaak verbluffende wendingen oogstten grote bewondering.
Gelijktijdig namen 22 schaakliefhebbers deel aan een snelschaaktoernooi van zeven ronden. Dit werd gewonnen door Bart Stam uit Amstelveen met 5,5 punt die hiermee de ‘Amstelveen Schaakpenning’ won. Hans Böhm, die een halfje tekortkwam maar wel de toernooiwinnaar versloeg, reikte soepeltjes en met humor de prijzen uit.

Maarten Langen kijkt terug op een geslaagde dag. “Natuurlijk is het jammer dat we door de weersomstandigheden het schaken met de grote stukken moesten beëindigden. Maar dankzij de geweldige medewerking van het Cobra Museum, en de flexibiliteit van Jan Timman en Hans Böhm, hebben we er toch een leuke dag van kunnen maken.”

Uitslagen eerste (en laatste) ronde Schakers van Formaat:

 

 

 

 

 

 

 

 

Voor vragen of meer informatie kunt u contact op nemen met ondergetekende of met hoofdorganisator Maarten Langen via 06 – 203 70 225 en/of e-mail maarten@infostop.nl. Zie ook: www.schakersvanformaat.nl.

(Foto’s) Schakers van Formaat speelde zich dit jaar zowel af op het Stadsplein als in het Cobra Museum. Zo liet Jan Timman eindspelstudies van eigen makelij zien. Foto’s: Bart Stam

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.