Magnus Carlsen wint met overmacht in Noorwegen

Norway Chess 2019 is met twee vingers in de neus gewonnen door Magnus Carlsen. Drie punten voorsprong had hij uiteindelijk op de nummer twees, Yamgi Yu en Levon Aronian. Het had zelfs nog meer kunnen zijn als hij de laatste ronde (toen toernooiwinst al binnen was) niet de armageddonpartij had verloren van nota bene Fabiano Caruana (die in de tiebreak vna de wk-match nog gewitwast werd). De grootste slachtoffer van het nieuwe systeem is Liren Ding: plus twee in de klassieke partijen, maar hij verloor op één na al zijn armageddonpartijen en eindigde daarom in het rechterkolommetje. Al zal het wel een troost zijn dat hij zijn ongeslagen reeks (ik weet niet van hoeveel partijen) vastgehouden heeft.

Zoals u ziet won Carlsen (afgezien van de laatste ronde) juist al zijn armageddons en voor de Noor was het systeem in eigen land dus erg voordelig. In ieder geval qua toernooiwinstkansen, want het zou best kunnen dat hij in de gewone partijen (al dan niet bewust) iets minder hard op winst speelde dan normaal, omdat hij best zin had om een vluggertje te spelen. Zijn plus twee in gewone partijen is natuurlijk niet slecht, maar net iets minder dan op grond van zijn rating verwacht mocht worden, en op grond van zijn vorm van dit jaar helemaal. Maar toernooiwinst is ook erg mooi!

In de achtste ronde speelde Carlsen een partij die uiteindelijk een vierpuntspartij bleek tegen de nummer twee van de eindstand, Yu. Een mooie technische partij waarvan de wereldkampioen vast genoot.

Hoewel ik het nooit onderzocht heb, heb ik sterk het vermoeden dat de resultaten van mensen die als toernooiwinnaar de laatste ronde ingaan slechter zijn dan je op grond van rating (en vorm) mag verwachten. Ik heb dat zelf ook verschillende malen ervaren, de spanning is iets minder en daarmee ook de concentratie. Carlsen voldeed aan mijn theorie door de laatste ronde de armageddon te verliezen van Caruana, na in de gewone partij al goed weggekomen te zijn.

De stelling is 0.00 na 49…Dd2+/Dc2+/Kg4/Kg5.  Carlsen speelde echter met weinig tijd op de klok 49…c3. Ziet u hoe Caruana hiervan had kunnen profiteren?

 

Tot slot nog een opgave uit de armageddonpartij Anand-Aronian. De Armeniër wist binnen 17 seconden de winst te berekenen. Lukt het u (met meer tijd) ook?

 

3 Reacties

 1. Avatar
  Henk Dissel 15 juni 2019

  Die ongeslagen reeks van Ding Liren is al een tijdje ten einde Dimitri. Vorig jaar november verloor hij van Vachier Lagrave (Shenzhen november 2018). Dit jaar verloor hij van Navara in Shamkir en kort daaropvan Harikrishna wederom in Shenzhen.

  • Avatar
   Dimitri Reinderman 15 juni 2019

   Een ongeslagen reeks eindigt pas als je verliest. Dat heeft ie (in klassieke partijen) dus niet gedaan dit toernooi!

 2. Avatar
  wimw 16 juni 2019

  Ik vind dat Henk Dissel het gelijk wel een beetje aan zijn kant heeft. Na zijn nederlaag op 20 april tegen Harikrishna heeft Ding Liren 15 klassieke partijen gespeeld en is daarin ongeslagen gebleven. Aan de andere kant won hij in Noorwegen van Caruana en Mamedyarov, waardoor hij er 7 ratingpunten bij kreeg en zijn derde plaats op de ratinglijst achter Carlsen en Caruana verstevigde. Hij komt daardoor als eerste in aanmerking om zich op grond van rating voor het kandidatentoernooi van 2020 te plaatsen. Ongeslagen blijven is belangrijk daarbij.

   

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.