“Geen land voor Oude Mannen” door Hans Meijer. Column van Schaakvereniging Promotie.

De vakantie komt eraan. Naar welk land gaat u dit jaar? De column van Hans gaat over een land. Misschien brengt dat u nog wel op een idee.

Het land in de titel waar ik op doel is Schaakland. Het is een land zonder wetten waaruit ontsnappen niet goed mogelijk is. Huurmoordenaars staan je er naar het leven. Nee, het is geen land voor oude mannen zoals ik en toch ga ik eind augustus naar Schaakland. Ik ga er de dood trotseren. Ik doe dit samen met Bernard Bannink, Henk Noordhoek en Rens Minnema, maar die zijn vergeleken met mij nog jong en lopen dus minder gevaar. Manuel Nepveu gaat niet mee. Hij heeft een hekel aan pestjochies en heeft zich teruggetrokken in het bedaagde seniorenschaak. Verstandig? Wellicht. Misschien zou ik ook een excuus moeten zoeken. Het kan nog. Stoppen met schaken is een andere optie. Garry Kasparov (42) deed het en nu doet Vladimir Kramnik (43) het hem na. Tijdens het Isle of Man Open 2018 was het commentaar van Kramnik nadat Anand en hij een bye opgenomen hadden: “We are old chaps and it is difficult to play nine games in a row.” (Wij zijn oude kerels en het is lastig om negen partijen achter elkaar te spelen). Daar kon ik inkomen, maar dat hij na het Tata Steel Chess 2019 zou aankondigen dat hij stopte had ik niet verwacht.
Lees hier verder (pdf)!

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.