Hing Ting Lai verslaat ook Erwin l’Ami

Wat een ‘beest’, die Hing Ting Lai. Zaterdag bij het NK Lightning bleef hij Anish Giri nipt voor. Een dag later in zijn jaarlijkse vluggermatch versloeg hij Erwin l’Ami, die momenteel achter Giri de nummer twee van Nederland is. Vluggertjes van drie minuten per partij plus twee seconden per zet. Gekkenwerk, zullen veel mensen denken. Maar er zijn genoeg spelers die het leuk vinden en het publiek vindt het prachtig. Na dit weekend mag Hing Ting Lai zich op dit moment onbetwist de beste van Nederland noemen in deze bijzondere spelsoort. Renzo Verwer schreef een leuk sfeerverslag.

Foto: Gerard Sanderse / Café Laurierboom

 

Veertig man die rondom twee borden staan. Een leuk, ruim café. Barkeepers als Jan en Hélène die de sfeer begrijpen. Zachte muziek, licht rumoer.

Afgelopen zondag vond in café De Laurierboom de jaarlijkse snelschaakmatch van Hing Ting Lai plaats. Dit jaar speelde hij tegen Erwin l’Ami; als side event (niet mijn term, maar die van de organisatie) speelden Anne Haast en Rosa Ratsma. Ze schaakten dertig partijen met het tempo van 3 minuut p.p. + 2 seconden increment.

Eén van de vele aardige dingen van zo’n match is het publiek. De toeschouwers bemoeien zich namelijk met de spelers. Niet tijdens een partij, maar tijdens rustmomenten wordt geadviseerd bij het leven.

Bij tennis hoor je natuurlijk  ‘Kom op Kiki’ – en Kiki Bertens zal dat ook wel horen en er mogelijk gestimuleerd door worden. Profwielrenners staan bekend om hun toegankelijkheid en ze krijgen ook adviezen voor de koers: ‘Aanvalluh, jongen!’ Maar bij deze snelschaakmatches gaat de bemoeienis veel verder. Toeschouwers kennen de spelers vaak persoonlijk; hebben soms wel eens tegen hen gespeeld.

In de eerste rustpauze na 6 partijen adviseerde IM Jasel Lopez aan Rosa Ratsma (ze stond met 0.5 – 5.5 achter…):

Lees verder in de blog van Renzo Verwer. Met filmpjes!

 

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.