Erwin l’Ami in de achtervolging

Grote verrassing vrijdagmiddag in de eerste ronde van het HSG Open. Erwin l’Ami, een van de twee topfavorieten, begon met een nederlaag tegen Rieks Taal. L’Ami offerde in het middenspel een kwaliteit. Uit nood of omdat hij vertrouwde op compensatie? Of allebei? De compensatie kwam in elk geval niet uit de verf en Taal maakte het eindspel koel af.

Voorafgaand aan de eerste ronde hielden de twee topfavorieten een stare-down op de parkeerplaats van hotel Lapershoek. Foto: Vincent Pandelaar | HSG Open

Wim van der Wijk op de toernooisite: “L’Ami die hoopte zich warm te kunnen spelen voor het NK over twee weken, moet nu maar hopen op het zogeheten Zwitsers gambiet: vanuit achterstand opklimmen in de ranglijst waarbij sterke tegenstanders voorlopig even worden ontlopen.” Na de tweede ronde merkte Van der Wijk op dat l’Ami ondanks zijn nederlaag nog steeds een ontspannen indruk maakt, in en buiten de speelzaal.

Vrijdagavond speelde Twan Burg remise tegen Stefan Tabak en Friso Nijboer tegen Jip Damen. In zijn rondeverslag steekt Van der Wijk de loftrompet over Vincent Spit. Hij kan bijna niet anders, want Spit werd dit jaar clubkampioen van HSG, voor Van der Wijk. De jonge scheikundestudent speelde vorig jaar in de interne competitie nog volgens het jeugdtempo. De B-groep van het HSG Open was vorig jaar zijn eerste kennismaking met het volwassen speeltempo. Vervolgens werd hij topscorer van het eerste team en nu speelt hij in de A-groep van het Open. Spit begon met een remise tegen Eelke Wiersma.

Met Loek van Wely gaat het tot nu toe goed. Hij versloeg Eric van ’t Hof en Dirk Floor. Vijf andere spelers wonnen de eerste twee partijen: Nico Zwirs, Hugo ten Hertog, Henk-Jan Visser, Tobias Roehr en Casper Schoppen. Laatstgenoemde werd onlangs door het Max Euwe Centrum uitgeroepen tot ‘Talent van het jaar’ van 2018.

Verslagen, uitslagen, partijen en meer fraaie foto’s van Vincent Pandelaar zijn te vinden op de toernooisite.

 

 

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.