Fishpartners II: Sokolov wint ondanks “Koetkompjoeter”

Het tweede Fishpartners Open was misschien nog wel beter dan het eerste. Geen overlap met het NK deze keer, dus waren er prominente gasten aanwezig. Als speciale gasten waren Ulf Andersson en Vlastimil Hort van de partij. Uiteraard ook Jan Timman, Hans Ree en John van der Wiel. En nog meer grootmeesters! En er waren niet alleen twee sterke computers, nee, ook van die koelkasten uit de jaren ’80 zodat iedere deelnemer kans maakte om tegen zo’n ding te spelen en een gooi te doen naar de daaraan verbonden bonus. Voorts nog twee wijzigingen in het reglement: De computers zouden in alle partijen zwart krijgen en de prijzen zouden worden verdeeld volgens het Hort-systeem. Hoe kan het ook anders met de grote Vlastimil in de gelederen!

De inschrijving zat snel vol en een tiental schakers belandden op de wachtlijst. Daarvan werd het merendeel daags voor het toernooi alsnog benaderd om mee te doen omdat er een paar plaatsen vrij kwamen. En zo verschenen op zaterdag 29 juni vier computers en 64 schakers van vlees en bloed, waarvan er minstens twee hun verjaardag vierden, achter de borden.

Diverse sprekers mochten bij de opening hun zegje doen, waaronder Marleen van Amerongen, de voorzitter van de KNSB. Zij zag tot haar genoegen een samenwerking tussen een voetbal- en een schaakclub en wees erop dat er ook op hoog niveau, namelijk tussen de FIDE en de FIFA, ook over zo’n soort samenwerking gesproken wordt.

Nadat de sprekers gesproken hadden was het tijd voor de openingszet. De burgemeester, de commissaris van de koning en W.A. himself stonden te trappelen om die plechtigheid voor hun rekening te nemen, maar de eer was weggelegd voor het oudste lid, tevens erelid van schaakclub En Passant: Tijmen Vedder, melkveehouder in ruste en ooit in huize Vedder legendarisch geworden kort na de uitvinding van het antwoordapparaat:

“T. Vedder, Dorpsstraat 103 Bunschoten. Een tochtige melkvaars, staande aan de derde ketting aan de noordzijde van de stal. U kunt gewoon de steeg inrijden dan bevindt de stal zich ter linkerzijde, net voor de hooiberg. Graag insemineren morgenochtend voor tien uur”. Waarna hij de telefoon neerlegde en meteen de legendarische woorden: “Donders! Gewenste stier vergeten…” uitsprak. Kon het telefoontje weer opnieuw.

pa

Foto Frans Peters

Vader speelde aan het bord van Benjamin Bok de zet 1.Pf3 en dat bleek een uitstekende keuze, want 25 zetten later moest tegenstander Anne Grutter reeds de koning omleggen. Anne Grutter, zat die vorig jaar ook al niet aan het bord waar de openingszet werd verricht? Inderdaad, toen speelde hij tegen Jan Timman!

De partij Bok – Grutter bevatte ook nog een aardig momentje…

Dit is de stelling na 19…Pc5. Er dreigt Pb3 met kwaliteitswinst. Benjamin trok zich er niets van aan en deed 20.Dxa5 Pb3 21.Dxc7 en de twee vrijpionnen bleken, met steun van Pb5 en Lg2, veel te sterk. Overigens treft u onderaan dit verslag een bestand aan met alle partijen. Daar kunt u het korte vervolg naspelen indien gewenst!

In tegenstelling tot vorig jaar werd het nu geen 100% slagveld in de strijd tussen de bovenste helft en de onderste helft. Twee van de, met respect gesproken, zwakkere broeders scoorden een halfje. Max Valkenburg wist Jasper Reichardt op remise te houden. Dat kan ik onze Jasper niet euvel duiden. Deze duizendpoot zorgde namelijk tussen de partijen door voor de liveborden. De focus lag niet voor 100% op zijn eigen partijen. Wij zijn hem uiteraard zeer dankbaar voor de geleverde arbeid, zodat ik in dit verslag de nodige partijfragmenten kan tonen!

De tweede remise in de eerste ronde werd gescoord in de partij tussen Ulf Andersson en Emile Cardon. Een fraaie prestatie van het neefje van Helmut, dat zeker. Maar wie in het verdere verloop van het toernooi de verrichtingen van de winnaar van het Hoogovenstoernooi van 1983 volgde zag dat het qua ambities helemaal over is met Ulfje. En zo konden in de loop van de dag naast Emile Cardon ook Max Valkenburg, Anne Grutter, Arie van Diermen en Robin Reichardt zich op de borst kloppen omdat ze deze voormalige wereldtopper op remise hebben gehouden. In de laatste ronde voegde ook Hans Ree zich nog in dit rijtje, maar die heeft neem ik aan in het verleden ook al wel eens remise gespeeld tegen de vriendelijke Zweed. Overigens speelde Andersson niet alles remise. Barnevelder Bruun van de Laar voegde zich in een ander illuster rijtje, namelijk van schakers die tegen Andersson remise weigerden en vervolgens verloren. Dat is er in de vorige eeuw ook velen overkomen! De lezer mag beslissen wat stoerder is qua borrelpraat: “Ik heb remise gespeeld tegen Ulf Andersson!” of “Ik heb remise geweigerd tegen Ulf Andersson!” Ik neig naar dat laatste. Klasse, Bruun!

Overigens, het feit dat Andersson zich vooral beperkte tot korte remises betekent niet dat hij het niet naar zijn zin had hoor. Met interesse volgde hij de partijen van de computers en hij was de hele dag de vriendelijkheid zelve!

Foto Peng

Zelf had ik tijdens deze ronde een aardig gesprek met Vader De Romph. Die kwam even buurten en vond het maar raar dat zijn Guido tegen zo’n sterke Joegoslaaf moest spelen. “Joegoslaaf?” dacht ik… Ah! Pewatronic. Niet alles wat op “ic” eindigt komt van de Balkan!

In ronde twee viel op dat twee grootmeesters op een vergelijkbare manier een kwaliteit verloren.

Dit is de stelling na twaalf zetten uit de partij Ree – Bok (geinig, die namen bij elkaar). Hans deed hier 13.0-0-0 en was na Lg4 een kwaliteit kwijt. Zwart won zonder veel moeite.

Dit is de stelling na 18.0-0 van wit in de partij Henk van der Poel – Jan Timman. De overgrootmeester liet zich hier 18…f6 ontglippen, waarna wit met 19.Lh5 een kwaliteit won. Na 19…Dh6 ging Van der Poel meteen voor materiaalwinst met 20.Lxe8 en kreeg Timman behoorlijke compensatie doordat na dameruil op h4 wits structuur een knauw kreeg en voorts omdat er een zwarte pion doorbrak naar a2. De partij eindigde uiteindelijk in remise. Dat was wellicht anders geweest als Van der Poel 20.exf6 gedaan had. Na bijvoorbeeld 20…g6 21.f7+ Kxf7 22.Df6+ Kg8 23.Tfe1 heeft wit dan wel geen kwal gewonnen, maar wat gaat die koning het zwaar krijgen met die open diagonalen!

Zelf dacht ik dat ik het wel aardig voor elkaar had met zwart tegen Ivan Sokolov…

Helaas kwam ik hier met het onzalige 28…Th3. Stoere plannen op de h-lijn, maar na 29.Pe4 staat ineens f7 in en zit Pg5 in de stelling en in no-time was ik twee pionnen kwijt.

Tea Lanchava was deze ronde de gelukkige die Pewatronic mocht bestrijden. Dat viel niet mee en de computer maakte het elegant uit:

Er volgde 28…e2! 29.Ke2 De4+ en opgave, want wit staat na 30.Kf2 Lh4 31.Dh4 Df3+ voor de keuze tussen een gewoon mat na 32.Kg1 Dg2 of een epaulettenmat na 32.Ke1 De3!

De grote Kaaieman trok flink van leer met wit tegen Hing Ting Lai. Het begon met een pionoffer om veld e4 te ontruimen…

27.e5! dxe5 28.Pe4 Df4 29.Td8+ Kh7 30.Pxg5+ Kg6 31.Dxf4 exf4 32.Pxf7 Kxf7 33.Td7+ Kf6 34.Txb7 en hopla, een pion in de knip. Maar ach en wee, dit toreneindspel met pluspion ging alsnog verloren voor Dick.

Veertien koplopers na twee ronden met 2 uit 2.

In de derde ronde won Ivan Sokolov met zwart van Manuel Bosboom. Een koffiehuispartij waarbij ik aan tien diagrammen nog te weinig heb. Ik beveel u een blik in het partijbestand aan.

Bovenstaande stelling is uit de partij Vlastimil Hort – Lucas van Foreest. Lucas heeft net f5 gespeeld en Hort is even niet bij de les. Na 15.Tfd1 f4! is de loper op g5 in doodsnood. De veteraan kreeg dankzij een creatieve vondst nog wel een gedekte vrijpion op e6, maar dat bleek onvoldoende om het stukverlies te compenseren.

Tot mijn grote genoegen speelde Pewatronic Open Spaans tegen Dennis de Vreugt. Die opening deugt! In een eindspel met zware stukken trok het apparaat zich niets aan van de dreiging tegen zijn koning, snoepte gewoon pionnetjes en won.

Hing Ting Lai had het niet makkelijk tegen het Wolgagambiet van Jan Willem van de Griendt…

Zwart staat al heel goed en de computer zegt dat wit al niet beter heeft dan 32.Lxe5. Hing Ting ging echter voor 32.f4? en kon na 32…Pg4+! met zijn plasje naar de dokter…

De internationaal meesters Piet Peelen en Robert Ris waren elkaar in slaap aan het sussen in een saai eindspel dat remise had moeten worden…

Totdat Piet zich ineens heel sneaky 44.Lh7 had laten ontvallen. Robert was zich van geen gevaar bewust en deed 44… Tb2 waarna wit met 45. Lg8 ineens de pion op e6 te pakken had. Winst voor Piet!

Stelling uit de partij Jan Timman – Arie van Diermen. Timman heeft een pion voorsprong en Arie dacht hier even orde op zaken te stellen. Met 37…Txe5 38.Txe5 Pxc4 zou hij de kwaliteit en de pion terugwinnen, maar wie het laatst lacht, lacht het best en met 39.Tb5! incasseerde Timman het volle punt dankzij een ondersterijgrap.

Enne… o ja, zelf had ik ook wel een aardig matje tegen Emile Cardon:

Stelling na 46 zetten. Wit dreigt mat door Tg1, dus daar moeten we wat aan doen. 47.Lf1 Pd2 48.Lb5! Pf3. Dreigt weer mat, maar met de witte loper op b5 in plaats van c4 is er wel een verschilletje: 49.Th8+ Kf7 50.Le8 mat!

In de top vielen ook een paar remises zodat het aantal spelers met 100% na drie ronden was gereduceerd tot vijf: Ivan Sokolov, Jan Willem van de Griendt, Lucas van Foreest, Piet Peelen en Pewatronic. Zes spelers op 2,5: Jan Timman, Friso Nijboer, John van der Wiel, Henk Vedder, Benjamin Bok en Mephisto TM 68040, geschatte rating 2370, die net Henk van der Poel had verslagen.

In de vierde ronde won Piet Peelen al snel een pion van Ivan Sokolov en hij leek op een soepele overwinning af te gaan. Maar toen ging het helemaal mis…

Piets laatste zet 38…Ld7 was al niet de handigste, maar het werd nog erger. Er volgde 39.Tc7 Lb5?? 40.Tb7 en ineens stond wit gewonnen.

Jan Willem van de Griendt maakte het Pewatronic bijzonder lastig. Met een pion voorsprong, maar wel met actieve torens van de computer ging hij akkoord met remise en daarmee deed hij als eerste een gooi naar de bonus van 150 euro. Ondertussen liet Benjamin Bok Lucas van Foreest met remise ontsnappen, waardoor Ivan Sokolov na vier ronden nog de enige was met een 100% score.

Foto Peng

Jan Timman kon met zwart bogen op een eindspelvoordeel tegen Friso Nijboer…

Torens moet je activeren, zo luidt de stelregel. Maar hier doet de witte toren er toch verstandiger aan om die vrije d-pion te bewaken. De eigenwijze Nijboer trok zich daar niks van aan. Er volgde 32.Tc1 Pd6 33.Tc7+ Kg6 34.h4 h5 35.gxh5+ Kxh5 36.Th7+ Kg6 en Nijboer realiseerde zich dat hij helemaal niets heeft aan zijn hyperactieve toren. En ook 37.Th6+ Kg7 38.Ld2 helpt niet meer wegens 38…Pf7. Punt voor Timman dus.

Henk Vedder kreeg een verjaardagscadeautje van John van der Wiel…

Wit (van der Wiel) staat schaak en verstandig was hier geweest om 30.Kf2 te doen. Na 30…Dxh2 31.Lg2 heeft wit een kansrijke d-pion. Edoch, John speelde het logische lijkende maar foute 31.Kg1? en na 31…Lxd5 32.Dxd5 Dc3 was ineens die kreupele loper op c1 de sjaak…

Hing Ting Lai was niet in topvorm dit toernooi. Kijk toch eens hoe hij Mephisto TM 68040 liet glippen…

Hing Ting had hier die toren op h4 voor paal kunnen zetten met 25.g4! Er dreigt dan Dg3 en wie een goede manier vindt om die toren te redden mag zich melden. In de partij volgde echter 25.g3 Th5 26.g4 Te5 en uiteindelijk werd het remise.

In ronde vijf mocht koploper Sokolov het opnemen tegen de machtige Pewatronic en dat ging een tijdje gelijk op, maar beetje bij beetje kreeg het apparaat toch de overhand. Na 25 zetten stond het zo:

Ivan besloot een uitbraakpoging te doen: 26.b4 a4 (slaan kost een loper) 27.b3 axb3 Nu kan slaan wel, want als wit die loper wint promoveert zwart. 28.Tb2 Te1 29.Kf3 f5 30.h3 h5 31.g4 Nu gaat het hard. Wit had zijn verlies moeten nemen en op b3 slaan en dan hopen dat hij het houdt na verlies van zijn e-pion. 31…f4 32.Pg2 Th1 33.gxh5 Lf6! Een smerige rotzet tot slot. Ivan gaf het op en stoof de speelzaal uit. Ja, die kan prachtig boos worden. Met grote stappen de tribune van IJsselmeervogels op, donkere zonnebril op de neus en die computer vervloeken. En dan op tijd stoom afblazen voor de zesde ronde begint.

In de achtervolging speelden Jan Timman en Jan Willem van de Griendt remise tegen elkaar.

Daarnaast bevochten Henk Vedder en Lucas van Foreest elkaar op leven en dood…

Henk heeft tot dusverre sterk gespeeld met wit en een kwaliteit gewonnen. Lucas gooide vervolgens zo’n beetje alles wat hij had in de aanval. Hier had Henk kunnen afwikkelen met 33.Le7 Pxg2 (of Te8 34.Lb5) 34.Lxd8 Pxe1 35.Lxa5 en dat eindspel is al een stuk minder gecompliceerd. Wat Henk deed kan echter ook wel: 33.Te7+ Kf6 34.Te6+ Kf5 35.g3 Pg6 en nu had hij 36 Lxc5 kunnen doen. Hij liet het achterwege, kreeg een paar zetten later nog een herkansing, maar verzuimde de nekslag te geven. Henk offerde de kwaliteit terug om een eindspel met ongelijke lopers remise te maken, maar een foutieve koningszet kostte een paar pionnen, waarna Lucas zelfs nog won en daarmee naast Pewatronic de nieuwe koploper werd.

Ardin Bosboom was ook jarig afgelopen zaterdag en die leek ook een cadeautje te krijgen. Leek!

Ardin heeft net 64.Lf2 gespeeld en in wederzijdse tijdnood speelde Friso Nijboer a tempo 64…h3 en hij schrok zichtbaar toen Ardin vervolgens de loper op b6 sloeg. Totaal gemist, zo erkende hij ook na afloop. Gelukkig voor Friso kon die h-pion gewoon doorlopen.

Ardins moeder had op het belendende bord een beetje moeite met de penning van haar e-pion…

Stelling uit de partij Tea Lanchava – Hing Ting Lai. Tea heeft zojuist 35.Lh6 gespeeld, met duidelijke bedoelingen. Dankzij de ongedekte loper op c2 kan zwart met geweld uitverdedigen: 35…Dxf6. Er volgde 36.Lg5 Dg7 37.Lf6?? Dxf6! Zelfde penning, alleen is het grapje nu wat duurder. Winst voor Hing Ting.

Net als vorig jaar meldde Kevin van Brummelen zich zo tegen het einde van het toernooi ineens op de liveborden. In deze ronde deed hij een succesvolle greep naar de bonus die de overwinnaars van Mephisto TM 68040 ten deel viel. De manier waarop dat gebeurde was hoogst curieus…

1.Pf3 d5 2.c4 c6 3.e3 Lf5 4.Pc3 e6 5.d4 Pd7 6.cxd5 cxd5 7.Ld3 1–0

Dat is snel! En er is niets aan de hand! Klopt allemaal. Alleen Mephisto kreeg een vastloper, waarna wedstrijdleider Frans Peeters niets anders restte dan een reglementaire overwinning toekennen aan Kevin.

Maar zo ver als Kevin vorig jaar kwam, kwam hij deze keer niet. Jan Timman riep hem in ronde zes hoogstpersoonlijk een halt toe door in het eindspel een pionnetje uit zijn stelling te peuteren. Dat was voldoende voor de winst.

Die zesde ronde gingen we overigens in met twee koplopers: Lucas van Foreest en Pewatronic en dus troffen die elkaar deze ronde.

Het valt soms niet mee om precies uit te zoeken waar het nou eigenlijk verkeerd gaat. Lucas heeft zich tot nu toe kranig geweerd met de witte stukken. Hij komt nu met een zet die u en ik misschien ook wel zouden doen, maar de computer legt meteen de vinger op de zere plek. Er volgde 31.Kd3 en het apparaat profiteert van het feit dat de koning veld b3 loslaat: 31… a3 32.b3 Txb3 33.axb3 a2 en nadat wit zijn toren terug geofferd heeft voor die vrijpion heeft zwart een actieve toren tegen een enigszins werkloze witte toren. Voor het precisiewerk dat vereist is om zoiets te winnen verwijs ik u naar het partijbestand.

Van de achtervolgers won Sokolov overtuigend van Hort en Bok won van De Vreugt. Ook Manuel Bosboom voegde zich bij de koplopers van vlees en bloed na een keihard gevecht met Jan Willem van de Griendt.

Jan Willem (met wit) heeft een kwaliteit gewonnen, maar daarmee is nog niet alles gezegd. Zwart heeft een mooi loperpaar, een centrum dat op kan rukken en die witte loper op h4 staat op een zijspoor. Verstandig was nu iets als 28.Tfd1 geweest om die loper aan de overzijde eens te kietelen. Jan Willem vond het echter tijd omdat paard eens terug te jagen. Dat liep verkeerd af: 28.h3 Ld4+ 29.Kh1 e3! Ineens is de lange diagonaal open en dreigt er al damewinst met Lc6+. 30.Df4 Lc6+ 31.Kg1 Lxc3 32.hxg4 Dd5! Echt zo’n duivelse Bosboomstreek. Wit mag h6 met schaak slaan, maar dat geeft verder niets. Het is helemaal uit.

Hing Ting Lai boekte een regelmatige overwinning op Henk Vedder en maakt met 4,5 uit 6 ook nog kans op de grote prijzen.

Dick de Graaf was ook met een lekker toernooi bezig. Kijk eens hoe vlot Robert Ris werd opgeknoopt…

Stelling na 14.h3 van Ris. Er volgde 14…Pd4 15.Dxd5 Dg3 16.hxg4 Dh4+ 17.Kg1 Pf3 mat! Lekker hoor…

Daarmee gingen we de laatste ronde in. Pewatronic op kop met 5,5 gevolgd door Sokolov, Bok, Timman en Bosboom met 5. Daarachter Lucas van Foreest en Hing Ting Lai met 4,5.

Benjamin Bok, Jan Timman en Manuel Bosboom wachtten met samengeknepen billen de indeling voor ronde 7 af, want wie zou Pewatronic te bestrijden krijgen? Ivan Sokolov had hem immers al gehad. Het werd Bok.

Jan Timman trof Ivan Sokolov en na acht zetten vonden ze de weg naar een goed glas Salenteinwijn.
Een wijntje dat er bij Ulf Andersson ook wel inging, want die was uiteraard nog eerder klaar.

IvanJanUlf

FOTO Frans Peeters

Als we ervan uit mochten gaan dat Benjamin Bok niet van die computer zou winnen, dan lag hier net als vorig jaar de weg naar de toernooiwinst wijd open voor Manuel Bosboom. Maar dan moest ie wel Lucas van Foreest overmeesteren. Het lukte weer niet…

Na een door Manuel wat matig gespeelde Reti heeft Lucas met zwart al de overhand. Hij dreigt onder andere op f5 te slaan, profiterend van de penning van wits g-pion. Maan dichtte dat gat met 21.Le4 maar kreeg toen 21… Pxg4 om zijn oren. Na 22.Pxg4 h5 23.Kh2 Tg4 lag de witte stelling in puin en werd Manuel geen (on)gedeeld eerste, maar voegde Lucas zich bij Timman en Sokolov.

Hing Ting Lai maakte ook nog kans om zich bij de koplopers van vlees en bloed te voegen. Hij kwam in een bloedstollend tijdnoodgevecht terecht met Dennis de Vreugt.

Kort hiervoor had Dennis 1 minuut en Hing Ting 3 minuten. Maar Dennis had de overhand, de twee pluspionnen zijn daar nog de stille getuigen van. In die tijdnood ging het niet helemaal lekker en Hing Ting is met Dame en Toren die koning aan het opjagen. Inmiddels waren beide spelers onder de minuut bedenktijd gezakt en Hing Ting speelde 49…Tg2? In plaats daarvan had hij kunnen winnen met 49…De1+ 50.Kg5 Kg7! Er dreigt dan zowel Tg2 als Dg3 mat en dat is alleen maar te pareren door de toren te offeren op g8 zodat de koning naar h6 kan. En dan wordt het een tijdnoodduel met witte vrijpionnen tegen een zwarte toren. En om de een of andere reden beschouw ik Hing Ting dan als favoriet. Maar goed, kans gemist door Hing Ting en Dennis vond het sterke 50.Db4! Verhindert De1 en dreigt een remise te forceren met Th8+ gevolgd door Df8 en Dxf7. Hing Ting had eigenlijk niet beter dan zich daarmee te verzoenen, maar dan win je geen hoofdprijs. En dus dekte hij f7 met 50…Dc7. Dat was echter een verliezende zet. Dennis vond 51.Df8! en een paar zetten later was het mat.

Dan hebt u van mij nog tegoed de uitslag Bok – Pewatronic. Welnu, die partij ging steeds gelijk op. Alleen speelde Pewatronic wat sneller dan Benjamin Bok. Na 47 zetten bereikten ze onderstaande stelling…

Benjamin had nog 50 seconden, de computer nog 9 minuten. Benjamin speelde 48.Kc3 en stelde remise voor hetgeen door operator Peter Frans Koelewijn, tevens directeur van de hoofdsponsor, aanvaard werd. Dat leidde tot gemor bij de wittewijnsippende elite aan de bar. En begrijpelijk ook. Pewatronic heeft een stellingsvoordeel en een dik tijdsvoordeel. En als het al niet op stelling te winnen is, dan wil ik nog wel even het NK snelschaken voor teams in herinnering roepen waar Benjamin een paar minuten op de klok heeft zitten rammen om een dooie stelling met ongelijke lopers op tijd te winnen tegen Peng.

Dit bescheiden gemor was de enige wanklank op weer een perfecte schaakdag in een toernooi waarin alle deelnemers het naar hun zin hebben gehad. Nou, toch ook nog een kleine wanklank van Vlastimil Hort, want die vond de tijd tussen de laatste ronde en de prijsuitreiking te lang. Ha, hij moest eens weten waardoor dat kwam: Prijzen verdelen volgens het Hortsysteem (!) vergt extra rekenwerk!

Maar zonder gekheid, ook de vriendelijke Hort had het uitstekend naar zijn zin en wie dat niet gelooft moet maar eens kijken naar de leukste foto van de dag.

Foto Peng. Nou ja, het is geen selfie. Andre Hendriks mocht Pengs toestel even vasthouden…

En bij de prijsuitreiking greep hij nog even de microfoon om te zeggen dat hij vijf keer had gewonnen en twee keer verloren. “No draw!” Alsof hij zeggen wilde: Eat this, Ulf!

Doordat de prijzen middels het Hortsysteem werden verdeeld hebben we geen gedeelde winnaars. De geldprijzen werden gewonnen door…

11. John van der Wiel (5)
10. Friso Nijboer (5)
9. Vlastimil Hort (5)
8. Piet Peelen (5)
7. Dennis de Vreugt(5)
6. Manuel Bosboom (5)
5. Jan Willem van de Griendt (5)
4. Jan Timman (5,5)
3. Benjamin Bok (5,5)
2. Lucas van Foreest (5,5)
1. Ivan Sokolov (5,5)

Bij de prijsuitreiking kreeg ook Ivan Sokolov nog even het woord. Zijn toespraak was kort maar krachtig, inclusief een verwensing aan het adres van Pewatronic. Dan snapt u meteen de kop boven dit verhaal…

De bonus voor het niet verliezen van Pewatronic werd gedeeld door Van de Griendt en Bok.
De bonus voor het niet verliezen van Mephisto TM 68040 ging naar Kevin van Brummelen en Arie van Diermen
De bonus voor het niet verliezen van Mephisto Academy ging naar Olaf Vlieger
De bonus voor het niet verliezen van de Fidelity Elite Avantgarde werd niet uitgereikt. Niet dat dat ding niet verloor, maar zijn overwinnaars hadden een te hoge elo.

Tenslotte waren er ook nog vier gesigneerde exemplaren van “The longest game”, het boek van Jan Timman over de matches tussen Karpov en Kasparov. Deze boeken zijn gewonnen door de uiteindelijke nummers 16, 32, 48 en 64 van de eindstand. U kunt hier checken wie dat waren. Of anders Hier!

En helemaal tenslotte: Iedere deelnemer kreeg een natte cake van Jaan de Graaf! U weet wel, de beroemdste voetballer van IJsselmeervogels aller tijden!

En jawel! Volgend jaar zomer komt het derde Fishpartners Open. Ik heb er nu al zin in…

11 Reacties

 1. Avatar
  Hendrikom 01 juli 2019

  Hing Ting weigerde ergens rond die diagramstelling tegen Jan Willem nog een remiseaanbod. Ik denk dat het iets daarvoor was, maar tussen het remiseaanbod en het einde van de partij lag hooguit twee minuten.

 2. Avatar
  wimw 01 juli 2019

  Heel leuk, levendig verslag! Jan Timman heeft vroeger meer op winst gespeeld dan Ulf Andersson en dat is gelukkig zo gebleven. Hans Ree heeft van 1971 tot 1984 minstens 14 keer tegen Ulf Andersson gespeeld. Drie keer verloren en 11 keer remise. Het was wel lastig van Ulf te winnen.

 3. Avatar
  Aard 01 juli 2019

  Wel grappig inderdaad, Ree- Bok. Uit een ver verleden herinner ik me de volgende paringen:

  De Paauw- De Haan

  Slager- Bakker

  Visser- Snoek

  • Avatar
   Hendrikom 02 juli 2019

   Wortel – Slaa hebben we nog gehad. En niet helemaal on topic de volleybal wissel: Knip – Plak

 4. Avatar
  wimw 02 juli 2019

  Ja, namen hebben iets speciaals. Lang geleden deed ik mee aan een vluggertjes toernooi, waarbij je voor elke partij niet met je voornaam, maar met de betiteling De Heer werd aangekondigd. Ik herinner me nog altijd dat ik tegen De Heer De Heer moest spelen en kansloos verloor. Tegen die Heer kon ik echt niet op, wat ze daar in Eemland wel zullen begrijpen.

   

 5. Avatar
  Johan Hut 03 juli 2019

  In Eindhovense kringen noemen ze dan Baart-Scheeren als voorbeeld.

 6. Avatar
  Hendrikom 03 juli 2019

  Tegen de Mephisto TM 68040 deelde Hing Ting Lai overigons ook mee in de prijs.

 7. Avatar
  Frits Fritschy 03 juli 2019

  ‘In Hamer-Sikkel, zie de linkse partijen, …’, herinner ik me uit een oud clubblad van sv Charlois.

 8. Avatar
  Herman Grooten 03 juli 2019

  Over spelers met opmerkelijke namen is nog meer te vertellen. De Wit tegen De Zwart (ook echt gespeeld!) en ik herinner me dat Hein-Piet van de Spek (van Paul Keres, vroeger lid van de Eindhovense Schaakvereniging) het ooit had over een correspondentiepartij die hij met zwart tegen een zekere Pannekoek speelde; zoals hij zelf zei: anders was deze partij de wereld in gegaan als Spek-Pannekoek. En wat te denken van het wedstrijdleidersduo Gijssen en Simonis?

 9. Avatar
  Rene Olthof 03 juli 2019

  Uit de RSB kan ik mij een partij Krop-Slaa herinneren. En Niek Oud zal ongetwijfeld wel eens tegen De Jong gespeeld hebben

 10. Avatar
  FlatlandR 03 juli 2019

  Broekmeulen vs Meulenbroek. Enkele jaren geleden, in ’t Noteboom?

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.