Rating performance top Nederland over 2019

Op 1 juli publiceerde de FIDE de nieuwe ratinglijst. In de onderstaande overzichten staat de ratingontwikkeling van de top van Nederland en hun performance over de eerste zes maanden. De performance rating is gebaseerd op alle partijen die verwerkt zijn in de februari tot en met juli rating. Hier zitten dus niet de vijf partijen in die Anish Giri eind juni in de Grand Chess Tour Kroatië heeft gespeeld en bevat het verder de mini-match tussen Ivan Sokolov en Lucas van Foreest die eind december 2018 in Groningen werd gespeeld (verwerkt in de februari ratingslijst).

De spelers die meedoen aan het NK zijn in de tabellen vet gedrukt. Perf Rat is de Performance Rating over de eerste zes maanden van 2019.

Anish Giri won zijn eerste super-toernooi in Shenzen en eindigde in Tata als tweede achter Carlsen met 8,5 van de 11 ondanks een pijnlijk verlies in de eerste ronde met wit tegen Nepomniachtchi. Giri had een slecht toernooi in Shamkir waar hij 3 uit 9 haalde (verlies tegen Carlsen, Karjakin en Anand en zes remises). In mei verloor hij in eerste ronde van de FIDE Grand Prix van Daniil Dubov. In de eerste vijf ronden van de GCT in Kroatië verloor hij twee keer (tegen Carlsen en Ding) en maakte drie remises. Zijn performance rating inclusief de vijf partijen in Kroatië is 2765.

Het is opvallend hoe dicht de performance rating van de andere topspelers bij elkaar ligt. Het ratingverlies van Erwin l’Ami komt van de twee partijen die hij verloor in de HSG Open tegen Taal en Wiersma. De meest actieve speler in de top 10 is Jorden van Foreest met maar liefst 82 partijen. Sergei Tiviakov en Ivan Sokolov zijn de spelers die (qua rating) risicovolle toernooien speelden. Tiviakov speelde in Iran in een toernooi met zeer sterke jeugd spelers zoals Alizera Firouzja en jeugd-wereldkampioen  Parham Maghsoodloo. Tiviakov verloor in dat toernooi 6 ratingpunten. Ivan Sokolov deed in juni mee aan een toernooi in Indonesië en dat kostte hem 20 ratingpunten. Jan Werle speelde een sterk toernooi in Gibraltar waar hij onder andere met zwart van Sethuraman, S.p. (2665) won. Jan Smeets scoorde in de Bundesliga dit jaar 6,5 uit 8 met onder andere een remise tegen Michael Adams (2698).

Bij de vrouwen speelde de top 10 in het totaal slechts 36 partijen waarvan Rosa Ratsma een kwart voor haar rekening nam. Ratsma speelde sterk in de Belgische en Nederlandse competitie dit jaar met een score van 7 uit 9 en een performance rating van 2360. Eline Roebers, tweede op het NK algemeen tot en met 14 en debutante op het NK, toonde sterke progressie en won 96 ratingpunten. Eline en Machteld zijn beiden echte toernooi-krijgers. Machteld speelde 72 partijen plus zes partijen op het ASK (alleen KNSB-rating) en Eline 45 FIDE partijen en minimaal 21 ‘KNSB-rated partijen’, dus in het totaal minimaal 66 partijen.

Ten slotte nog wat uitleg over de berekening van de performance rating. Lezers zouden zich kunnen afvragen waarom de performance rating van Benjamin Bok lager is dan zijn actuele rating, terwijl zijn rating is gestegen van 2643 naar 2645. De reden hiervan is de formule die gebruikt wordt voor de berekening van de verwachte score. Een voorbeeld: stel een speler met 2650 wint van een 2050 speler en speelt twee keer remise tegen een 2650 speler. De verwachte score is 0,92+0.5+0,5 = 1,92. Zijn behaalde score is 2,0 en dus een overscore van 0,08. Met een k-factor van 10 zal de rating van deze speler stijgen van 2650 naar 2651. Voor de performance rating wordt uitgegaan van de gemiddelde tegenstand: 2450 in dit geval. Met 2 uit 3 haalde de speler een procentuele score van 67%, wat overeenkomt met een ratingverschil van 125 punten. Zijn performance rating is dus 2450 + 125 = 2575. De formule voor de verwachte score van een speler wordt benaderd door de functie: P = 1/(1 + 10-D/400) met D het verschil in rating van de twee spelers en P de verwachte score. Verder wordt bij de ratingverwerking van een maximaal ratingverschil van 400 uitgegaan, terwijl dit niet geldt voor de performance rating. Dus voor de ratingverwerking wordt in het voorbeeld hierboven de rating van de zwakkere speler verhoogd van 2050 naar 2650-400 = 2250.

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.