Titelstrijd tussen Van Foreest en Van Foreest

Het Nederlands kampioenschap lijkt uit te draaien op een broedertwist. Als er geen gekke dingen gebeuren gaat het toernooi gewonnen worden door een Van Foreest, maar welke? Jorden (die van Erwin l’Ami won) heeft met 4 punten de beste papieren, Lucas (die Benjamin Bok versloeg) staat op een half punt achterstand. De rest van het veld heeft 2.5 punten of minder. Ook bij de dames draaien de laatste twee ronden uit op een tweestrijd: Rosa Ratsma versloeg Arlette van Weersel en achterhaalde daarmee Iozefina Paulet, die met remise goed wegkwam tegen Maaike Keetman. Ook hier staat de rest van het veld op 1.5 punten achterstand of meer.

NK Algemeen

Allereerst de snelle remise van de dag. Erik van den Doel en Sergei Tiviakov hadden er al na acht zetten genoeg van. Volgend jaar Sofiaregels op het NK?

Ivan Sokolov herstelde zich van zijn blunder van gisteren door met zwart Jan Werle te verslaan. De jurist deed het in de opening al onhandig door 11.e3 in plaats van 11.Pa4 te doen: gevolg was dat wit een pion verloor. Het loperpaar gaf hem compensatie, maar na 20.Ld5? raakte hij zowel loperpaar als compensatie kwijt. Het eindspel met een pion meer werd door Sokolov goed afgewerkt.

Benjamin Bok had drie korte remises op rij gespeeld, maar vandaag ging hij ervoor. In een Najdorf ging hij all in met 17…gxf5 en 18…e5. Helaas voor hem bleek Lucas van Foreest goede kaarten te hebben. Even later had Bok ervoor moeten kiezen om materiaal te verliezen in plaats van winnen. Zoals het ging telde de loper op h8 eigenlijk niet mee en ontstond uiteindelijk een gewonnen toreneindspel voor wit, dat ook daadwerkelijk gewonnen werd. Lucas op 3.5!

Foto: Harry Gielen

 

Erwin l’Ami had vandaag bij winst nog alle kans op het kampioenschap gehad, maar in plaats daarvan werd het vijf uur lang verdedigen tegen Jorden van Foreest en uiteindelijk een nul. De Scandinaviër pakte niet goed uit en in het dameloze middenspel had wit groot voordeel, o.a. dankzij een sterke pion op a6. 35.Lb5 gaf het voordeel in één zet weg en er ontstond een raar eindspel waarin zwart met een kwaliteit minder drie verbonden vrijpionnen op de koningsvleugel had, maar wit zijn pion op a6 tot vrijpion wist te promoveren. 51…Pd5+ had remise afgedwongen, in de partij ontstond een ander apart eindspel: dame en pion tegen paard en vier pionnen. Een moeilijk eindspel ook, zo bleek: op diverse momenten werden virtuele halve punten weggegeven door beide spelers. Uiteindelijk ontstond deze stelling:

Met enige hulp stond zwart in vijf zetten mat.

Foto: Harry Gielen

NK Vrouwen

Ook bij de vrouwen maar één remise. Bij Maaike Keetman leek in de opening iets mis te gaan (6.Pge2 en 9.Pg1) maar het viel allemaal mee, sterker nog, ze kwam twee pionnen voor. Haar koning stond echter niet helemaal veilig en het leek er op dat ze niet precies wist wat ze moest doen. Ze gaf een pion terug, verloor er nog eentje en daarna durfde ze blijkbaar niet op winst te spelen, hoewel ze een risicoloos een beter eindspel had kunnen krijgen.

Rosa Ratsma profiteerde door Arlette van Weersel te verslaan. De laatste gaf zomaar een pion en een kwaliteit weg en daarmee was de partij wel beslist.

De partij tussen Anna-Maja Kazarian en Machteld van Foreest werd op een vergelijkbare manier beslist. Zwart verzuimde op zet 42 een toren te slaan met een simpele remise en bleef daarmee een kwaliteit achter. Daarna kreeg ze geen kans meer.

Eline Roebers boekte haar eerste overwinning van het toernooi. Tea Lanchava offerde in twee stappen een toren tegen haar, maar kreeg daar nooit echt compensatie voor. Wit wist vervolgens dames te ruilen en daardoor makkelijk te winnen.

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.