Lucas van Foreest en Iozefina Paulet Nederlands kampioen

Lucas van Foreest is de nieuwe Nederlandse kampioen. Door in de laatste ronde Erik van den Doel te verslaan kwam hij op gelijke hoogte met broer Jorden, die hij in de tiebreak met 1.5-0.5 versloeg. Bij de dames was geen tiebreak nodig: Iozefina Paulet werd kampioen door Arlette van Weersel te verslaan, omdat concurrente Rosa Ratsma van Machteld van Foreest verloor.

Foto: Harry Gielen

NK Algemeen

Het beslissende moment bij de heren was dit:

22.Ta3 is goed voor wit, maar Jorden blitzte 22.Lb7? en na Tb8 bleek hij stukverlies (en daarmee partijverlies) niet meer te kunnen voorkomen. Aangezien de eerste partij remise was geworden werd Lucas van Foreest zo kampioen. Daarvoor was echter ook het een en ander gebeurd.  Jorden zou bij winst in de laatste ronde kampioen zijn en met wit tegen Tiviakov kreeg hij kansen. In de bekende Alphazerogambietvariant hield Tiviakov vast aan de pion en kwam daardoor gedrongen te staan. Op een gegeven moment stond wit op 73%, dat zakte een beetje naar 64% en toen besloot Jorden de remise door zetherhaling te nemen. Volgens Captain Hindsight niet zo’n goede beslissing, zeker omdat concurrent Lucas al goed stond.
Maar wie weet zou Erik van den Doel wel met zwart tegen Lucas zijn zevende remise spelen en daarmee Jorden kampioen maken? Het had gekund, want hoewel wit een sterke aanval kreeg, waren er op enkele momenten kansen voor zwart om zich te verdedigen. Erik pakte die kansen echter niet en toen ging ie mat.
Toen was het wachten tot de andere partijen klaar waren zodat de tiebreak gespeeld kon worden. Dat wachten duurde wat betreft de mannepartijen niet zo erg lang. Jan Werle kwam met wit een pion achter tegen Erwin L’Ami voor in eerste instantie vage compensatie, maar zwart speelde het onhandig, wit won de pion terug en remise was het.

Ook Ivan Sokolov kwam met wit tegen Benjamin Bok een pion achter, maar hij kreeg best aardige compensatie. Sterker nog, hij stond opeens een kwaliteit voor. Omdat wit ook nog actief bleef staan werd het een makkelijk punt voor hem.
De tiebreak! Uit ervaring (en uit toeschouwen) weet ik dat zenuwen een grote rol spelen. En dan nog meer als elke zet beslissend voor de match kan zijn. Wellicht daarom dat Lucas in de eerste partij met wit voor een snelle remise koos. Wie de tweede partij zou winnen zou kampioen worden. Geen grote fouten maken, geen stukken weggeven, want dan wordt de ander kampioen… Jorden kreeg met wit voordeel, maar het vermijden van grote fouten lukte niet. De evaluatie ging van plus twee naar min vier en dat was het. Lucas van Foreest kampioen!
Nr Naam Rating 1 2 3 4 5 6 7 8 Score
1 GM Van Foreest, Jorden 2612 x ½ ½ ½ 1 1 ½ 1 5.0
2 GM Van Foreest, Lucas 2521 ½ x 1 0 1 ½ 1 1 5.0
3 GM Bok, Benjamin 2645 ½ 0 x 1 0 ½ ½ 1 3.5
4 GM Tiviakov, Sergei 2608 ½ 1 0 x ½ ½ ½ ½ 3.5
5 GM Sokolov, Ivan 2584 0 0 1 ½ x ½ ½ 1 3.5
6 GM L’Ami, Erwin 2633 0 ½ ½ ½ ½ x ½ ½ 3.0
7 GM Van den Doel, Erik 2605 ½ 0 ½ ½ ½ ½ x ½ 3.0
8 GM Werle, Jan 2555 0 0 0 ½ 0 ½ ½ x 1.5

 

NK Vrouwen

Iozefina Paulet en Rosa Ratsma gingen als gedeelde koplopers de laatste ronde in, met de rest op grote achterstand. Laten we eerst naar de rest kijken.

Tea Lanchava speelde tot nu toe een rampzalig slecht toernooi, maar ze wist het wel goed af te sluiten. In een Benoniachtige stelling tegen Maaike Keetman kreeg ze een sterke vrije b-pion. Die wist ze naar de overkant te brengen.

Anna-Maja Kazarian verloor tegen Eline Roebers een pion, maar het eindspel was niet zo duidelijk: zwart had een slechte loper en wit een actieve toren. Uiteindelijk bleek het genoeg compensatie maar niet meer en eindigde de partij in zetherhaling. Eline maakte zo met 2 uit 7 geen spectaculair debuut, maar ook niet slecht.
Iozefina Paulet zal na de opening niet optimistisch over haar kampioenskansen geweest zijn, want ze stond slecht tegen Arlette van Weersel. 27.g4! had wit groot of misschien wel winnend voordeel opgeleverd, maar er kwam 27.Dd4? en toen bleek dat de dame beter op a4 had kunnen staan, want na 27…a4! stortte de witte stelling in. Ze verloor haar belangrijkste pion, het zwarte pionnencentrum stoomde op en wit werd verpletterd. Iozefinae daarmee op 5 punten, maar Rosa was nog bezig en had winstkansen.
Rosa kwam met voordeel uit de opening tegen Machteld van Foreest, bleef in het middenspel beter staan, bleef in het paardeindspel beter staan, won een pion, maar haar pluspion was een dubbelpion. Dat betekende dat de meeste pionneneindspelen remise zou zijn en wit niet voor paardenruil kon gaan. Dat was ongunstig voor winstkansen, maar ze bleef op winst spelen, zelfs toen haar voordeel weg was. Uiteindelijk verloor ze nog en was er dus een KNSB-bestuurslid erg blij!
Nr Naam Rating 1 2 3 4 5 6 7 8 Score
1 WGM Paulet, Iozefina 2262 x 1 ½ ½ 1 1 1 1 6.0
2 WIM Ratsma, Rosa 2282 0 x 0 1 1 1 1 1 5.0
3 Van Foreest, Machteld 2058 ½ 1 x ½ 0 0 1 ½ 3.5
4 Keetman, Maaike 2153 ½ 0 ½ x ½ 1 1 0 3.5
5 WIM Van Weersel, Arlette 2176 0 0 1 ½ x ½ ½ 1 3.5
6 FM Kazarian, Anna-Maja 2142 0 0 1 0 ½ x ½ 1 3.0
7 Roebers, Eline 2069 0 0 0 0 ½ ½ x 1 2.0
8 IM Lanchava, Tea 2315 0 0 ½ 1 0 0 0 x 1.5

18 Reacties

 1. Avatar
  Koorevaar 07 juli 2019

  Wat een spannende laatste ronde zowel bij de dames als bij de heren. Ik wil Lucas en Iozefina van harte feliciteren, zij hebben het kampioenschap meer dan verdiend! Bijzonder is dat velen (waaronder ook ikzelf) in Benjamin Bok een goede kanshebber zagen gelet op zijn virtuele rating bij het begin van het kampioenschap. In plaats van de hoogst gerate deelnemer won nu de laagst gerate het kampioenschap. Dat maakt sport zo mooi! Jorden en Lucas treden nu in de voetsporen van Arnold en Dirk van Foreest (beide broers geboren in de 19de eeuw en ook Nederlands kampioen schaken!). Een mooie voortzetting van een familietraditie. Ook een pluim voor de 11-jarige Machteld van Foreest, zij hield zich dapper staande en eindigde op de derde plaats! Rosa zal nog wel wakker liggen van haar partij van vandaag tegen Machteld. Ook een pluim voor Stefan Kuipers die dagelijks urenlang vakkundig de ‘live-uitzendingen’ voor ons verzorgde. En last but not least Herman en Dimitri voor hun dagelijkse en zeer snelle berichtgeving op onze site.

  (Magnus Carlsen won vandaag de Grand Chess Tour in Kroatië, zijn achtste overwinning dit jaar! We hebben een nieuwe ‘BOSS’!)

   

 2. Avatar
  Kees Schrijvers 08 juli 2019

  Een zeer teleurstellend toernooi bij de heren. Diverse schaker hebben het behoorlijk laten afweten. Tiviakov, Sokolov, Bok, V.d Doel, Werle… .waar waren jullie?

  Bij de dames stond op voorhand vast dat het door ontbreken van Peng en Haast een minder toernooi zou worden. Wel gelukkig spannend tot op het eind.

 3. Avatar
  Jan Willem Duijzer 08 juli 2019

  Jammer die korte remises, o.a. van Bok. Bij Wimbledon leidt dat tot een korting op je prijzengeld… Bij het schaken wordt het ten onrechte gerelativeerd, ook door zogenaamde “experts”. Waarom moeten wij naar spelers kijken die zich overduidelijk niet gretig tonen?

 4. Avatar
  wimw 08 juli 2019

  Onze schaakverslaggevers hebben ons weer uitstekend geïnformeerd over het NK schaken, waar helaas teveel salonremises te noteren waren. In Kroatië herstelde Giri zich knap na een zwak begin met twee overwinningen. Maar op de ratinglijst staat hij toch al ruim 100 punten achter op Carlsen, die de 2880 gepasseerd is en zijn toprating begint te naderen. Misschien is het toch nog mogelijk wat aandacht te schenken aan dat toernooi, als compensatie voor de matte houding van de hierboven genoemde heren.

 5. Avatar
  Eric César 08 juli 2019

  Ja, wat is eigenlijk een salonremise? Ik tel er 6 van de in totaal 28 partijen. Hieronder ook 2 partijen van Jorden van Foreest, waarvan 1 met zwart tegen Bok en 1 met wit tegen Tiviakov in de laatste ronde. Deze laatste was uit oogpunt van de toernooistand niet onbegrijpelijk. Bok en Tiviakov waren elk betrokken bij 3 salonremises. Van den Doel en Jorden van Foreest elk bij 2. Werle en l’Ami elk bij 1, beiden met zwart. Is een salonremise met zwart minder verwijtbaar dan met wit?

  Ik wil de salonremises überhaupt niet veroordelen. Liever zou ik van de betrokken spelers zelf vernemen wat voor hen de redenen waren om zulke korte partijen te spelen. Waren de speelomstandigheden niet goed? Was het toernooi te kort? Waren er andere redenen?

  Wat ik wel veroordeel, is de korte duur van het NK en het kleine aantal deelnemers. Daartegen wordt steevast als argument aangevoerd dat het budget niet toereikend is voor een langer toernooi met meer deelnemers. Ik vind dat een drogreden. Het NK zou het hoogtepunt van het jaar moeten zijn voor de KNSB. Het is nota bene ooit de reden geweest om de KNSB op te richten. Dan moeten er maar andere posten in de begroting van de KNSB worden geschrapt om een volwaardig NK mogelijk te maken. Ik kan er wel een paar bedenken.

  Mijn felicitaties aan GM Lucas van Foreest die zich in de gegeven omstandigheden de beste vechter toonde!

  • Avatar
   Joop Gijsbers 08 juli 2019

   Nou, de twee spelers die in de 5e ronde na ik meen 8 zetten tot remise besloten, mogen voor mij wel een jaartje rust volgend jaar.

 6. Avatar
  Richard Vedder 08 juli 2019

  Het is wel een mooie aanmoediging voor de plaatsingscommissie om volgend jaar niet teveel naar Elo te kijken. Deze keer won ook iemand die er volgens Elo geen “recht” op had.Er zitten in de nationale subtop genoeg vechtjassen om er een spannend toernooi van te maken. Van de deelnemers aan dit kampioenschap mogen er wel een paar beloond worden met een jaartje rust zou ik zeggen…

 7. Avatar
  Joop Gijsbers 08 juli 2019

  Ik neem mijn petje af voor Stefan Kuijpers. Alle ronden bijna in je eentje, ik geef het je te doen. Maar waarom waren zo weinig topspelers bereid even aan te sluiten? Vooral van de bezoekers dan. Of waren die er niet?

 8. Avatar
  TO 08 juli 2019

  Er waren afgelopen zaterdagmiddag omstreeks 15.30 uur welgeteld 3 toeschouwers in de speelzaal.

  • Avatar
   Eric César 09 juli 2019

   Dat vind ik niet onlogisch. Voor zo’n bezoek moet je (als je niet toevallig in Amsterdam woont) toch gauw een halve dag uittrekken, die voor het grootste deel opgaat aan het heen- en weer reizen naar de locatie. Het is wel aardig om even de “sfeer te proeven”, maar om de partijen zelf goed te volgen, kun je beter thuis blijven.

   Daarbij komt dat het live commentaar van Stefan Kuipers van topkwaliteit was. Hij doet zeker niet onder voor zijn internationale collega’s op dit terrein.

   Deze observatie, van het geringe aantal bezoekers ter plaatse en het hoge aantal bezoekers via internet, zou eigenlijk van invloed moeten zijn op de keuze voor de plaats van handeling van toekomstige NKs.

   Het is dus helemaal niet nodig en nuttig om het NK op een dure locatie in een dure stad als Amsterdam te organiseren. Ik veronderstel dat er veel goedkopere locaties beschikbaar zijn in den lande. Op die manier is het dan zelfs zonder uitbreiding van het budget (zie ook mijn opmerking in een eerdere reactie hierboven) mogelijk om meer deelnemers uit te nodigen en/of meer ronden te laten spelen.

 9. Avatar
  wimw 08 juli 2019

  Inderdaad zijn er een paar jeugdschakers, die het in zich hebben grootmeester te worden en die beslist gretiger zouden zijn geweest. Op donderdag waren er in de middag zo’n tien schakers in de speelzaal, maar bij het commentaar waren er wel meer dan twintig. Dat houdt ook niet over, maar er is dan toch enige belangstelling. Jammer dat de Tolhuistuin zo’n doolhof is, voor wie de locatie niet kent, want dat helpt natuurlijk niet mee.

 10. Avatar
  Koorevaar 09 juli 2019

   

  The day after …

   

  Ik was vandaag, maandag,  misschien niet de enige nieuwsgierige naar de verslaggeving over onze nieuwe nationale kampioenen in de landelijke dagbladen. De verwachting was niet hoog gespannen, maar toch.

   

  Het AD besteedt weinig aandacht meer aan het schaken, uitgezonderd de dagelijkse puzzels van Rini Kuijf. Ook Trouw is al lang afgehaakt. In De Telegraaf een klein inzetje over de drie Van Foreesten met een klein fotootje van Lucas. Er kon slechts één regeltje af voor Iozefina en geen foto.  Böhm’s schaakcolumn verschijnt sinds kort om de veertien dagen en komende zaterdag is hij weer aan de beurt. Ook in de NRC geen berichten over de nieuwe kampioenen. Bij Tata Steel Chess kom je in de NRC nog wel eens verhalen tegen van Dirk Jan ten Geuzendam, maar niet bij een NK. Wachten  op de column van Hans Ree van komende zaterdag. Gelukkig liet de Volkskrant ons niet in de steek. Gert Ligtering had een mooi artikel, met partijfragment, diagram en foto. Maar ook hier ging het vooral over de Van Foreesten en nauwelijks over Iozefina Paulet. Op de foto ontbrak ze ook. Bij het damesschaak is nog een wereld te winnen. Troost is dat onze voetballeeuwinnen er ook lang over hebben gedaan.

   

  De formule voor het NK mag onder deze omstandigheden best nog eens bekeken worden door KNSB, Bondsraad en spelers. Er moet meer strijd worden geleverd en geen slappe remises. Jorden heeft misschien hierdoor de titel laten glippen. Ook moet iedereen op tijd beginnen! We hebben aansprekende resultaten nodig. Giri heeft verschillende mogelijkheden om zich te plaatsen voor het kandidatentoernooi, maar dit zal niet eenvoudig zijn. Bij de heren moet de 2650-grens doorbroken worden met een aansprekend resultaat. Een tweede Nederlander in de top 100 van de wereld is geen luxe. Bij de dames ligt het moeilijker en zij verdienen daarom veel meer steun.

   

  Tata Steel Chess met twee ronden On Tour (nu Eindhoven!) levert gelukkig wel veel publiciteit op. Veel hangt af van het meedoen van Carlsen. Hij vecht er altijd voor en zijn resultaten dit jaar zijn fenomenaal. Carlsen wil in deze vorm nog wel 10 jaar doorgaan en dat wordt dan erg lastig voor Giri.

   

  O ja, de beste stuurlui staan aan wal. Ook in dit geval!

   

  • Avatar
   Johan Hut 09 juli 2019

   We hadden een tweede Nederlander in de top-100, Robin van Kampen, maar die wordt niet meer vermeld vanwege inactiviteit. Zijn rating is nog wel hoog genoeg. Een nieuwe potentiële kandidaat is Benjamin Bok, maar dit NK helpt daar niet aan mee. Dat kan natuurlijk een incident zijn, misschien gaat hij in Amerika wel weer mooie dingen doen.

   Wat de media betreft: de bladen van de Holland Media Combinatie (met het Noord-Hollands Dagblad als grootste) hadden een berichtje van Wim van der Wijk onder de kop ‘Schaakfamilie 1, 2 en 3 op NK’s. Een nieuwsberichtje, dus geen bijzonder verhaal. De media in Groningen en in Woerden (waar Iozefina Paulet woont met Jan Werle en waar ook Erwin l’Ami woont) publiceren natuurlijk wel en dan heb ik het niet alleen over de papieren kranten. Ik heb ook verhalen voorbij zien komen op de websites van die kranten. Het is een beetje ouderwets om te denken dat als de landelijke papieren dagbladen niets publiceren, de media-aandacht teleurstellend is.

   De Volkskrant is natuurlijk altijd top, wat schaken betreft.

  • Avatar
   Johan Hut 09 juli 2019

   Er wordt wel eens gedaan alsof de landelijke dagbladen het belangrijkst zijn, maar bijvoorbeeld het Noord-Hollands Dagblad heeft meer abonnees dan NRC-Handelsblad en Trouw. En een bericht dat daarin staat op de algemene sportpagina, staat ook in het Haarlems Dagblad, Leidsch Dagblad en Gooi- en Eemlander.

 11. Avatar
  Koorevaar 09 juli 2019

  Johan,

  Zoals je hebt gelezen heb ik me beperkt tot de landelijke dagbladen. Ik neem aan dat je het met mij eens bent dat dit toch erg magertjes was. Misschien zelfs wel een dieptepunt. Ik heb er geen verdere conclusies uit getrokken zoals jij doet. Maar in de diverse regio’s was er wel aandacht, zoals b.v. in het hoge Noorden. De media-rubriek op de NK-site bleef redelijk leeg v.w.b. de bladen.

   

   

   

  • Avatar
   Johan Hut 09 juli 2019

   Ja, de mediarubriek bleef redelijk leeg voor wat betreft de landelijke dagbladen. Dan moet je dus verder kijken en dat deden ze niet. Dat dat een beetje ouderwets is, zoals ik eerder schreef, neem ik terug. Dat is heel erg ouderwets.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.