Nederland wint Stokes Cup in Glorney Toernooi

Na een bloedstollende laatste ronde tegen Frankrijk heeft het Nederlands Schaakteam opnieuw een beker mee naar huis genomen. Het Stokes team (U12) wist glorieus de overwinning tegen Frankrijk binnen te halen en zo Frankrijk en Engeland op afstand te houden.


Het Glorney team streed tot het laatste moment, maar kwam (opnieuw) een halve bordpunt te kort om eerste te worden het eindigde achter Frankrijk als tweede.

In het prachtige Carrickdale hotel op de grens van Ierland en Noord Ierland werd dit Glorney toernooi, wat inmiddels al ruim 70 jaar bestaat en een prachtige traditie heeft gespeeld. Omdat er pas op zondagavond kon worden gevlogen, was de kennismaking met de coaches en spelers als in de middag gepland op Schiphol. In een mooie trainingsruimte werden de spelers gelijk stevig aan het werk gezet. Coaches Hugo ten Hertog, Anne Haast en Mark Haast zorgden voor een goede voorbereiding en voor zover de talenten elkaar nog niet goed kenden, was dit ook het ideale moment om elkaar beter te leren kennen.

Fantastisch toernooi!

Wat opviel dit weekend was de grote betrokkenheid en inzet van spelers en coaches. Voor Anne, Hugo en Mark waren het zware dagen. Rond 8 uur in de ochtend werd de voorbereiding gestart, terwijl de coaches pas in de avond rond half 11 / 11 uur de laatste spelers naar hun kamer lieten gaan. Veel voorbereiding en analysekracht werd door de coaches bij de schakers gebracht. Fantastisch om te zien en een gemeend compliment van de Pathena organisatie aan deze coaches!

Maar ook de spelers. Natuurlijk zijn de oudere spelers al wel wat gewend qua Pathena voorbereiding en analyse, maar die gingen er ook weer stevig tegenaan. Wat juist opviel is dat bij de jongere groep (waar dit nog niet zo vaak is gedaan) de vraag naar langere tijd met de coaches juist groot was. Fantastisch om te zien hoe alle spelers dit oppikten. Ook de sfeer onderling was heel erg goed. Het was in ieder geval voor spelers, begeleiding en coaches een fantastisch toernooi!

In de laatste ronde moest het dus eigenlijk gebeuren. De Stokes wisten in het begin gelijk 2 remises binnen te harken, en omdat concurrent Engeland ook wat puntjes aan het morsen was, kwam al heel snel de winst dichtbij. Toen er een aantal overwinningen binnen waren, was het duidelijk! De Stokes Cup ging weer mee naar Nederland. Een fantastisch resultaat voor dit nog hele jonge team. Kopman Polle mocht de cup in ontvangst nemen en naast de trotse schakers werd ook bij begeleiding en ouders de winst goed gevierd.

Het Robinson team maakte geen kans meer op de hoofdprijs, maar wist wel te winnen van Frankrijk. Dit team is in de breedte gewoon goed. Dylan, Timo en Ciro waren topscorers dit toernooi en het team heeft ook naar behoren gepresteert. Mooi gedaan. Uiteindelijk werd de derde plaats veilig gesteld. Bij de meisjes (U18) van Gilbert waren van tevoren de verwachting het minst. Toch zijn het juist deze meiden die het uitstekend hebben gedaan en boven zichzelf zijn uitgestegen! Dit kwam tegen Frankrijk mooi samen, want juist tegen deze zeer sterke tegenstander wisten Marieke (topscorer van het team) en Pascalle te winnen! Dan het Glorney team. Vorig jaar werd op een half bordpunt de titel niet binnengehaald en ook dit jaar was datzelfde het geval. Frankrijk was iets sterker. Het mooie is wel dat het team bleef knokken. Zo lang zelfs dat de prijsuitreiking moest worden uitgesteld. Joris en William bleven doorspelen en de partijen uitmelken, maar moesten allebei uiteindelijk in remise berusten. Zo werd nipt van Frankrijk verloren. Maar het team heeft uitstekend gepresteerd.

De terugreis verliep niet helemaal vlekkeloos. Na een kortstondige ontruiming van Dublin Airport, bleek na het boarden dat de problemen op Schiphol dusdanig waren, dat er een aantal uur in het vliegtuig moest worden gebivakkeerd. Natuurlijk niet leuk, maar ook hier bleek dat de teamspirit zo groot was, dat we elkaar er doorheen sleepten. Uiteindelijk landde het team moe maar voldaan om 23:30 op Schiphol.

Wederom een fantastisch evenement, een fantastische groep en weer veel mooie verhalen. En uiteraard fantastische resultaten, want vorig jaar wonnen we 3 bekers met weinig tegenstand. Dit jaar waren Frankrijk, Engeland en Ierland sterk opgekomen. Dat we dan met een 1e, 2e, 3e en 4e plek thuiskomen is gewoon goed gedaan!

Volgend jaar gaat het Glorney circus naar Frankrijk en zal in de eerste week van augustus het toernooi plaatsvinden.
Voor alle partijen en eindstanden: www.glorneycupchess.org
Voor een uitgebreider verslag: www.pathena.nl

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.