Casper Schoppen open kampioen, Bosboom tweede op WP

Het open kampioenschap van Nederland is een toernooi dat Casper Schoppen goed ligt. Vorig jaar verloor hij de laatste ronden, maar boekte hij evengoed een grootmeesternorm. Dit jaar deed hij het zelfs nog beter en won hij met 7 uit 9 het toernooi! Ook Manuel Bosboom had 7 punten, maar vanwege  minder weerstandspunten werd hij tweede. Met zijn prestatie plaatst Schoppen zich voor het gesloten NK van volgend jaar. Aan de extra voorwaarde om 2500+ te hebben heeft hij met de nieuwe ratinglijst van vandaag voldaan (2505, de 17 punten van Dieren niet meegerekend).

Rank Name Score Fed. M/F Rating TPR W-We BH SB 1 2 3 4 5 6 7 8 9
1 IM Schoppen, Casper 7.0 NED M 2493 2637 +1.68 51.5 39.5 1 ½ 1 1 ½ 1 ½ 1 ½
2 IM Bosboom, Manuel 7.0 NED M 2418 2583 +2.02 45.5 32.75 1 1 ½ 0 1 1 1 1 ½
3 GM Van Foreest, Lucas 6.5 NED M 2521 2565 +0.63 52.5 36.75 1 ½ 1 1 ½ 1 ½ 0 1
4 GM Pruijssers, Roeland 6.5 NED M 2534 2562 +0.45 50.5 35.75 1 1 1 0 1 ½ ½ 1 ½
5 GM David, Alberto 6.5 ITA M 2553 2588 +0.50 50.5 35.0 1 1 ½ ½ 1 0 ½ 1 1
6 IM Buckels, Valentin 6.5 GER M 2451 2507 +0.86 47.0 32.25 ½ 1 1 ½ 1 ½ ½ 1 ½

Foto: Harry Gielen

Zoals u in bovenstaande tabel kunt zien draaide Schoppen steeds bovenin mee. In de voorlaatste ronde had hij (als gedeeld koploper) wit tegen Ivo Maris, die een half punt achterstand had. In principe een kans, maar na de opening leek het niet veel voor wit. De stelling na 21.Dxg7+ Kxg7 wordt door mijn engine als -0.02 beoordeeld (het verschil met 0.00 is dat de hoofdvariant niet in zetherhaling uitmondt, denk ik). Zwart heeft verschillende voordelen in de stelling: een gedekte vrijpion en druk op h2. Toch zou ik liever wit hebben: ik kan me eerder voorstellen dat de breekzet c5 voor wit werkt dan een zwarte breekzet. Vreemd genoeg was het zwart die c5 speelde (hij wilde blijkbaar niet afwachten) en na en passant slaan kreeg wit een halfopen d-lijn, wat druk en de mogelijkheid met b4 te breken. Dat gebeurde op zet 41. Zwart had zich kunnen verdedigen met 41…Th7! om zijn toren naar b7 te spelen (en de andere eventueel naar b8). Ook 41…Ld7 was handiger geweest dan 41…La8: zoals het ging de loper in de hoek opeens verloren en kon de 17-jarige Utrechter een punt bijschrijven.

De verwachting was dat Nederlands kampioen Lucas van Foreest de belangrijkste concurrent van Schoppen zou zijn, maar het ging anders: hij verloor van Manuel Bosboom in de achtste ronde. Waarschijnlijk heeft u het al gezien, maar zo nee, hoe maakte Bosboom het hier af?

Voor de laatste ronde was de indeling:

1 GM Pruijssers, Roeland 6.0 NED 2534 IM Schoppen, Casper 6.5 NED 2493
2 IM Bosboom, Manuel 6.5 NED 2418 IM Buckels, Valentin 6.0 GER 2451

Bosboom had in de vierde ronde van Schoppen verloren, daarna vier punten op rij (Elgersma, Lai, Beerdsen, Van Foreest). Hij had echter zeer weinig weerstandspunten, dus hij moest winnen om kampioen te kunnen worden (en een kans te hebben op deelname aan het NK volgend jaar). Voor tegenstander Buckels (ook al een 17-jarige) was een kampioenschap (vanwege lage wp) zeer onwaarschijnlijk (en NK-plaatsing niet relevant) maar winst zou hem wel een flinke geldprijs opleveren. Beiden hadden dus wel reden om ervoor te gaan, maar deden het niet: remise in acht zetten. Dat betekende dat op bord 1 het kampioenschap beslist zou worden. Schoppen had aan remise genoeg, maar het leek meer te worden. Wel nog even een goed veld voor de koning kiezen. Waar gaat u heen met zwart, e8 of g7?

Heel erg balen over de gemiste kans zal Casper niet gedaan hebben met zijn kampioenschap. Vanaf morgen begint voor hem (en o.a. Liam en Lucas, en ook voor mijzelf als coach) het EK jeugd in Bratislava. Hopelijk daar weer successen voor de Nederlandse jeugd!

16 Reacties

 1. Avatar
  Frits Fritschy 01 augustus 2019

  Niet dat ik er voor ben om overtreders van de regels gelijk aan de rotte internettomaten bloot te stellen, maar voor de statistieken zou een vermelding van het incidentje in groep C wel op zijn plaats zijn. Waarbij ik ook denk dat een geldprijs van mogelijk 450 euro voor spelers met een rating van maximaal 1650 wellicht een stukje spek is waar sommige anders kansloze katten graag op gebonden willen worden. Zeker als geldt: hoe meer punten, hoe hoger de geldprijs.

  Overigens had de bewuste speler al meer twijfelachtige resultaten behaald.

  • Avatar
   Frits Fritschy 02 augustus 2019

   Ach Jaap, zelfs voor 450 euro in de C-groep (bij 9 uit 9) lijkt me gedoe als signalen via implantaatjes in je kiezen (heb ik niet verzonnen, maar GM Lilov) of codes doorgeven via teamgenoten naar een derde persoon achter een computer (GM Feller) niet aan de orde. Hoogstwaarschijnlijk gewoon een smartphone met een schaakprogramma. Je probeert het een keertje voor de kick, als je ermee wegkomt doe je het nog eens, en als er dan een lekkere prijs mee te winnen is zijn de remmen los. En uiteindelijk is de adrenaline of de waan of de behoefte aan een snelle winst zo alomtegenwoordig dat het idee dat je betrapt zou kunnen worden niet meer relevant is.

   Belangrijker dan de naam of hoe het gebeurt lijkt me waarom mensen zoiets doen. Je komt er een paar keer mee weg, maar uiteindelijk is de pakkans redelijk groot. En wat gebeurt er daarna? Je wordt vreselijk te kijk gezet en nog jarenlang (ook nadat je je schorsing heb uitgezeten) ben je niet of nauwelijks meer welkom in de schaakgemeenschap. Waarom nemen mensen dat risico? Is het een paar honderd euro waard? Ik geef hierboven een theorietje, maar zou het niet eens tijd worden dat dit behoorlijk wordt uitgezocht?

    

 2. Avatar
  wimw 02 augustus 2019

  Er zijn de laatste tijd aardige successen door de Fair Play Commission tegen fraude geboekt , zoals in het onderstaande geval van een wat oudere grootmeester, die veel ratingpunten aan het winnen was, maar uiteindelijk bleek te frauderen.

  GM Igor Rausis’ (58 year) strategy was to choose weak events and play against players who were rated more than 400 points below him and gain 0.8 Elo points per game. In this way he had gained 17.3 Elo points in the last month and moved from 2669 to 2686!

  While all of the above was controversial behaviour from Rausis, it was well within the FIDE rules. However, at the 10th Strasbourg summer festival that is being held in France from the 10th to the 14th of July 2019, Rausis allegedly did something which no rule book would approve of! The first prize was just EUR €1000 and there were no GMs taking part in the tournament apart from Rausis. In fact, he was the top seed by 320 Elo points! The second seed was rated just 2365. It was clear that Rausis was following his strategy of facing weak opponents and gaining 0.8 Elo points from every game. Reaching 2700 Elo would have really made FIDE take notice of his rise and do something to fix the rating system. But things didn’t reach this stage. Rausis was caught cheating when his mobile phone was found in the toilet by the team of Fair Play Commission headed by Yuri Garrett, working in concert with the tournament’s arbiters. Garrett wrote:

  Fide anti-cheating procedures work best in team. The Fair Play Commission has been closely following a player for months thank to Prof. Regan’s excellent statistical insights. Then we finally get a chance: a good arbiter does the right thing. He calls the Chairman of the Arbiters Commission for advice when he understands something is wrong in his tournament.  At this point the Chair of ARB consults with the Secretary of FPC and a procedure is devised and applied. Trust me, the guy didn’t stand a chance from the moment I knew about the incident: FPC knows how to protect chess if given the chance. The final result is finding a phone in the toilet and also finding its owner. Now the incident will follow the regular procedure and a trial will follow to establish what really happened. This is how anti-cheating works in chess. It’s the team of the good guys against those who attempt at our game. Play in our team and help us defend the royal game. Study the anti-cheating regulations, protect your tournament and chess by applying the anti-cheating measures in all international tournaments. Do the right thing, and all cheaters will eventually be defeated. I wish to thank the chief arbiter for doing the right thing, my friend Laurent Freyd for alerting me and Fide for finally believing in anti-cheating efforts. The fight has just begun and we will pursue anyone who attempts at our integrity. Today was a great day for chess.”

 3. Avatar
  Zuid Limburg 02 augustus 2019

  Thanks. Veel ‘er omheen gepraat’ maar zo is het kant en klaar wat er gebeurd is. De eindstand van groep C bekijken en je kan de betrokkene er zo uitvissen……  Los van de vraag waarom iemand zoiets doet, vraag je je toch af hoe het mogelijk is. Hij kan toch moeilijk na iedere zet het toilet bezoeken… En waar is het dan nu (voor hem) misgegaan ? 🤔

   

  • Avatar
   Bert Hollander 02 augustus 2019

   Verdenkingen van tegenstanders die zich durfden uit te spreken. In Amsterdam was het ook eigenlijk al duidelijk, maar won de goedgelovigheid… Nu werd de betreffende persoon in de gaten gehouden en woensdag gepakt.

   • Avatar
    Joost Jansen 02 augustus 2019

    Er was zeker geen sprake van goedgelovigheid van de wedstrijdleiding. We achtten de situatie echter dusdanig ernstig, dat we met ingrijpen wilden wachten tot we hem op heterdaad konden betrappen. Met alleen ‘circumstantial evidence’ kun je iemand een toernooi uitzetten, maar het is niet voldoende voor een aantal jaar schorsing.

    In Dieren bleek uiteindelijk het vooruitzicht van een scan met een apparaat dat metaal kan detecteren, en het geduld en de vasthoudendheid van de hoofdarbiter, voldoende om hem te doen zwichten.

     

 4. Avatar
  Eric César 02 augustus 2019

  In de zaak van de fraudeur in de C-groep, ben ik wel benieuwd naar de afhandeling hiervan. Zijn resultaten in die C-groep van dit toernooi zijn ongedaan gemaakt en hij zal voor enige tijd worden geschorst.

  Maar hoe zal het gaan met zijn resultaten in eerdere toernooien dit jaar? Ik zie een C-groep HSG Open (5½ uit 6), een B-groep ROC Nova (5 uit 5), en ook een D-groep van SPA (8 uit 9).

  Bieden de regels van de FIDE de mogelijkheid om dit soort resultaten ook achteraf nog te corrigeren? Het gaat me hierbij niet om de dader, maar om zijn “slachtoffers”. Je zal maar een weekend of een week van je vrije tijd, en mogelijk honderden euro’s aan reis- en verblijfskosten, hebben gespendeerd. En dat moet je achteraf vernemen dat je niet tegen die jongen, maar tegen zijn telefoon heb zitten spelen.

  • Avatar
   Frits Fritschy 02 augustus 2019

   Het zou misschien een idee zijn om fraudeurs eerst een schorsing voor onbepaalde tijd te geven, en deze pas na acceptabele regeling betreffende waarschijnlijk ten onrechte verkregen prijzengelden, om te zetten in een schorsing voor bepaalde tijd. Het voordeel daarvan is dat niet gedupeerden naar de rechter moeten om schadeloos gesteld te worden (waarvan ik denk dat het een moeizame affaire wordt, want wie is de gedupeerde en voor hoeveel), maar dat de fraudeur naar de rechter zal moeten om de schorsing ongedaan te maken (waarbij de rechter alleen hoeft te kijken naar de redelijkheid van de verdenking en de inspanningen van de fraudeur om de zaken recht te trekken).

 5. Avatar
  wimw 02 augustus 2019

  Ja, dat is een zeer beroerde zaak, als je tegen fraudeurs verliest, maar er zijn wel harde sancties vanuit de FIDE tegen fraudeurs, die de KNSB direct zou moeten toepassen, denk ik zo.

  Sanctions for cheating-related offenses are prescribed in the Fide Handbook (e.g.

   

  B.01.045, A.09.3.2). These include, notably: return of awards; a ban up to 15 years

   

  on taking part in a chess competition or in any chess-related activity; revocation

   

  of titles and sport results; fines up to $25.000.

   

   

 6. Avatar
  Joop Gijsbers 02 augustus 2019

  Ik denk dat we deze jongen – zo oud is hij niet – nooit meer aan het schaakbord terug zien. Ik weet ook niet wat hem bezield heeft: met zo’n rating twee maanden lang zulke resultaten, dat valt toch op? Ik begreep dat ook zijn club naar aanleiding van een paar partijen de KNSB heeft geinformeerd over hun vermoedens. Triest allemaal.

 7. Avatar
  Koorevaar 02 augustus 2019

  Dit artikel gaat toch over de mooie prestaties van Schoppen en Bosboom. Ik lees hier niets over! Dit is toch veel interessanter dan het vals spelen van iemand die in de kraag gegrepen is in de C-groep! Vals spelen is toch al zo oud als Methusalem.

 8. Avatar
  Kees Schrijvers 03 augustus 2019

  Vals spelen lijkt mij nu wel voldoende besproken. Nu weer graag over het kampioenschap.

  • Avatar
   BrouwerD 03 augustus 2019

   Cheaten in de schaakwereld is wel iets wat de mensen bezig houdt, mij ook. Het zou prettiger zijn als de zaak in een apart artikel op schaaksite besproken werd, dan hoeft men niet bij dit artikel te reageren.

   • Avatar
    Joost Jansen 06 augustus 2019

    Vorige week heb ik hierover een verslag geschreven voor de arbiters en organisatoren van de toernooien in Hilversum, Haarlem, Amsterdam en Dieren. Ik ben bezig dat om te werken en uit te breiden tot een artikel voor Schaaksite.

 9. Avatar
  Kees Schrijvers 03 augustus 2019

  Het staat iedereen vrij om hiervoor een pagina aan te maken. Even inloggen én aanmaken.

 10. Avatar
  TheBlackKnight 04 augustus 2019

  In het AD staat nu stuk over die mogelijke Cheater, jammer dat zo’n jonge gast zich mogelijk liet verleiden.

  Betreft kampioenschap Nice dat Casper wint, welverdiend naar mijn mening. Als ik naar de ranglijst van afgelopen jaar kijk dan is de stand in de top enigzins vergelijkbaar. Toen verloor Casper helaas de laatste ronde, nu remise. Volgend jaar nog minstends halfje erbij … Afgelopen jaar was het ook wel stuk sterker bezet in de top. In die verwachting is Casper ook wel denk ik juiste winnaar.

  Valt me ook op dat Casper bijna 100 punten is gestegen in afgelopen jaar. Liam is ook wat gestegen, maar merendeel is gelijk gebleven of zelfs gezakt. Voor sommige denk ook n toernooi editie om snel te vergeten.

  Komend jaar NK gesloten met Lucas, Jorden en Casper wordt steeds jonger gemiddelde. De jeugd heeft de toekomst laten we maar zeggen.

  Eerst nog het gesloten nk rapid en open NK snelschaken op programma begin december. Ook weer benieuwd en hopelijk interessante partijen.

   

   

   

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.